Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Νέα πρωτοβουλία με... και χωρίς "ειδικού σκοπού"

Νέα Κρήτη


του Γιώργου Σαχίνη 
Η προσοχή πλέον στρέφεται στις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας που θα γίνει η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για τη συγκέντρωση των 180 θετικών ψήφων.
Από πλευράς Μαξίμου τονίζεται επισήμως πως «ο Αντώνης Σαμαράς ό,τι ήταν να κάνει το έκανε», ωστόσο ανεπισήμως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσει άλλο ένα "άνοιγμα" προκειμένου να υπάρξει λύση. Συνεργάτες του δε δίνουν στίγμα, βεβαίως, ενώ περιορίζονται να αποκλείσουν με ένταση και επιμονή το σενάριο της «κυβέρνησης ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό»... Κι αυτό διότι φουντώνουν οι φήμες ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται κυρίως από τη ΔΗΜ.ΑΡ. (και υπερψήφισαν τον κ. Δήμα) ως ύστατη, όπως λέγεται, προσπάθεια να αποφύγει η χώρα τις εκλογές.

Ο Γ. Παπανδρέου
Μπορεί προχθές να δήλωνε ότι ντρέπεται για όσα γίνονται στο ΠΑΣΟΚ και την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, ωστόσο χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να συναντηθεί με τον προκάτοχό του. Στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να αποτραπεί η διάσπαση ή τουλάχιστον να εμφανιστεί ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μην προχωρήσει σε νέο κομματικό μηχανισμό ο Γιώργος. Όπως διέρρευσε από τη Χαριλάου Τρικούπη, το κλίμα ήταν καλό και μάλιστα λέγεται ότι ο Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου να είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος, όπου και ανήκει.
Η συνάντηση, σύμφωνα με της πληροφορίες, κράτησε 20 λεπτά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Ένα ηχηρό «όχι» ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, που επιταχύνει με την στάση του τις διαδικασίες διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού, ο ίδιος εμμένει στις απόψεις για την αντιμετώπιση της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι πίσω στη Χαριλάου Τρικούπη, αφού θεωρεί ότι μόνο η αλλαγή σε "όλα" στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του Κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες. Προτάσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του. Επ' αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».

Προς νέο πολιτικό τοπίο
Αμέσως μετά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, την επόμενη Δευτέρα θα αποκαλυφθεί ένα νέο πολιτικό τοπίο, αφού ήδη οι διεργασίες ανασύνθεσης είναι πυρετώδεις. Αν, όπως όλα δείχνουν, δε μαζευτούν οι 180 και προκηρυχθούν εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου ή τη 1 Φεβρουαρίου, τότε θα μάθουμε, επίσημα, για νέες εκλογικές συνεργασίες και για νέους πολιτικούς φορείς.
Ειδικότερα:
- Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκροτήσει νέο κόμμα, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αποθαρρυντικές. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει προκαταβολικά διάσπαση και ανησυχεί για τον αριθμό των βουλευτών και στελεχών που θα τον ακολουθήσουν. Σαχινίδης, Μωραΐτης και Κεδίκογλου θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξουν βάρκα, Καρχιμάκης-Παναγιωτακόπολος έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ, ενώ γρίφος παραμένει η στάση των Μ. Χρυσοχοΐδη και της Φ. Γεννηματά, των οποίων οι αποφάσεις έχουν ειδικό πολιτικό βάρος στα εσωκομματικά.
- Ο Σταύρος Θεοδωράκης και Σπύρος Λυκούδης έχουν συμφωνήσει ότι το "Ποτάμι" θα συνεργαστεί με τους Μεταρρυθμιστές και μένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες προς ρύθμιση. Ο Λυκούδης θα μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ένας αριθμός στελεχών των Μεταρρυθμιστών (Α. Παπαδόπουλος, Δ. Τσικαρδάνη κ.Ά.) θα μπουν στα ψηφοδέλτια του "Ποταμιού". Ο Στ. Θεοδωράκης ζητά προσχώρηση προσώπων και όχι της κίνησης ως ολότητας, ο Σπ. Λυκούδης δεν πρόκειται να διαλύσει τους Μεταρρυθμιστές και κάπως έτσι θα μείνουν ικανοποιημένοι και οι δύο. Εκεί αναμένεται και ο Γρηγόρης Ψαριανός, και ο Πέτρος Τατσόπουλος, αλλά και οι ανεξάρτητες άλλοτε στη ΔΗΜ.ΑΡ. επίσης κυρίες Μάρκου και Φούντα, ενώ δεν το αποκλείει και ο ανεξάρτητος βουλευτής της κίνησης Ριζοσπαστικού Κέντρου Βασίλης Οικονόμου.
- Ο Ευ. Βενιζέλος μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας "Ποταμιού"-Μεταρρυθμιστών θα βρεθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο ως προς τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, αφού δεν υπάρχουν συμμετοχές, αλλά μόνο το ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα συρρικνώνεται. Το πιθανότερο, θα γίνει μια συνδιάσκεψη στα βιαστικά και το όνομα θα είναι ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, έτσι για να υπάρχει κάτι καινούργιο...
Γιώργος Φλωρίδης και Άννα Διαμαντοπούλου φέρονται έτοιμοι για τη συγκρότηση νέας πολιτικής κίνησης στο χώρο του κέντρου, προσθέτοντας ένα ακόμη "βάρος" στο ΠΑΣΟΚ και το χώρο που απευθύνεται.
- Ο Α. Τσίπρας και ο Φ. Κουβέλης έχουν αποφασίσει την εκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα προκειμένου να μη διακινδυνευτεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Σύμφωνα με όσα είπε ο Φ. Κουβέλης στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση στη Κ.Ο. και της Ε.Ε., η ΔΗΜ.ΑΡ. δε θα διαλυθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχει δικαίωμα βέτο στις υποψηφιότητες βουλευτών και στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ γίνεται προσπάθεια για νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προστεθεί και η "προοδευτική συμμαχία'. Εκκρεμεί να γίνει η σχετική συζήτηση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Από αυτή τη συνεργασία ίσως να προκύπτει και το όνομα του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας, αν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η ενδεχόμενη μη εκλογή προέδρου την ερχόμενη Δευτέρα θα παραπέμπει το θέμα μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
- Στη Ν.Δ., τέλος, θα γίνει πανστρατιά της κεντροδεξιάς παράταξης με συμμαχίες που θα σηματοδοτούν την πιο αυθεντική, όπως ήδη την αποκαλούν τα στελέχη του κόμματος στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, μεταρρυθμιστική-ευρωπαϊκή εκσυγχρονιστική πρόταση για τους ψηφοφόρους με καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Απόλυτη πλειοψηφία: Λιγότερες ψήφοι μετά από βουλευτικές εκλογές
Η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τη στιγμή που άνοιξε, ολοκληρώνεται σε έξι ψηφοφορίες. ανάμεσα στην τρίτη και την τέταρτη όμως παρεμβάλλονται βουλευτικές εκλογές, εφόσον δεν έχουμε μετά τους 200 και 200 στις δύο πρώτες, ούτε τους 180 στην τρίτη.
Με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών συγκροτείται το νέο Σώμα των βουλευτών και η Βουλή ξεκινάει άμεσα τη διαδικασία ανάδειξης προέδρου, χωρίς να "περιμένει" το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης (καθώς η διαδικασία των διερευνητικών εντολών μπορεί να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις). Η πρώτη εκλογική διαδικασία στη νέα Βουλή - και τέταρτη συνολικά - θα αναζητήσει και πάλι τη συναίνεση των τριών πέμπτων του Σώματος, δηλαδή 180 ψήφους.
Εάν δεν υπάρξει πρόεδρος, ακολουθεί, πέντε ημέρες μετά, πέμπτη ψηφοφορία στην οποία πλέον το όριο που θέτει το Σύνταγμα είναι η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 150+1 ψήφοι.
Στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί ούτε αυτή η προσπάθεια, ακολουθεί η τελευταία, έκτη ψηφοφορία, με την οποία αναδεικνύεται πρόεδρος όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.
Σημειώνεται ότι η Βουλή που θα προκύψει, εάν χρειαστούν βουλευτικές εκλογές, είναι υποχρεωμένη να αναδείξει πρόεδρο πριν διαλυθεί. Δηλαδή, δεν μπορούν να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές, ακόμη και αν είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης, μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος. Αντίστοιχα, η θητεία του νυν προέδρου παρατείνεται μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου