Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Σαρώνουν τα πάντα

Το Ποντίκι


Μέτρα που σαρώνουν μισθούς, συντάξεις, όρια ηλικίας και δαπάνες υγείας, καθώς και σειρά από ρυθμίσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά με πληρωμή των λογαριασμών σε μηνιαία βάση, προβλέπει το νέο μνημόνιο που συνέταξε ήδη η τρόικα, ξεκινώντας από τις δράσεις που θεωρεί ως προαπαιτούμενες για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα προβλέπουν: -Την αύξηση όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, καθώς είναι μία από τις δράσεις που η τρόικα θέτει σε προτεραιότητα.

-Την άμεση αλλαγή όλων των επικουρικών συντάξεων για τα ταμεία που είναι ενταγμένα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και, μάλιστα, η βόμβα που σκάει είναι ότι στο ΕΤΕΑ θα μπουν υποχρεωτικά και τα επικουρικά ταμεία που ζήτησαν να εξαιρεθούν, δηλαδή αυτά των τραπεζοϋπαλλήλων, των δημοσίων υπαλλήλων και τα επικουρικά του ιδιωτικού τομέα. Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ώς τον Δεκέμβριο του 2012.
-Περικοπές ένα δισ. ευρώ το 2013 από τα φάρμακα, ώστε η συνολική δαπάνη να φτάσει στα 2,44 δισ. ευρώ και να μειωθεί περαιτέρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα δύο δισ. ευρώ, που είναι κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης, το 2014.


-Κατάργηση πολλών σκευασμάτων (χαπιών, φαρμάκων) από τη θετική λίστα και διατήρηση στη λίστα μόνο των φαρμάκων που χορηγούνται για χρόνιες παθήσεις.

-Μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 5% για τα δημόσια νοσοκομεία εντός του 2013, με αύξηση της κινητικότητας του ιατρικού προσωπικού, κατάργηση των κρεβατιών που υπάρχουν για τους ασθενείς, ακόμη και διακοπή συμβάσεων με καθαρίστριες και ανάθεση της υπηρεσίας αυτής σε εξωτερικά συνεργεία.

-Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μάλιστα προτείνονται η αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμολογίων και η συμμετοχή των νοικοκυριών σε κάθε περίπτωση που ανεβαίνει το κόστος ρεύματος για τη ΔΕΗ. Ακόμη, προτείνεται η πλήρης κατάργηση των απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν για πολύτεκνους, αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους και σε αντάλλαγμα ζητείται να καταργηθούν από τους λογαριασμούς του ρεύματος τα τέλη και οι φόροι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ακόμη, προτείνεται η πληρωμή των λογαριασμών να γίνεται σε μηνιαία βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου