Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Σούλμαϊστερ: Αντιπαραγωγική η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα - Αντεπιχείρημα

tvxs

Την πεποίθηση ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα υπήρξε αντιπαραγωγική και την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ύφεση την οποία δεν βίωσε καμία βιομηχανική χώρα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί ανάπτυξης, εκφράζει ο Αυστριακός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Στέφαν Σούλμαϊστερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ». Την ίδια στιγμή υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη ζώνη του ευρώ, γεγονός που όπως εκτιμά της αφαιρεί διαπραγματευτικά χαρτιά από τη φαρέτρα της.
«Η τρόικα συνειδητοποιεί σιγά-σιγά ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα - και όχι μόνο - ήταν αντιπαραγωγική» εκτιμά ο διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος, καθώς, όπως σημειώνει, ακριβώς στις χώρες όπου έγιναν οι περισσότερες περικοπές υπήρξε ταχύτερη αύξηση του ποσοστού του δημοσίου χρέους. «Αυτό ισχύει για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, όπως επίσης για τη Βρετανία όπου το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε, ενώ τα περιθώρια σε σχέση με μια ενδεχόμενη κατανόηση από πλευράς δανειστών έγιναν σαφώς μεγαλύτερα», υπογραμμίζει.
Ο ίδιος δεν φαίνεται να συμμερίζεται το επιχείρημα ότι, παρά τους όρους λιτότητας η ελληνική οικονομία παρουσίασε τελευταία ανάπτυξη και παρατηρεί πως «η χώρα βρίσκεται σε μια ύφεση την οποία δεν βίωσε καμία βιομηχανική χώρα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Όπως χαρακτηριστικά λέει δεν αρκεί μόνον ένα τρίμηνο για εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ανάπτυξη σε μία χώρα.

Σχολιάζοντας τον διεθνή Τύπο που με αφορμή την Προεδρική εκλογή στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών κινδυνολογεί επαναφέροντας θέμα Grexit, ο Στέφαν Σούλμαιστερ εκτιμά ότι δεν υπάρχει ζήτημα, αλλά ακόμη και ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ, αυτό δεν θα αποτελούσε κίνδυνο για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Το γεγονός της μη ύπαρξης τέτοιου κινδύνου συνιστά μάλιστα κατά τον Αυστριακό οικονομολόγο, ένα διαπραγματευτικό χαρτί λιγότερο για τον Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει τώρα λιγότερα περιθώρια από ό, τι κατά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012, όταν όπως σημειώνει, κυριαρχούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η άποψη πως θα απειλούνταν ολόκληρη η Νομισματική Ένωση, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, κάτι που δεν υπάρχει πλέον και ως εκ τούτου είναι περιορισμένο το δυναμικό άσκησης πίεσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα.
Ο Αυστριακός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκ προοιμίου χαμένος και τονίζει πως αυτός θα πρέπει να φροντίσει να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες φορολογικοί νόμοι, καθώς, όπως προσθέτει, είναι γνωστό ότι «ντε φάκτο» οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους και πως εάν υπάρξει στο θέμα αυτό μια στενότερη συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά κυρίως με την Ελβετία, τότε εκείνος θα βγει κερδισμένος, σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές αναδειχθεί πρωθυπουργός.
Ο Στέφαν Σούλμαιστερ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστρίας που στηρίζουν την αυστριακή πρωτοβουλία «Η Ελλάδα ανθίζει», για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη μιας εικόνας της άλλης Ελλάδας, πέρα από τα στερεότυπα που χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές της κρίσης και που, όπως τονίζεται σχετικά, πολλές φορές αγγίζουν το ρατσισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου