Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ενθαρρύνουν την φοροκλοπή

Ελεύθερη Λαϊκή Αντιστασιακή Συσπείρωση


Πριν, 21 Οκτωβρίου 2012

Η Τρόικα θα μπορούσε να θέσει ως όρο για την καταβολή της δόσης την είσπραξη των οφειλών ύψους 13 δισ. ευρώ
Μόνο οργή πλέον προκαλούν οι γερμανικές λοιδορίες και τα κροκοδείλια δάκρυα για την εκτεταμένη, σχεδόν θεσμοθετημένη και άνωθεν καλυμμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Η ίδια η Μέρκελ, για παράδειγμα, στην Γερμανική Βουλή την Πέμπτη δήλωσε ότι κατανοεί τον θυμό πολλών Ελλήνων που «βλέπουν τους εύπορους συμπατριώτες τους να μην καταβάλουν το μερίδιό τους για την λύση του προβλήματος της χώρας». 
Ενώ το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ στις αρχές της εβδομάδας έγραφε πως «ενώ η Αθήνα αναμένει τη νέα δόση από την ΕΕ η χώρα συνεχίζει να διοικείται με τον ίδιο άφρονα τρόπο». Και στη συνέχεια αναφερόταν σε διεφθαρμένους πολιτικούς και πλούσιους που βρίσκονται στο απυρόβλητο της εφορίας.

Δεν είναι ότι δεν συμβαίνουν όσα περιγράφουν. Και λίγα λένε, θα μπορούσαμε να πούμε. Δύο μόνο πρόσφατα περιστατικά αποδεικνύουν ότι η Εφορία την ίδια στιγμή που ξεζουμίζει εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους κάνει τα στραβά μάτια απέναντι σε κορυφαίες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. 
Αυτό ακριβώς συμβαίνει για παράδειγμα με τα 13 δισ. ευρώ που οφείλουν στην εφορία περίπου 1.500 μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου. Απ’ αυτό το ποσό έχουν εισπραχθεί μόνο 19 εκ. ευρώ, όταν είναι εμφανές πως αν η εφορία έκανε την δουλειά της και εισέπραττε ακόμη κι αυτά τα ελάχιστα που αναλογούν ως φορολογική υποχρέωση στην αστική τάξη, θα ήταν περιττή, για παράδειγμα, η επιβολή του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερη φτώχεια και την οικονομία σε ακόμη βαθύτερη ύφεση. 
Ειρήσθω εν παρόδω, η Γιούρομπανκ εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ την διετία 2013-2014 από την εφαρμογή των νέων μέτρων θα ανέλθει σε 8,3 δισ. ευρώ. Η Τρόικα εσωτερικού ωστόσο επιλέγει να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους και να κόψει δώρα Χριστουγέννων από τους συνταξιούχους παρά να απαιτήσει από τους μεγαλοοφειλέτες να καταβάλουν όσα οφείλουν. Από την άλλη, αξίζει να συγκρίνουμε τι επιφυλάσσει σε ένας φτωχό πολίτη η εφορία αν τυχόν και δεν πληρώσει: κατάσχεση ακινήτων και δέσμευση ακόμη και τραπεζικών καταθέσεων… 
Η προκλητική εύνοια της Εφορίας και της κυβέρνησης απέναντι στους φοροφυγάδες αποκαλύφθηκε επίσης και με αφορμή τις 184 υπεράκτιες εταιρείες του Κρανιδίου! Δεν πρόκειται για ανέκδοτο. Οι συγκεκριμένες μάλιστα εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα εκατομμυρίων δεν έχουν πληρώσει καν φόρο ακινήτων! Το αδίκημα τους μάλιστα θα παραγραφόταν αν δεν έβγαινε στην δημοσιότητα, οπότε το υπουργείο ανακοίνωσε την παράταση του χρόνου παραγραφής!
Τα παραδείγματα φοροκλοπής αφθονούν και αποτελούν σταθερά του ελληνικού φορολογικού συστήματος. Η Γερμανία δεν δικαιούται όμως να μιλάει γιατί τα ανέχεται. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα διαφθοράς θα μπορούσε να θέσει ως όρο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ την είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών. Επιλέγει ωστόσο να κόβονται μισθοί και συντάξεις, αποδεικνύοντας πόσο δημαγωγικό είναι το ενδιαφέρον της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου