Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Κράχ ή Σαχ;;; Ελληνικό Χρηματιστήριο

The Crypt of Banking News

από την Νούλα Χρυσοχοΐδου

Σαχ, ονομάζεται η κίνηση στο σκάκι, η άμεση απειλή εναντίον του Βασιλιά, η οποία προέρχεται από την περσική λέξη σάχης, ενώ ο όρος «σαχ ματ» σημαίνει ότι «Ο Βασιλιάς είναι αβοήθητος (αλλά όχι φυσικά νεκρός)….Κάτι σαν το ελληνικό χρηματιστήριο δηλαδή;;

Αυτός που απειλεί τον αντίπαλο βασιλιά συνηθίζει να προειδοποιεί λέγοντας τη λέξη σαχ, ενώ στη σύγχρονη εποχή, νόμιμες κινήσεις είναι μόνο αυτές που αντιμετωπίζουν το σαχ.

Στο σκάκι υπάρχουν τρείς τρόποι αντιμετώπισης ενός σαχ:


Α) η μετακίνηση του βασιλιά σε ασφαλές τετράγωνο
Β) το κόψιμο του κομματιού που απειλεί τον βασιλιά.
Γ) η παρεμβολή ενός κομματιού ανάμεσα στον βασιλιά και στο κομμάτι που δίνει το σαχ.

Στο χρηματιστήριο, δη στο ελληνικό χρηματιστήριο πόσοι τρόποι υπάρχουν για να αντιμετωπίσεις ένα επικείμενο κραχ; Άραγε ξέρει κανείς...;;; Ίσα ίσα γλιτώσαμε το κράχ στο ελληνικό χρηματιστήριο πριν την ανακοίνωση των stress test όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε σιωπηρή αναβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών. Εδώ δηλαδή μετακινήσαμε τον "βασιλιά" σε ένα ασφαλές τετράγωνο, ήταν ο πρώτος τρόπος ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα "σαχ-κραχ". Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να αντλήσουν απο 12 έως και 15 δισ.ευρώ (υπο συγκεκριμένες προϋποθέσεις) περισσότερα μέσω των ομολόγων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο τους. Για να επικαιροποιηθεί όμως μία τέτοια δέσμευση όλα τα υπόλοιπα πιόνια της σκακιέρας συζητούν και αναλύουν: " Ποιά ήταν η αποδοχή και ποιά η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης;"

Η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μολονότι επηρεάζεται από την άσχημη οικονομική συγκυρία που διανύει η Ελληνική Οικονομία και τις συχνές αποκλίσεις των οικονομικών μεγεθών της χώρας από τα προϋπολογισθέντα, κατάφερε στο εξάμηνο του 2013 αντιστροφή της πτωτικής εικόνας που εμφάνιζε η αξία συναλλαγών τα τελευταία 3,5 χρόνια – από το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Παρά την άνοδο του τζίρου, ο οποίος όμως συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η αυτονόμηση του ΧΑ από τις ξένες αγορές έχει συντελέσει αρχικά στην ανοδική και στην συνέχεια στην πτωτική πορεία των τιμών, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να υποχωρεί χαμηλότερα από τις 800 μονάδες στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου 2013. Δηλαδή ενώ στη διάρκεια του εξαμήνου 2013 είχαμε αρχικά άνοδο του τζίρου και των τιμών στη συνέχεια υποχώρησαν με αποτέλεσμα στις πρώτες μέρες του Ιουλίου ο μεν τζίρος να υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι δε τιμές να βρίσκονται σε χαμηλότερο σημείο από την 31.12.2012


Δηλαδή, με λίγα λόγια η συνολική αξία συναλλαγών του δεύτερου τριμήνου 2013 (€5,0 δις.) εμφανίζει άνοδο 27% έναντι του πρώτου τριμήνου 2013 (€3,9 δις) και άνοδο 92% έναντι του δεύτερου περσινού τριμήνου (€2,6 δις). Σημαντικό μέρος της ανόδου οφείλεται στις εκδόσεις warrants των τραπεζών λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ΤΧΣ. Για τον ίδιο λόγο ο μέσος ημερήσιος όγκος των συναλλαγών (αριθμός μετοχών) ανήλθε στο δεύτερο τρίμηνο στα 77,3 εκ. μετοχές και εμφανίζει σημαντική αύξηση 93% έναντι του πρώτου τριμήνου (40,0 εκ. μετοχές) και αύξηση 107,8% έναντι του περσινού δεύτερου τριμήνου (37,2 εκ μετοχές).

Κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2013 η συνολική αξία συναλλαγών στην αγορά μετοχών διαμορφώθηκε στα €8,9 δις. έναντι €6,5 δις. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, αυξημένη κατά 37%. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2013 στα €74,8 εκ., έναντι €52,9 εκ. του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου παρουσιάζοντας αύξηση κατά 41,3%. 

Στην αγορά παραγώγων ο μέσος ημερήσιος αριθμός των συμβολαίων παρουσιάζει μείωση κατά 24,8% στο πρώτο εξάμηνο και διαμορφώθηκε 51 χιλ. συμβόλαια έναντι των 67,8 χιλ. συμβολαίων το περσινό πρώτο εξάμηνο. Βασικό παράγοντα της μείωσης αποτέλεσε το γεγονός της αναστολής διαπραγμάτευσης για σημαντικό χρονικό διάστημα αφενός των ΣΜΕ & ΔΠ των Τραπεζών της Alpha, της Εθνικής & της Πειραιώς από την έναρξη και μέχρι την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης τους και αφετέρου των ΣΜΕ της Κύπρου και της Cyprus Popular Bank λόγω της αναστολής διαπραγμάτευσης των υποκείμενων τίτλων. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στις 30 Ιουνίου 2013 διαμορφώθηκε στις 848 μονάδες μειωμένος κατά 6,6% από την αρχή του έτους και αυξημένος κατά 38,7% της 30 Ιουνίου 2012. Ενδεικτικό είναι ότι τον Μάιο του 2013 ο Γενικός Δείκτης υπερέβη τις 1000 μονάδες ενώ αντίθετα στα μέσα Μαΐου 2012 είχε υποχωρήσει κάτω από τις 500 μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό εικοσαετίας στις 5/6/2012 (476,36 μονάδες).

Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στις 30/6/2013 ανήλθε στα €56,4 δις. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 66% σε σχέση με την 31/12/2012. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., και ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.) ανήλθαν σε €28,595 δις εκ των οποίων τα €3,073 δις καλύφθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα και τα €25,522 δις καλύφθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Παράλληλα ένα νέο χρηματοοικονομικό προϊόν για τα ελληνικά δεδομένα εισήχθη προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι Τίτλοι Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών ή Warrants. Η εισαγωγή των Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών της Alpha ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2013 (ποσά σε χιλιάδες ευρώ, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά) 8 Τράπεζας πραγματοποιήθηκε στις 11/06/2013 και της Εθνικής Τράπεζας στις 27/06/2013. Η αξία συναλλαγών των 2 warrants έφτασε τα €120,44 εκατ. Εάν στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. της 30/6/2013 δεν ληφθεί υπόψη η κεφαλαιοποίηση που κατέχει το ΤΧΣ η αύξηση ανέρχεται σε 14,5%. Οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην Ελληνική Αγορά, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2013, υπερέβησαν τις εκροές.

Έτσι, μιλώντας με απόλυτους αριθμούς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 20,4 δισ. ευρώ στις 28/06/2013, σε ποσοστό 3,52% του συνόλου. Ωστόσο, συνέπεια των πρόσφατων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας όπου η συμμετοχή του ΤΧΣ είναι ιδιαίτερα σημαντική (16,375 δις ή 27,83%) η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 34,7% έναντι 53,2% στο τέλος του προηγούμενου μήνα και 50,1% για τη χρήση 2012.

Το συμπέρασμα που προκύπτει απο την ανάλυση των παραπάνω χρηματοοικονομικών καταστάσεων είναι ότι δεν υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους. Η αύξηση των συναλλαγών στην διάρκεια του πρώτου εξαμήνου τι είχε ως αποτέλεσμα;Την αύξηση του τζίρου!!!! Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά;  Δυστυχώς, η ανυπαρξία ενός καλά οργανωμένου σχεδίου κάτω απο την ομπρέλα μιας Καπιταλιστικής Βασιλείας θα μας αποδείξει οτι η λύση δεν θα είναι οικονομική αλλά μάλλον θα τεινει προς πολιτική. Πλουτοκρατία(;), νεοφιλελευθερισμός(;), δικτακτορίες (;)ή επανάσταση(;) 

    Τελικά Σαχ, Σαχ-Ματ ή Κραχ;
"Laissez faire! Laissez aller"





Αναδημοσιεύτηκε από την ΕΛεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου