Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Γιώργου Κούρου

Ο σοφός λαός λέει «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Οι «τυχεροί» ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πουν πια «αλλάζουν οι αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ίδιος». Τουλάχιστον για φέτος.
Η τεχνική συμφωνία «κλείδωσε» και οδεύουμε ολοταχώς για την ψήφιση των προαπαιτούμενων που θα επιτρέψουν στο Eurogroup του Ιουνίου να δώσει το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο αυτό και έως τις 14 Ιουνίου θα τεθούν σε ισχύ και οι νέες αντικειμενικές αξίες, προκειμένου ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης.
Το θετικό που προκύπτει από τις «διαρροές» που έχουν γίνει, καθώς τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προς το παρόν τηρούν σιγήν ιχθύος, είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων ειδικά φέτος δεν θα πληγούν. Η κτηματαγορά δεν θα έχει «αναταράξεις».

Και αυτό γιατί οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες σχεδιάζεται να γίνουν σε βάθος τριετίας, ειδικά στις περιοχές όπου ειδικοί εκτιμητές και επιτροπές προτείνουν μεγάλες αυξήσεις έως και 30%.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι φέτος οι αναπροσαρμογές θα είναι οριακές, ώστε οι ιδιοκτήτες να μην πληρώσουν υψηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ΕΝΦΙΑ, ο εισπρακτικός στόχος του οποίου θα πρέπει να παραμείνει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθούν νέες «συγκρούσεις» με τους δανειστές.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν οι μεγάλες αυξήσεις γίνονταν φέτος εφάπαξ, το «σοκ» στην κτηματαγορά, αλλά και στους ιδιοκτήτες θα ήταν μεγάλο. Γιατί πολύ απλά τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έπαιρναν «φωτιά» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
Κίνηση η οποία όμως αναμφισβήτητα θα είχε μεγάλο «κόστος» στο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.
Ειδικά δε όταν τον Αύγουστο ετοιμάζεται η μεγάλη έξοδος από τα μνημόνια. Αλλά και στην περίπτωση που, ο μη γένοιτο, κάτι πάει στραβά και οδεύσουμε πρόωρα σε κάλπες το φθινόπωρο, τι θα έκαναν τότε περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες;
Στο διά ταύτα λοιπόν για φέτος όλοι μπορούν να… κοιμούνται ήσυχοι, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα. Τα χειρότερα όμως είναι μπροστά, εκτός αν υπάρξουν και νέα αντίμετρα.
Αλλά μέχρι τότε, όπως είχε πει και ο Κώστας Ζουράρις, ποιος ζει ποιος πεθαίνει μετά το 2019…

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου