Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Οι 12 πληγές του Σαμαρά

Το Ποντίκι


«Ήταν μια καλή προσπάθεια, που στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα η χώρα μπαίνει επισήμως σε προεκλογική περίοδο, εκτός εάν μεσολαβήσει το... θαύμα των Χριστουγέννων». Με την πικρόχολη αυτή φράση σχολίασε το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κορυφαίος παράγοντας της Ν.Δ.
 
Το όνομα Σταύρος Δήμας ακούστηκε 168 φορές, αλλά οι 12 ψήφοι μέχρι τις 180 είναι τεράστια απόσταση, που δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα. «Η προεδρική εκλογή αρχίζει τώρα» λένε όσοι είναι αισιόδοξοι στη Ν.Δ. και εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι δυνατόν να αλλάξουν. Ωστόσο, αν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες αισιοδοξίας, η πολιτική αριθμητική είναι αμείλικτη και οδηγεί με μαθητική ακρίβεια στις κάλπες.
 
«Πιάσαμε ταβάνι» παραδέχονται στο Μαξίμου. Οι επιπλέον ψήφοι της Ιατρίδη, του Κουράκου, του Γιοβανόπουλου, του Κασαπίδη και του Μελά από την Κεντροδεξιά, του Οικονόμου από την Κεντροαριστερά και των δύο πρώην χρυσαυγιτών Μπούκουρα και Αλεξόπουλου αύξησαν στους 168 τους βουλευτές που ψηφίζουν θετικά. Πλέον, όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει δεξαμενή από τους ανεξάρτητους από την οποία να μπορεί να αντλήσει ψήφους.
 
Κάνουν όνειρα...

 
Ορισμένοι θεωρούν ότι, εάν δεν υπήρχε το αρνητικό κλίμα λόγω της υπόθεσης Χαϊκάλη, το χθεσινό αποτέλεσμα θα ήταν στα 174-175 «ναι». Στο Μαξίμου, παρά τις διαδοχικές αρνήσεις, θέλουν να ελπίζουν ότι, εάν η δυναμική μεταβληθεί, κάποιοι θα μπορούσαν να αλλάξουν θέση, όπως ο Βασίλης Καπερνάρος. Μιλούν επίσης για την απούσα χθες Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, αλλά η βουλευτής δήλωσε ξεκάθαρα με επιστολή της ότι θα ψήφιζε αρνητικά.
 
Ο Βύρων Πολύδωρας επιμένει ότι θα ψηφίσει αρνητικά στην τρίτη ψηφοφορία λέγοντας τώρα: «Παρακαλάω να είμαι ο 180ός και να ψηφίσω “παρών”». Ο Πάρις Μουτσινάς και η Χρυσούλα Γιαταγάνα είναι σταθεροί στην άρνησή τους να ψηφίσουν Πρόεδρο, αλλά στο Μαξίμου εξακολουθούν να αναζητούν σενάριο που να τους περιλαμβάνει.
 
Στην ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, χωρίς καμία αλλαγή πλαισίου ή νέας σοβαρής πρωτοβουλίας, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν οι 180, όπως παραδέχεται στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Οι απειλές που εκστόμισε ο Σαμαράς ότι ο κάθε βουλευτής θα είναι υπεύθυνος για τα δεινά που θα έλθουν στη χώρα, απευθύνονται στην κοινή γνώμη και όχι στους βουλευτές.
 
Έτσι, η μοναδική σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση, ώστε να αποφύγει το πικρό ποτήρι των εκλογών και της ήττας, είναι να αναληφθεί πρωτοβουλία από βουλευτές που θα συσπειρώσει κι άλλους για να αλλάξει το πλαίσιο που έχει θέσει ο Σαμαράς. Μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως λένε στη Ν.Δ., θα πρέπει να απευθύνεται πιο ανοιχτά στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και σε ορισμένους από τους αμετακίνητους ανεξάρτητους, ενώ προϋπόθεση είναι επίσης να την «αγκαλιάσουν» και δυο - τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛΛ, αν εκτιμήσουν ότι το κόμμα τους δεν έχει προοπτική επανεκλογής.
 
Λένε λοιπόν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ο Σαμαράς θα την αποδεχόταν ώστε να φανεί η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και εάν δεν υπήρχαν πιθανότητες να φθάσει τους 180 βουλευτές. Πάντως δεν διαφαίνεται προοπτική εκλογής Προέδρου χωρίς παρέμβαση είτε σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που δεν θα κατέβουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Νίκη Φούντα και ο Νίκος Τσούκαλης, είτε σε βουλευτές των ΑΝΕΛΛ που δυσανασχετούν με τον Καμμένο.
 
Πολύ δύσκολα όλα αυτά, έως ακατόρθωτα, αλλά στη Ν.Δ. δεν εγκαταλείπουν τα σενάρια.
 
Δίνουν «ρόλο» στο Ποτάμι
 
Επιχειρώντας να φτάσουν τα σενάριά τους στα άκρα, οι επιτελείς στο Μαξίμου και τη Συγγρού φτάνουν έως και τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θωμά Ψύρρα, που δεν παρέστη στη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματός του, ευχόμενοι ανεξαρτητοποίηση, όπως έπραξε η Νίκη Φούντα, ενώ ποντάρουν και στην κίνηση του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος σήμερα προσχωρεί στο Ποτάμι.
 
Σύμφωνα με τις πιο προχωρημένες προσδοκίες των πρωθυπουργικών συμβούλων, αν συμπλεύσουν με τον Λυκούδη και οι άλλοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που δεν θα κατέβουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με σενάριο που διακινούν κυβερνητικά στελέχη, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυναμική εκλογής Προέδρου, μια παρέμβαση του Στ. Θεοδωράκη ώστε να συνταχθούν με τη γραμμή του κόμματος. Η παρέμβαση αυτή ελπίζουν ότι θα συμπαρασύρει και τον Πέτρο Τατσόπουλο.
 
Ωστόσο, άνθρωποι του Σαμαρά τονίζουν πως επ’ ουδενί λόγω ο Σαμαράς θα αποδεχθεί πρωτοβουλία που να υπονοεί τη δημιουργία κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», η οποία θα αφήνει εκτός πρωθυπουργικού θώκου τον ίδιο και εκτός αντιπροεδρίας της κυβέρνησης τον Βενιζέλο. Αυτή όμως παραμένει η μόνη δυνατότητα να επιχειρηθεί το... θαύμα των Χριστουγέννων.
 
Στην πραγματικότητα, πάντως, όπως ομολογούν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., ο Σαμαράς έχει επιλέξει τις εκλογές ως κεντρική στρατηγική και δεν θέλει να παραταθεί υπ’ αυτές τις συνθήκες ο βίος της κυβέρνησής του. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως μόνο εάν διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορέσουν να ψηφιστούν τα μέτρα που ζητά η τρόικα.
 
Όμως τα μέτρα είναι τόσο επαχθή, ώστε θα προκαλέσουν τεράστιο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, το οποίο θα είναι αδύνατον να απορροφηθεί έως τον Οκτώβριο. Εάν γίνουν εκλογές τώρα, ευελπιστούν ότι η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαχειρίσιμη και το κόμμα, στη χειρότερη περίπτωση, θα μείνει στο παιχνίδι ως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι ο Σαμαράς πιστεύει πως, εφόσον έχει λύσει το πρόβλημα με την τρόικα και έχει ελαφρύνει το χρέος, θα μπορεί να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών πουλώντας ελπίδα. Διαψεύδονται όμως από την πραγματικότητα, αφού ο πρωθυπουργός ήδη έχει επιλέξει το περιβάλλον τρομοκρατίας για να δώσει τη μάχη του...


Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1844 στις 24 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου