«Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;» Ο λαός κάτι ξέρει όταν χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις.
Ας δούμε το γιατί... τα μέσα Ιουλίου, με τηναβεβαιότητα να πλανάται πάνω από τη χώρα, παρά το φρέσκο αποτέλεσμα των εκλογών που έδινε στον Σαμαρά τα περιθώρια κάποιων πρώτων ελιγμών, η οικογένεια Λάτση και το EFG Group (η ελβετική μητρική της Eurobank), σε μια κίνηση που συζητήθηκε πολύ στα γραφεία και τα σαλόνια, αλλά ελάχιστα δημοσίως, μεταβίβαζαν το ποσοστό της Eurobank στους εννέα κληρονόμους της οικογένειας.
Δηλαδή, ο Σπύρος, η Μαριάννα και η Μαργαρίτα Λάτση, παραιτούμενοι, έδωσαν τα ποσοστά τους στα παιδιά τους και στο κοινωφελές ίδρυμα John S. Latsis. Με τον τρόπο αυτόν η EFG, που κατείχε έως τότε το44,7% των κοινών μετοχών της Eurobank, μεταβίβασε το 43,5%, ώστε καθένας από τους διάδοχους μετόχους να αποκτήσει ποσοστό περίπου 4,4%, ενώ ο μητρικός όμιλος διατήρησε ποσοστό 1,15%.
Λίγοι έδωσαν σημασία στη συνέχεια της ανακοίνωσης, που σημείωνε:«Κατά συνέπεια ο Όμιλος Eurobank παύει να ενοποιείται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου EFG, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας που κατέχουν θέσεις και στα Διοικητικά Συμβούλια του Ομίλου EFG παραιτούνται από το Δ.Σ. της Τράπεζας και αντιστρόφως το αυτό για τα μέλη του Ομίλου Eurobank που κατέχουν θέσεις στα όργανα του Ομίλου EFG. Εντός των ημερών η Eurobank θα συγκαλέσει Δ.Σ. για την εκλογή νέων μελών».
To παζλ
Οι περισσότεροι, σε εκείνες τις ιδιωτικές συζητήσεις του καλοκαιριού, έσπευδαν να προεξοφλήσουν τηναποχώρηση της μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας από τα ελληνικά τραπεζικά ζητήματα. Ορισμένοι δε έλεγαν ότι ο Λάτσης θα αφήσει το ελληνικό κομμάτι της τράπεζας (δηλαδή την Eurobank) στην τύχη του, μια και το παζλ της ανα-κεφαλαιοποίησης δεν έβγαινε με τίποτε. Τουλάχιστον τότε.
Την περασμένη Παρασκευή η κίνηση του Ιουλίου συμπληρωνόταν με μια νεότερη ανακοίνωση στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, που έλεγε ότι η Eurobank προχωρά στην αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου - που εκπροσωπούσαν. Η έκπληξη αφορούσε τα ονόματα των νέων μελών του Δ.Σ. Δηλαδή τον Γιώργο Δαυίδ, πρόεδρο της Coca Cola 3E, την εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου, πρόεδρο της Navios Maritime , και τον Νίκο Στασινόπουλο, πρόεδρο του ομίλου Βιοχάλκο, οι οποίοι αντικαθιστούν τα μέλη του Δ.Σ. της EFG Περικλή Πεταλά και Emmanuel Bussetil.
Όσοι είχαν... εφησυχάσει ως προς το μέτωπο της Eurobank όταν η τράπεζα, πριν από λίγες μέρες, δημοσιοποιούσε το νέο της λογότυπο, από το οποίο έλειπαν τα αρχικά της EFG, πραγματικά αιφνιδιάστηκαν. Ακόμη περισσότερο καθώς ορισμένα σημαντικά ονόματα του ελληνικού - και όχι μόνον - επιχειρείν εμφανίζονταν στο νέο Δ.Σ. της Eurobank. Και μάλλον πολύ σημαντικά για να μην σημαίνει «κάτι» η παρουσία τους.
Τα μηνύματα λοιπόν είναι πολλά και κινούνται προς κάθε κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα προοιωνίζονται το σκηνικό της επόμενης ημέρας.
Το βαθύ παρασκήνιο, όμως, βρίσκεται στον Ιούλιο. Οι καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι την επομένη των εκλογών ο σημερινός πατριάρχης Σπύρος Λάτσης δεν είχε τις διαβεβαιώσεις που επιθυμούσε για το αν η Eurobank θα περιλαμβανόταν στις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες. Δηλαδή σε αυτές που επρόκειτο να ευνοηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση.
Και η κίνηση της μεταβίβασης τότε είχε διπλή ανάγνωση: να θεωρηθεί ως «βελούδινη υποχώρηση» σε περίπτωση κακού σεναρίου ή προετοιμασία της επόμενης ημέρας στην περίπτωση του καλού σεναρίου, αν δηλαδή η Eurobank θα ήταν «εντός παιγνίου» την επόμενη ημέρα.
Τελικά οι διαβεβαιώσεις (από την κυβέρνηση, το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ δεν έχει και τόση σημασία πια...)παρασχέθηκαν. Και αυτό έγινε εμφανές όταν η Eurobank ξαναμπήκε δυναμικά στο παιχνίδι διεκδίκησης της Εμπορικής, το οποίο μέχρι τότε εμφανιζόταν ως... προνομιακό πεδίο της Alpha Bank. Ήταν η περίοδος που ο Λάτσης, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, αποφάσισε να παραμείνει στην ελληνική αγορά, να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα της επόμενης ημέρας, και να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο εντός και εκτός συνόρων.
Τα τρία νέα μέλη του Δ.Σ. απηχούν ακριβώς έναν τέτοιο σχεδιασμό. Δύο από τις πέντε εξωστρεφείς μεγάλες βιομηχανίες της χώρας εκπροσωπούνται πλέον στο Δ.Σ. μιας τράπεζας, ενώ οι δραστηριότητές τους μπορούν πλέον να υποστηρίζονται άμεσα από αυτήν. Επιπροσθέτως στο ίδιο Δ.Σ. εκπροσωπείται μια σημαντική δύναμη της ποντοπόρου ναυτιλίας, η οποία μέχρι πρότινος εθεωρείτο μέλος της ομάδας των εφοπλιστών του Βγενόπουλου. Πρόκειται άραγε για άλλη μια απώλεια για το στρατόπεδο του επιχειρηματία της MIG;
Δαυίδ, Στασινόπουλος και Φράγκου δείχνουν να συστρατεύονται στο πλευρό του Λάτση. Το σημαντικότερο όμως δείχνει να είναι η ανατροπή ισορροπιών στο θέμα της Εμπορικής. Εκεί όπου ο «περίπατος» δεν θα πρέπει να θεωρείται πια δεδομένος για τον Ιωάννη Κωστόπουλο...
Oι Πορτογάλοι
Όσοι δεν πιστεύουν ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα θα έχει μια ενδιαφέρουσα επόμενη ημέρα, ας ρίξουν μια ματιά στις ειδήσεις της εβδομάδας. Σε αυτές, με μεγάλη έκπληξη, θα πληροφορηθούν ότι οι Πορτογάλοι μέτοχοι της Millennium, ενώ είχαν αρχίσει τις διαδικασίες πώλησης της ελληνικής συμμετοχής τους με τη βοήθεια του Citigroup, ανέκρουσαν πρύμναν και τώρα... θέλουν να μείνουν.
Το παρασκήνιο: Την περασμένη εβδομάδα μας επισκέφτηκε ο επικεφαλής της τράπεζας Nuno Amadoκαι μαζί με τον εκπρόσωπο επί ελληνικού εδάφους Luis Pereira Coutinho συνάντησαν τον Προβόπουλο. Οι Πορτογάλοι έδωσαν συγχαρητήρια στην προσπάθεια της ΤτΕ να κρατήσει ζωντανό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κάπου εκεί οι Έλληνες τους ζήτησαν να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Οι Πορτογάλοι, που δεν έχουν κάτι χειροπιαστό ως προσφορά για να φύγουν, φαίνεται να πείστηκαν...Βέβαια κανένας τραπεζίτης δεν πείθεται έτσι απλά. Επομένως, αυτό που τους παρουσιάστηκε ήτανενδιαφέρον. Μ’ αυτά και με τ’ άλλα οι Πορτογάλοι δήλωσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα, αλλά μάλιστα θα ανακεφαλαιοποιήσουν με 200 εκατ. ευρώ την ελληνική Millennium και θα κρατήσουν τη δραστηριότητά τους.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Millennium με 120 καταστήματα και 1.400 εργαζομένους ανακεφαλαιοποιήθηκε με 105 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011 από τη μητρική της.
Το κλειδί της επιβίωσης
Το πώς θα αντιδράσουν οι άλλες τρεις εξωστρεφείς βιομηχανίες (Motor Oi l, Τιτάν και Μυτιληναίος) είναι ένα επίσης ενδιαφέρον ζήτημα, που δεν θα πρέπει να προκαλέσει και μεγάλη έκπληξη εάν φτάσει στην... ποδιά της τραπεζικής μάχης και των σχετικών ανακατατάξεων. Άλλωστε για όλους τους μεγαλοβιομήχανους η διατήρηση των χρηματορροών είναι το κλειδί της επιβίωσης. Που όπως φαίνεται θα είναι μια πολύ μακροσκελέστερη διαδικασία απ’ όσο είχαν υπολογίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου