iskra
Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ποτέ άλλοτε ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων δεν είχε παρακολουθηθεί από το λαό με τέτοιο ενδιαφέρον όσο η αυριανή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μόνο εκείνο το καυτό καλοκαίρι της αποστασίας του 1965, μισόν αιώνα πριν, το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο, αλλά τα τεχνικά μέσα παρακολούθησης του πολιτικού εγκλήματος την ώρα που γινόταν ήταν ανύπαρκτα σχεδόν. Αντιθέτως, αύριο μετά τις 12 το μεσημέρι και ως τη 1 περίπου σύσσωμος ο ελληνικός λαός θα βλέπει ακαριαία τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής στις τηλεοπτικές οθόνες, αφού η ψηφοφορία είναι φανερή.
Τότε, το 1965, κυριαρχούσε στο λαό η αγωνία και ο φόβος, καθώς οι εξαναγκασμένοι από το παλάτι και τη CIA αποστάτες ανέτρεπαν σταδιακά την προ ενάμιση έτους δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση τουΓεωργίου Παπανδρέου. Αποστολή που τελικά στέφθηκε με επιτυχία και άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την εγκαθίδρυση της χούντας των συνταγματαρχών και την επτάχρονη δικτατορία. Τώρα, στο χάραμα του 2015, κυριαρχεί η ελπίδα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν θα κατορθώσει να συσπειρώσει 180 βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οπότε βάσει του Συντάγματος η χώρα θα οδηγηθεί σε περίπου ένα μήνα σε βουλευτικές εκλογές κι έτσι δημοκρατικότατα η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τη «χολέρα» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Για να επιτραπεί όμως στο λαό να εκφράσει διά της ψήφου του την ετυμηγορία του ποια κυβέρνηση θέλει, απαιτείται να το αποφασίσουν αύριο οι βουλευτές. Καθόλου εύκολη δεν είναι μια τέτοια απόφαση, επειδή αν ωθήσουν με την ψήφο τους σε εκλογές ένα μήνα μετά, σχεδόν οι μισοί… (!) από τους σημερινούς βουλευτές αποκλείεται να επανεκλεγούν. Οι μισοί, κάπου 150, όχι τριάντα ή πενήντα βουλευτές! Ψηφίζοντας «Όχι» οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ή κάποιοι ανεξάρτητοι καλούνται ουσιαστικά να… αυτοκτονήσουν κοινοβουλευτικά! Βασικά θα ήταν αδύνατο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές υπό κανονικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως παράγοντες που αλλάζουν τα δεδομένα.
Ο πρώτος παράγοντας και ο πιο καθοριστικός από όλους είναι ότι κατά μοναδική εξαίρεση η χώρα οδηγείται σε εκλογές βάσει του Συντάγματος με μόνο 121 ψήφους, όταν αποτυγχάνει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι τα κόμματα που οπωσδήποτε θα αυξήσουν τους βουλευτές τους, αν γίνουν εκλογές, έχουν όλα μαζί 95 βουλευτές(71 ο ΣΥΡΙΖΑ, 12 το ΚΚΕ και 12 οι ΑΝΕΛ). Από την άλλη πλευρά, με την ηγεσία της στη φυλακή, η Χρυσή Αυγή δεν έχει άλλη επιλογή παρά να βάλει τους 16 εναπομείναντες βουλευτές της να ψηφίσουν «Όχι», αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει. Οι «μπετοναρισμένοι» αρνητικοί ψήφοι δηλαδή ανέρχονται σε 111, αν και ορισμένοι από αυτούς, ελάχιστοι, είναι «σίγουροι» υπό ορισμένες προϋποθέσεις που δεν είναι της ώρας να συζητηθούν. Ο τρίτος παράγοντας είναι πως πέραν των 111 ψήφων που προαναφέραμε, στη δεύτερη ψηφοφορία 21 ακόμη βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι έχουν ήδη ψηφίσει εναντίον της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα .
Έχουμε την πολιτική εκτίμηση ότι 4-5 βουλευτές είναι λόγω παρελθόντος έτοιμοι να ψηφίσουν «ναι» χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Για να αυξηθούν όμως αυτοί και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαιτείται να ληφθούν άλλου είδους αποφάσεις από τοσύστημα, οι οποίες θα εξαντλήσουν όλες τις εφεδρείες του. Δεν υπάρχουν ενδείξεις περί αυτού. Το σύστημα δεν δίνει μάχη για να κρατήσει τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο στην εξουσία. Αντιθέτως, προετοιμάζεται να δώσει την καίρια μάχη προσέγγισης και σταδιακής ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της μελλοντικής κυβέρνησης του. Αν το κατορθώσει, θα λύσει ένα στρατηγικής σημασίας πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή με την πλήρη αποσύνθεση και εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.
Υπό το πρίσμα της ανάλυσης αυτής, αν παρά τις προβλέψεις εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχουμε μια σαφώς διαφορετική πολιτική κατάσταση από αυτήν που νομίζουμε. Αφού όμως αύριο θα έχουμε γεγονότα και όχι εικασίες, δεν έχουν κανένα νόημα αυτές οι συζητήσεις τέτοιες ώρες πια. Σε 24 ώρες διαμορφώνεται η νέα πολιτική ως γεγονός τετελεσμένο και βάσει αυτού εκτιμούμε το δεδομένο είτε την πορεία προς τις εκλογές μετά έναν περίπου μήνα είτε της καταβύθισης στο πιο πηχτό σκοτάδι του Μνημονίου και του κατοχικού εξανδραποδισμού των Ελλήνων. Σε 24 ώρες θα ξέρουμε. Το βέβαιο είναι ότι όλα τα κόμματα μέχρι σήμερα προετοιμάζονται για εκλογές υπό το κράτος της βεβαιότητας ότι η κυβέρνηση αδυνατεί μα μαζέψει 180 βουλευτές για να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία. Τη μεγαλύτερη ζημιά πάντως σε περίπτωση εκλογών θα την πάθει ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ του, που θέλει να το διαλύσει αθορύβως και να φτιάξει την κακόηχη ΔΗ.ΠΡΟ.ΠΑ (Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη) για να την ελέγχει ο ίδιος και να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Με τον Γιωργάκη έτοιμο να ανακοινώσει από αύριο το απόγευμα, βιά Τρίτη, το δικό του κόμμα και το επώνυμο Παπανδρέου να του εξασφαλίζει με σιγουριά ποσοστό άνω του 3% με κορμό τους συνταξιούχους, αν η χώρα πάει σε εκλογές λόγω αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη για τον Βενιζέλο. Πρέπει να δώσει πολύ σκληρή μάχη με εντελώς αβέβαιη έκβαση για να περάσει το 3% η ΔΗΠΡΟΠΑ του και να μπει στη Βουλή, με όλη την απέχθεια που προκαλεί ως προσωπικότητα ο ίδιος και με αντίπαλο έναν Παπανδρέου, έστω και τον πιο ανίκανο πολιτικά, ο οποίος όμως έχει διατελέσει και πρωθυπουργός, έστω σαν «μνημονιακό σκυλί».
Σίγουρα πάντως, αν η αυριανή ψηφοφορία της Βουλής οδηγήσει σε εκλογές βουλευτικές, τίποτα δεν θα μείνει όρθιο στον κομματικό συσχετισμό δυνάμεων.
*Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου