Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ο όρκος του τραπεζίτη

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


«Ορκίζομαι (…) να εκτελώ τα καθήκοντά μου με ακεραιότητα και φροντίδα (…) και να έχω τη βοήθεια του Θεού»… Από την 1η Ιανουαρίου 2015, 85.000 Ολλανδοί τραπεζίτες που απασχολούνται σε ιδιωτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς θα πρέπει, ο καθένας χωριστά, να δώσουν τον ίδιο όρκο
Οι τραπεζίτες στη χώρα της τουλίπας θα δίνουν, δηλαδή, όρκο χρηστής τήρησης των καθηκόντων τους, όπως ακριβώς οι νέοι γιατροί δίνουν (και στην Ολλανδία) τον όρκο του Ιπποκράτη.
Πρόκειται για ολλανδική πρωτοτυπία που «αποσκοπεί στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα στη χώρα και στην ενδυνάμωση της υπευθυνότητας των τραπεζιτών», όπως αναφέρει η γαλλική «Figaro».
Κληθέν από τους «New York Times» να σχολιάσει την καινοφανή απόφασή του, το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η καλβινιστική προσέγγιση της ζωής που έχουμε, αρχή που εκπορεύεται από το Θεό, θέτει ως ηθική υποχρέωσή μας να εργαζόμαστε σκληρά, να είμαστε εγκρατείς και να έχουμε μια μετριοπαθή σχέση με το χρήμα».
Η κουλτούρα των τραπεζών

Την απόφαση για την υιοθέτηση του «Όρκου του Τραπεζίτη» ως υποχρεωτικό για την άσκηση του επαγγέλματος την επικύρωσε το ολλανδικό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2012.
«Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την κουλτούρα του τραπεζικού κλάδου και να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών απέναντι στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, η οποία έχει κλονιστεί εξαιτίας της κρίσης», δήλωσε στο «Figaro» ο πρόεδρος της Ένωσης Ολλανδικών Τραπεζών Κρις Μπουιζίνκ, εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας.
«Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι τράπεζες υιοθετούν κώδικες και κανόνες δεοντολογίας με την πάροδο των ετών. Κανείς από τους κανόνες αυτούς, όμως, δεν έχει ισχύ νόμου», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου