του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Επειδή κάθε συζήτηση για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, όταν ξεκινήσει υπό πίεση, βασίζεται κατά πολύ σε στοιχεία που ξεφεύγουν από την πραγματικότητα (θυμηθείτε τα περί άνω του ενός εκατομμυρίου μεταναστευτικών ροών που ακούσαμε το 2016), ας έχουμε κρατήσει τα επίσημα στοιχεία – τα δικά μας, ΕΛΑΣ/Υπ.Μετανάστευσης αλλά με διασταύρωση των διεθνών μετρήσεων – για το 2014-17.
Έχουμε και λέμε: από 12.200 το 2014/έτος βάσης έχουμε εκτόξευση στις 510.000 το 2015/ έτος ανοιχτής κρίσης. Το 2016, όπου στο τέλος Μαρτίου «επιτυγχάνεται» η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (δηλαδή…. η συμφωνία Μέρκελ-Ερντογάν), βρισκόμαστε κάτω από τις 100.000, ενώ το 2017 κλείνει σχεδόν στις 130.000 (δηλαδή επιστροφή στο 2014). Ασφαλώς και υπάρχουν ροές που δεν καταγράφηκαν, όμως η τάξη μεγέθους είναι αυτή.
Είναι χρήσιμο, είναι απαραίτητο να τα έχουμε αυτά τα στοιχεία κατά νουν διότι ήδη το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό «ξεφεύγει» και πάλι. Έχουμε ήδη το άμεσο: οι ανθρώπινες ροές στα νησιά μεγαλώνουν, ο «δρόμος του Αιγαίου» ξανανοίγει με διαφαινόμενη πρωτοβουλία της Τουρκίας. Ήδη όμως παρατηρείται και μια αρχή ροών στον Έβρο, που έως τώρα ήταν ταμπού (και στον Έβρο/Θράκη, άμα δει κανείς τον χάρτη «Ευρωπαϊκά», σε επαφή με την Τουρκία δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι και Βουλγαρία). Προσθέστε τώρα και την αίσθηση ανεξέλεγκτου της διακυβέρνησης Ερντογάν, καθ’ οδόν προς τις εκλογές του τού Ιουνίου.προσθέστε και τις εκρηκτικές συνθήκες στην Συρία, με τα απόνερα της Τουρκικής εισβολής στο Αφρίν, ή πάλι του πλήγματος από ΗΠΑ/Γαλλία/Μεγ. Βρετανία κατά των Συριακών δυνάμεων (με επίκληση της χρήση χημικών). Το ανθρώπινο δράμα επι του εδάφους εντείνεται.
Ένα νέο εκρηκτικό μείγμα δημιουργείται λοιπόν στην περιοχή μας με το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. Δείτε όμως πώς αυτό έρχεται σε μια στιγμή όπου στην «Ευρώπη» διαμορφώνεται ακόμη πιο επιφυλακτικά, εχθρικό κλίμα προς όλην αυτή την υπόθεση. Είχαμε ήδη την κυριαρχία του αντι-μεταναστευτικού λόγου στις χώρες Βιζεγκραντ, με νωπή την νίκη Όρμπαν στην Ουγγαρία. έχουμε το ρίζωμα της ίδιας λογικής, στο λίγο πιο συγκρατημένο, π.χ. στην Αυστρία με την διακυβέρνηση Κουρτς ή στην Βαυαρία με την στροφή του CSU /των ΧριστιανοΚοινωνιστών προς το συντηρητικότερο προκειμένου να προλάβουν τους AfD. Τώρα, όμως, πάλι στην Γερμανία παρατηρείται κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο: υπάρχει εκεί νέο μεταναστευτικό ρεύμα, αυτήν την φορά από οικονομικούς μετανάστες προελεύσεως χωρών ΕΕ όπως Ρουμανίας ή Βουλγαρίας, σε κοινωνικά αισθητούς αριθμούς.
Προσοχή: εδώ πρόκειται για πολίτες χωρών ΕΕ, άρα με απεριόριστα δικαιώματα μετακίνησης, εργασίας, εγκατάστασης. Όμως η απέναντί τους αντίδραση – επειδή θεωρείται, ιδίως, ότι υπερχρησιμοποιούν τις δομές του Γερμανικού κοινωνικού κράτους – έρχεται και προστίθεται στο αντι-μεταναστευτικό αίσθημα. Σ’ αυτό «παίζει» π.χ. ο νυν υπουργός Εσωτερικών (Βαυαρός, CSU) Χορστ Ζέεχόφερ, ο οποίος δεν είναι καθόλου απίθανο στην επόμενη στροφή των πραγμάτων και με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, CDU να βρίσκεται όλο και πιο αδυνατισμένη, να επιχειρήσει να «οδηγήσει» συνολικά την Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία δεξιότερα. Με επιχείρημα ανάλογο εκείνου που εισπράξαμε με τον έτερο Καππαδόκη, τον Βόλφγκανγκ Σώϋμπλε, στο πεδίο της διαχείρισης της «διάσωσης» της Ελλάδας: προκειμένου να μην ξεφύγει το Γερμανικό πολιτικό σύστημα προς την AfD, να υιοθετηθούν/εσωτερικευθούν οι επιλογές της.
Αν μάλιστα προκύψουν κάποια στιγμή νέες πρόωρες εκλογές στην άλλοτε παν-σταθερή Γερμανία, αν δηλαδή καταρρεύσει η τωρινή Κυβέρνηση Συνασπισμού CDU-CSU/SPD, θα μπορούσε ο Ζέεχόφερ να οδηγήσει συνολικά ο ίδιος την CDU-CSU. Προσδοκώντας όχι απλώς να απορροφήσει ψήφους από τους ακραίους του AfD, αλλά και να στήσει κυβέρνηση Μικρού Συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους/FDP του Κρίστιαν Λίντνερ. Οι οποίοι, στο μεταναστευτικό πάντως, δεν έχουν και τόση διαφορά από τους AfD (αλλά είναι πιο «πολιτισμένοι»).
Γιατί όμως πρέπει να τα προσέχουμε αυτά; Διότι άπαξ και προκυψει αληθινά εκρηκτικό Προσφυγικό/Μεταναστευτικό τώρα, οι Ευρωπαίοι «εταίροι» αυτού του είδους, ένα θα μας πουν: «Να φυλάτε καλύτερα τα σύνορά σας!».
kontranews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου