Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Επικίνδυνος εναγκαλισμός με το επιθετικό Ισραήλ

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Γιάννη Ελαφρού
Επικίνδυνος εναγκαλισμός με το επιθετικό Ισραήλ
Τριμερής στην Κύπρο, στρατιωτικές συναντήσεις στο κράτος-τρομοκράτη
Ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η συμμετοχή της Ελλάδας στον άξονα με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, υπό τις ευλογίες της Ουάσινγκτον. Με δεδομένη την επιθετική πολιτική ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν και των συμμάχων του (βλ. και σελίδα 23), η οποία αποκτά ξεκάθαρο πολεμικό χαρακτήρα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη η τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τρίτη, με αντικείμενο τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στη σύνοδο επιβεβαιώθηκε η προσήλωση των τριών κρατών στη δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Eastmed, αν και πολλά ζητήματα παραμένουν ανοικτά. Παράλληλα προβλέπεται και η κατασκευή δικτύου ηλεκτρικής διασύνδεσης και οπτικών ινών.
Από το βήμα της κοινής συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις λέγοντας «όλοι αναγνωρίζουν τις κακόβουλες προθέσεις του Ιράν και το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα και αυτό είναι η κοινή μας άμυνα». Αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας κάλυψε ουσιαστικά τον ακροδεξιό Ισραηλινό πρωθυπουργό, λέγοντας πως «συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του»(!), ενώ εμφανίστηκε ως Πόντιος Πιλάτος για το Παλαιστινιακό, μιλώντας «για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους». Ανέθεσε δε τον κρίσιμο ρόλο του πυροσβέστη, στον… εμπρηστή. «Οι ΗΠΑ, που έχουν αδιαμφισβήτητα έναν κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, θα συμβάλουν με ουσιαστικές πρωτοβουλίες»! Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ν. Αναστασιάδης.

Ακόμα περισσότερο ανησυχητικό είναι πως η συνεργασία με το Ισραήλ δεν περιορίζεται στο πολιτικό πεδίο, αλλά προωθείται με πολύ συγκεκριμένο και μεθοδικό τρόπο στο στρατιωτικό. Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε από 8-10 Μάη στο Ισραήλ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων του κράτους-τρομοκράτη, υποστράτηγο Yaacov Barak. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «οι δυο αρχηγοί συζήτησαν για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως οι αλλαγές στη μορφή των χερσαίων δυνάμεων για την αντιμετώπιση σύγχρονων και μελλοντικών μορφών απειλών. Επιπλέον διερεύνησαν τους τρόπους που μπορεί να διευρυνθεί η στρατιωτική συνεργασία σε διάφορους τομείς». Το δίκτυο των επαφών είναι πυκνό. Έτσι, την Τετάρτη 9 Μάη πραγματοποιήθηκαν, επίσης στο Ισραήλ, επιτελικές συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας.
Την Παρασκευή εγκρίθηκε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16, με τη συμφωνία ΝΔ και ΔΗΣΥ, που κριτίκαραν την κυβέρνηση σε θέματα… διαδικασίας. Αξιοσημείωτη, η πραγματοποίηση προχθές (μίας ακόμη) συνάντησης του υπερδραστήριου πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, με τον Κ. Μητσοτάκη.
Μπροστά στην ενίσχυση της πολεμικής απειλής, η δραστηριοποίηση του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού αντικυβερνητικού κινήματος, με τις σημερινές ενωτικές κινητοποιήσεις μαζικών φορέων και σωματείων κατά των βάσεων σε Σούδα και Άκτιο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου