Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Πόσο Συχνά Πηγαίνει Ο Άι Βασίλης Στον S&P 500;

analitis


του ΜΙχάλη Φιλιππάκου*
Μία από τις γνωστές εποχιακές επιρροές στο αμερικανικό χρηματιστήριο είναι το λεγόμενο «Ράλι του Άι Βασίλη», το οποίο αναμένεται το Δεκέμβριο κάθε έτους και ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του και υποτίθεται ότι φέρνει σημαντική άνοδο των μετοχών και των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, όπως του S&P 500.
Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες  για το «Ράλι του Άι Βασίλη», οι οποίες συμπεριλαμβάνουν φορολογικές αιτίες, την επένδυση του χριστουγεννιάτικου μπόνους, την αγορά μετοχών εν αναμονή επιβεβαίωσης της «Επιρροής του Ιανουαρίου», ενός άλλου εποχιακού φαινομένου που θέλει το αμερικανικό χρηματιστήριο να καταγράφει άνοδο στον πρώτο μήνα του έτους αλλά και ψυχολογικούς λόγους, όπως ότι το γενικότερο κλίμα είναι θετικό και αυτό επηρεάζει και τους επενδυτές κάνοντας τους πιο αισιόδοξους.
Πιο καχύποπτες ερμηνείες θέλουν το «Ράλι του Άι Βασίλη» να είναι αποτελέσματα της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και των συνεργατών της, με στόχο το χρηματιστηριακό έτος να κλείσει  με μία ευχάριστη νότα.
Τέλος, μία ερμηνεία είναι η αυτοεπαληθευόμενη προφητεία, σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές αναμένουν το «Ράλι του Άι Βασίλη» και τελικά το προκαλούν μόνοι τους.

‘Ο,τι από τα παραπάνω και αν ισχύσει ή όχι, το βασικό ερώτημα είναι αν, τελικά, υπάρχει  το «Ράλι του Άι Βασίλη» ή αν είναι απλά ένας χρηματιστηριακός μύθος.
Για να απαντήσουμε σε αυτό εξετάσαμε την πορεία των τιμών του S&P 500 στα τελευταία δέκα χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2014 (τα στοιχεία είναι μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου για το 2014).
S&P
Το συμπέρασμα είναι ότι οκτώ στις δέκα περιπτώσεις καταγράφηκε, όντως, ανοδικό ράλι είτε σε ολόκληρο το Δεκέμβριο είτε, τουλάχιστον, στις δύο τελευταίες εβδομάδες του μήνα. Με άλλα λόγια υπάρχει μία ισχυρή δόση στατιστικής επιβεβαίωσης  για την ύπαρξη του φαινομένου του «Ράλι του Άι Βασίλη», κάτι που είναι καλό να το θυμούνται όσοι επενδύουν στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
* Ο Μιχάλης Φιλιππάκος είναι οικονομολόγος και πιστοποιημένος χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής στο τρίτο επίπεδο από την Ελληνική Κοινότητα Τεχνικών Αναλυτών (www.ekta.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου