του Κώστα Μελά
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στις προγραμματικές δηλώσεις, τόσο για το τρέχον έτος όσο και στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Δηλαδή ο στόχος παραμένει στο 3,5%. Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019, και όχι από το 2020 όπως είχε προαναγγείλει στην προεκλογική περίοδο, μεσοσταθμικά κατά 22,0%. Αυτό μεταφράζεται σε κόστος περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.
Επίσης από το 2019 βελτιώνεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Βασικός στόχος είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Και αυτό θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα:
- Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
- Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.
- Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.
- Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.
- Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.
Οι δύο αυτές ενέργειες δείχνουν ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης, απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της ΕΕ και της ΤτΕ που θεωρούσαν (θεωρούν ακόμη;) ότι με τα μέτρα που είχαν ψηφισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (και τα οποία είχε ψηφίσει η τότε αντιπολίτευση) το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφθανε στο ύψος του 2,9%. Για όλα αυτά δες σε το παλαιότερο άρθρο μας.
Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις
Συνεπώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της προηγουμένης κυβέρνησης ότι παρά τα μέτρα του Μαΐου 2019 ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά και θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5%. Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν και τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2019.
Παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.686 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4.819 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2019, για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ελλείμματος 2.440 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 382 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.573 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 46 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23.451 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.942 εκατ. ευρώ ή 9,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.
Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στα κάτωθι γεγονότα:
- Είσπραξη ποσού 1.119 εκατ. ευρώ που αφορά στο τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί στο έτος 2018.
- Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019 που δεν είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2019. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25.480 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.116 εκατ. ευρώ ή 9,1% έναντι του στόχου.
Όπως γίνεται κατανοητό ένα σημαντικό τμήμα των εσόδων προέρχεται από μη λειτουργικές πηγές εσόδων κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα σχετικό προβληματισμό.
Συμπερασματικά φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι με αυτές της ΕΕ και της ΤτΕ.
- Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
Πηγή slpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου