Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Χειραγώγησις


του Κώστα Κόλμερ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα χειραγωγεί την ισοτιμία του νομίσματος, του Γουάν, προκειμένου να αντισταθμίσει την επιβολή δασμών στα εμπορεύματα της που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα Τετάρτη (7.8.19) το κινεζικό νόμισμα ανετιμήθη περίπου 

κατά έναμισυ τοις εκατόν στα 6,996 Υ/$, όταν την Δευτέρα είχε υποτιμηθή στα 7,14 Υ/$. Προφανώς, η Κινεζική κεντρική Τράπεζα εφοβήθη την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, κατά δήλωσιν του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Munchin «ότι η Κινεζική ηγεσία εφαρμόζει ανταγωνιστικές υποτιμήσεις στην προσπάθεια της να ενισχύσει τις εξαγωγές της χώρας» και μαζεύτηκε. Οι αγορές ανέκαμψαν. Ο S+P πήρε επάνω του 1,3%.
Το «λαϊκό νόμισμα» της Κίνας (Renminbi) έχει χάσει το 5% της ισοτιμίας του από του περασμένου Φεβρουαρίου, οπότε απετιμάτο στα 6,6862 Υ/$. Η υποτίμηση του Κινεζικού νομίσματος ακολούθησε την επιβολή δασμών 25% υπό της Αμερικής στα εισαγόμενα εμπορεύματα αξίας 300 δις. δολλαρίων. Η διάσπασις του φράγματος των 7 Γουάν αποδίδεται στην πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να βάλει επιδασμό 10%.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κινέζοι που χρησιμοποιούν την χειραγώγησι του νομίσματος των για εμπορικούς σκοπούς. Το έκαναν πάλι το 1994 και κατέκλυσαν την χώρα μας με «μαϊμούδες»-εμπορεύματα περί την πλατεία Κουμουνδούρου, όπου προ της αριστερής έδρας, ήταν η Αθηναϊκή «Τσάϊνα Τάουν». Τώρα, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ φοβείται την μαζική εξαγωγή κεφαλαίων καθώς πολλοί Κινέζοι είναι ευκατάστατοι και μερικοί εκατομμυριούχοι, πασχίζοντες να προστατεύσουν τον πλούτο τους. Προσέτι η «λαϊκή αναταραχή» στο ημιαυτόνομο Χόνγκ-Κόνγκ δεν λέει να κοπάσει ούτε βέβαια καταστέλλεται την ώρα που η διοικούσα την Αποικία μαντάμ Κάρυ Λάμ εξαφανίζεται από το προσκήνιο επί δύο εβδομάδες και ο πρόεδρος της HSBC, της μεγαλυτέρας και διεθνούς Τραπέζης της νήσου, Τζών Φλύν, αιφνιδίως «παραιτείται».
«Κάτι σάπιο πρέπει να υπάρχει στο βασίλειο» του… Χόνγκ-Κόνγκ, που έλεγε ο Σαίξπηρ στον Άμλετ.
Το δράμα όμως παίρνει διαστάσεις διεθνείς. Την απειλή νέων δασμών ακολούθησε η μεγαλύτερη ημερησία πτώση της Γώλλ Στρήτ από το 2015 και τα καταφύγια των επενδυτών, χρυσός και Ελβετικό φράγκο, σημείωσαν σημαντικά κέρδη έναντι του δολλαρίου, που βεβαίως βλάπτει την φήμη του, όταν το κρυπτονόμισμα Μπίτκόϊν πλησίασε τις 12.000 $. Η μεταβλητότης (volatility) κυριαρχεί στις αγορές χρήματος και τινές προβληματίζονται με την ισχύ του δολλαρίου.
Τα κέρδη εκ της συγχύσεως φαίνονται εξωτικά στην μαραζωμένη από την ανεργία χώρα μας. Ελπίζεται να μην κεφαλαιοποιήσει την διεθνή αστάθεια ο γείτων καιροσκόπος και δοκιμάσει τα νεύρα της Ελληνικής κυβερνήσεως, με καμμιά χοντράδα στο Καστελόριζο.


Πηγή energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου