του Μιχάλη Ιγνατίου
Εντυπωσιακή παρέμβαση έκανε χθες το βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ισχυρή δήλωση στην ιστοσελίδα Hellas Journal και στο κανάλι OPEN απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας και του καναλιού. Σύμφωνα με τη δήλωση, οι Αμερικανοί ουσιαστικά απαίτησαν από την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, και να απομακρύνει το γεωτρύπανο Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι το προκλητικό βήμα της Τουρκίας, μέσω του Yavuz, που «δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων». Η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», σημειώνεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης (equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Διευκρινίζεται ότι η φράση «ακριβοδίκαιη λύση» για την κατανομή του φυσικού αερίου, δεν σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο θέση για μοίρασμα του στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στη βάση 50-50, όπως απαιτεί η Τουρκία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ένα προχωρημένο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση» εκ μέρους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Η σημερινή δήλωση είναι ακόμα πιο βελτιωμένη από τις προηγούμενες και έρχεται μετά από πολλές προσπάθειες των Αμερικανών προς την Τουρκία για να τερματίσει τις προκλήσεις της εναντίον της Κυπριακή Δημοκρατίας.
Η πηγή μας είπε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία και η επιλογή του χρόνου της δήλωσης, σε μία στιγμή κατά την οποία η Τουρκία κοντράρει την Ουάσιγκτον σε όλα τα επίπεδα. Πέραν της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, το οποίο αποτελεί ξεκάθαρη αντιαμερικανική ενέργεια, που οδήγησε στην ακύρωση της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, η Άγκυρα δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την Αμερική στη Βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και παρά την προσυμφωνία της Αμερικής με την Τουρκία για τη «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν εγκατέλειψε τα σχέδια του για εισβολή και επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών του YPG. Αντίθετα συνεχίζει τον εκβιασμό εναντίον της Αμερικής και ο Ταγίπ Ερντογάν προετοίμασε ήδη τον τουρκικό όχλο για «εξελίξεις» μέσα στον Αύγουστο.
Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάλαμε την εξής ερώτηση:
Παρά τις επίμονες εκκλήσεις και τις προσπάθειές σας, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Είναι η θέση σας, ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα προκλητικές; Εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα αυτή η θέση;
Όλη η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακολουθεί:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Yavuz, το οποίο δραστηριοποιείται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ROC). Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων.
Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση.
Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal
slpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου