Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

168-131, δύο χιτλερικοί ψηφίζουν Σταύρο Δήμα

the press project

Κλειδώνουν εκ των πραγμάτων οι εκλογές αν δεν έχουμε άλλες εξελίξεις (αλλαγή πρωθυπουργού και υποψήφιου Προέδρου), καθώς δύσκολο μοιάζει να βρεθούν ακόμη 12. Δηλώσεις πανικού από τη Ν.Δ.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σβανάς
15:30
Ψάχνουν 12
Το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας (168 "ναι") ήταν το αναμενόμενο και πλέον κατέστη σαφές ότι δεν αρκούν οι επιπλέον 4-5 ανεξάρτητοι που "φλερτάρουν" με την ψήφο στον Σταύρο Δήμα, αλλά απαιτείται η συνδρομή 8-10 βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ.
 
Η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Νίκης Φούντα λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η σημερινή ψηφοφορία παραπέμπει στο "συν ένα ναι", όπως και του συναδέλφου της Θωμά Ψύρρα ο οποίος αναμένεται να κινηθεί στην ίδια οδό.
 
Ερωτήματα προκάλεσε η απουσία από τη διαδικασία της βουλευτού των ΑΝΕΛ Μαρίας Κόλλια, παρότι αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη επιστολή της προς το Σώμα ότι εάν μετείχε θα ψήφιζε "παρών". (σ.σ. φέρεται να απουσίασε λόγω ασθενείας).

Συγκεκριμένα, υπέρ της εκλογής Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές, ενώ 131 ψήφισαν «παρών». Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 299 βουλευτές, καθώς απουσίασε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Η τελευταία με επιστολή της δηλώνει ότι αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε «παρών». Η επιστολή αποτελεί πρόθεση ψήφου και δεν μετρά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Τον Σταύρο Δήμα υπερψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Κουράκος, Μίκα Ιατρίδη και Παναγιώτης Μελάς, αλλάζοντας την στάση τους σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, αλλά και οι Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, οι οποίοι δεν είχαν συμμετάσχει στην πρώτη ψηφοφορία.

Υπέρ του Στ. Δήμα, όπως και στην πρώτη ψηφοφορία, ψήφισαν επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου και Γιώργος Νταβρής.

«Παρών», όπως και στην πρώτη ψηφοφορία, ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόδωρος Παραστρατίδης Πάρις Μουτσινάς και Βασίλης Καπερνάρος, αλλά και η βουλευτής Νίκη Φούντα, η οποία με επιστολή της νωρίτερα προς τον Πρόεδρο της Βουλής ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ.

Η εκλογή Προέδρου θα κριθεί από την τρίτη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι για την ανάδειξη Προέδρου.
14:43
Αισιόδοξος ο Λοβέρδος
Την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο αλλά όχι επαρκές εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι «είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο» σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Υπάρχουν τρεις δεξαμενές. Υπάρχει η δεξαμενή των ανεξαρτήτων βουλευτών, εκ των οποίων κάποιοι έχουν κάνει δηλώσεις που επιτρέπουν σκέψεις ότι θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπάρχει κίνηση μέσα στη ΔΗΜ.ΑΡ και δεν ξέρω τη στάση ορισμένων άλλων βουλευτών από άλλα πολιτικά κόμματα» δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, σχολίασε την στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις καταγγελίες του Π. Χαϊκάλη περί δωροδοκίας ως «ελεγχόμενη», διότι δεν κράτησε την ψυχραιμία της. Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτά πέρασαν στο παρελθόν».

«Η πολιτική ζωή του τόπου δεν είναι βόθρος» διεμήνυσε και υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Εγώ δεν συζητώ για εκλογές επειδή κάποιοι θέλουν να διαλύσουν την Ελλάδα, δεν θα τη διαλύσουμε εμείς» είπε χαρακτηριστικά. 
14:40
Δηλώσεις Κουκουλόπουλου
“Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή είχαν ήδη αποτέλεσμα. Πιστεύω και είμαι σίγουρος πως θα συνεχιστούν έτσι ώστε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουν, πρωτίστως, οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες. Η σημερινή Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.
Ο κ. Κουκουλόπουλος ρωτήθηκε και για τη σημερινή συνάντηση των κ. Βενιζέλου- Παπανδρέου, για την οποία απάντησε ως εξής: “Στα συντεταγμένα όργανα του ΠΑΣΟΚ, εδώ και καιρό, έχουμε πάρει μια απόφαση. Να κινηθούμε έχοντας ως οδηγούς μας δύο έννοιες. Ενότητα και αλήθεια. 
Ενότητα στο κόμμα, ενότητα στην παράταξη, ενότητα στη χώρα. 
Αλήθεια και μόνο αλήθεια στους πολίτες.
Για όλα αυτά πρέπει να προσπαθήσουμε και να συμβάλουμε όλοι, γιατί σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές η μόνη αλήθεια θα είναι πως θα προσθέσουμε ένα τρομακτικό βάρος στις πλάτες των πολιτών ”. 

14:04
Η αντίδραση της Κουμουνδούρου
Ένα βήμα πιο κοντά στις εκλογές είναι η χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ.  Η συγκέντρωση των 168 ψήφων υπέρ του Σταύρου Δήμα ήταν αναμενόμενη για την αξιωματική αντιπολίτευση, που εκτιμά ότι ενδέχεται να προστεθούν ορισμένοι ακόμη βουλευτές στους 168, ωστόσο στην Κουμουνδούρου εκφράζεται βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι.
13:54
Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Κουβέλη
Δεν έχει συζητηθεί ακόμη το επίμαχο ζήτημα της ένταξης βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με συνομιλία που είχε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, με δημοσιογράφους.
 
Ο κ. Κουβέλης επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι «ανταποκρίθηκε σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα» και πρόσθεσε: «Εμείς ζητήσαμε προγραμματική συμφωνία και διαρκές συνέδριο, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα προοδευτικής διακυβέρνησης».
 
13:52
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τη στάση της Χρυσής Αυγής
Γράφει η Μαρίνα Μάνη στο Capital.gr

Έντονες συζητήσεις προκαλεί και το ενδεχόμενο να ψηφίσουν θετικά την Δευτέρα οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να "επιβάλλουν" την παρουσία τους στο δημοκρατικό τόξο.
 
Σε ένα τέτοιο "μακιαβελικό" σενάριο, η απάντηση του "τόξου" θα είναι "εκλογές" -στην περίπτωση που η εκλογή του κ. Δήμα επιτευχθεί εξαιτίας αυτών των ψήφων.
 
Ο οποίος (κατά τις ίδιες συζητήσεις) δεν θα δεχθεί το αξίωμα που θα του προσφέρουν.

Ο Καμπουράκης πάντως στο Μέγκα έκανε λόγο για πιθανότητα υπερψήφισης του Στ. Δήμα από τη Χ.Α.
13:45
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
 Βενιζέλος και Χαρδούβελης τώρα στο Μαξίμου για έκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά
13:39
Μια σύνοψη
Με 8 περισσότερες ψήφους για τον Σταύρο Δήμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ. Το αποτέλεσμα είναι κοντά στο καλύτερο δυνατό στιγμιαίο σενάριο για την κυβερνητική πλειοψηφία, βάσει των δεδομένων που είχαν διαμορφωθεί. «Στην τρίτη ψηφοφορία ‘παρών’ δεν θα υπάρχει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός θα δώσει λευκή επιταγή», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Έχουμε και λέμε:

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς θετικό αποτέλεσμα, καθώς ο Σταύρος Δήμας συγκέντρωσε 168 «ναι», ενώ απαιτούνταν 200, με 131 "παρών". Πλέον, η προσοχή στρέφεται στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της ερχόμενης Δευτέρας, 29 Δεκεμβρίου (στις 12μ), όπου για την εκλογή προέδρου απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι. 
 
Τόσο στην πρώτη ψηφοφορία όσο και σήμερα υπέρ του Στ. Δήμα ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές: Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης και Κατερίνα Μάρκου. 
 
Στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία υπέρ ψήφισαν οι Βασίλης Οικονόμου (πρώην ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Κουράκος (πρώην ΑΝΕΛ) και Μίκα Ιατρίδου, ενώ στους «ναι» τους οποίους υπολόγιζε η κυβέρνηση και των οποίων η ψήφος ήταν θετική συμπεριλαμβάνονται οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Παναγιώτης Μελάς (πρώην ΑΝΕΛ), Γιώργος Κασαπίδης (πρώην ΝΔ) και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
 
«Παρών» ψήφισε η Νίκη Φούντα η οποία λίγα λεπτά πριν την έναρξη της σημερινής ψηφοφορίας ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στην τρίτη ψηφοφορία θα ψηφίσει υπέρ. 
 
Η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια, απουσίασε για λόγους υγείας (βρίσκεται στο νοσοκομείο) ωστόσο με επιστολή που έστειλε στο προεδρείο της βουλής δήλωσε ένα ήταν παρούσα θα ψήφιζε «παρών».
13:35
Δήλωση Κουτσούμπα
Απέναντι στη δυσοσμία ενός συστήματος που δε γιατρεύεται, απέναντι στα πολιτικά «πάρε - δώσε» των άλλων δυνάμεων, στους εκβιασμούς αλλά και τις αυταπάτες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο λαός μπορεί να αντιτάξει την οργάνωση πάλης του, την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας του, με ακόμα πιο δυνατό, αυτή τη φορά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.    
13:29
Δηλώσεις μεταμεληθέντων υπέρ του Δήμα
Οικονόμου: Η στροφή του κ. Σαμαρά προς τη συναίνεση σήμερα απέδωσε καρπούς.Η προεδρική εκλογή ξεκινάει τώρα

Γιοβανόπουλος: Ως "μια κραυγή στο να μπορέσουμε να βρούμε όλοι τη σύνεση και τη συνεννόηση" μετέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Γιοβανόπουλος τη σημερινή του ψήφο υπέρ του Σταύρου Δήμα στην ψηφοφορία στη Βουλή.
 
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος απουσίαζε από την πρώτη ψηφοφορία, δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι να προσφέρουν όλοι αυτό που μπορούν γιατί -όπως είπε- πρέπει να χτίσουμε γέφυρες για την Ελλάδα.
 
Ο ίδιος έδωσε στην αποχή του από πρώτη ψηφοφορία τη διάσταση μιας "μικρής πρωτοβουλίας" -όπως ανέφερε- με τη δύναμη που έχει ως ένας βουλευτής και για τη σημερινή ψήφο είπε:
 
"Ήταν μια κραυγή στο να μπορέσουμε να βρούμε όλοι τη σύνεση και τη συνεννόηση. Υπάρχει ακόμη πολιτικός χρόνος για όλες τις πολιτικές ηγεσίες να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα αυτή την κρίσιμη μεταπολιτευτική στιγμή".
 
Ο ίδιος τόνισε ότι ο τόπος χρειάζεται φωτισμένες ηγεσίες και επισήμανε πως "όταν ζητάς σύνεση και συναίνεση πρέπει να ξέρεις και να την προσφέρεις κιόλας", για να προσθέσει: "Και αυτά προσφέρονται με πράξεις όχι μόνο με λόγια". "Υπάρχουν οι ευκαιρίες σε όλους να βρούμε τον κοινό τόπο της λογικής" σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου