Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014

Μάγοι με δώρα εκλογής ή κάλπες

Νέα Κρήτη


του Γιώργου Σαχίνη

Οδεύουμε πλέον προς την τελική και τρίτη ψηφοφορία των 180 βουλευτών που χρειάζονται πλέον για να εκλεγεί πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας, και αν η συγκυβέρνηση θέλει πράγματι να αποφύγει το αναπότρεπτο των εκλογών, οι οποίες έρχονται "με όλα τα γκάζια", έχει 5 μέρες για να ολοκληρώσει με επιτυχία το "σαφάρι" για 12 τουλάχιστον βουλευτές ακόμη. Αυτό προϋποθέτει "επίθεση θεαματικών πρωτοβουλιών" αλλά και ανυπαρξία εφεδρειών στην αντιπολίτευση.
Επειδή οι πολιτικοί μας γενικώς αρέσκονται στις ιστορικές αναφορές, στον πρόλογό μας τους θυμίζουμε μία άκρως διδακτική αμφίσημη ιστορία: «Εάν ο Κροίσος διαβεί τον ποταμό Άλι, θα αφανίσει ένα μεγάλο βασίλειο», αποκρίθηκε η Πυθία στο βασιλιά Κροίσο, ο οποίος παράβλεψε το σενάριο να καταστραφεί το δικό του βασίλειο αν διεξάγει πόλεμο. Η αμφιλογία του Μαντείου των Δελφών εισάγει τη συγκριτική Σεναριακή Σκέψη στην πολιτική. (Ο θεός Απόλλων αποκαλούνταν Λοξίας (διφορούμενος) - ανοιχτός σ' ένα φάσμα πιθανοτήτων. Αντίθετα, η αμφιλεγόμενη δελφική απόκριση στους Αθηναίους ήταν: «σωμός το ξύλινο τείχος». Οι Αθηναίοι διερεύνησαν τα πιθανά σενάρια και επικράτησε η εναλλακτική λύση του Θεμιστοκλή να πολεμήσουν τους Πέρσες με τις ξύλινες τριήρεις τους. Ένα υπόδειγμα σεναριακής σκέψης και πολιτικής στρατηγικής των προγόνων μας.

Το πενθήμερο των σεναρίων
Όλα τα σενάρια ξαναβγαίνουν στο τραπέζι. Από νέα κυβερνητική λύση "ειδικού, εθνικού και γενικώς... σκοπού" (που απορρίπτει το Μαξίμου για την ώρα σθεναρά), την αλλαγή υποψηφιότητας (τεχνικά γίνεται και με οικειοθελή αποχώρηση του νυν υποψηφίου) μέχρι διαρροές από ΔΗΜ.ΑΡ. και ΑΝ.ΕΛ. Ακόμη και νέα θεσμική πρωτοβουλία Σαμαρά με στόχο τα μικρά κόμματα (λέγε με ΔΗΜ.ΑΡ.) που κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξ αντικειμένου στις εκλογές. Η προσοχή πλέον στρέφεται στις πολιτικές πρωτοβουλίες, τις πιέσεις, τους τακτικισμούς και το παρασκήνιο που θα διαδραματίζονται μέχρι και τη 12η μεσημβρινή της 29ης Δεκεμβρίου, δηλαδή μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ουσιαστικά, όπου μένει να αποκαλυφθεί αν τα "δώρα των μάγων" θα είναι για το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας ή για τις κάλπες που θα στηθούν στις αρχές του 2015 για την εκλογή νέας Βουλής.

Η "Ν.Κ.", από την πρώτη στιγμή που η χώρα εισήλθε σε πολιτικές εξελίξεις, είχε με σαφήνεια περιγράψει στους αναγνώστες της πως οι δύο πρώτες ψηφοφορίες απλά δημιουργούν τα "αντίπαλα μπλοκ", αποτελούν τις "τροχιοδεικτικές" για τους ταλαντευόμενους και το "παζάρι των υποσχέσεων", αλλά το καθοριστικό διάστημα, στο οποίο κυριολεκτικά θα τα δούμε και θα τα ακούσουμε όλα (ήδη συμβαίνει από χθες το μεσημέρι αυτό), είναι από το πέρας της δεύτερης ψηφοφορίας και μέχρι την έναρξη της τρίτης.

Αναζητώντας τους 12
Προφανώς και η επικρατέστερη εκδοχή παραμένει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για τους πολίτες, καθώς οι 12 κρίσιμοι βουλευτές μέχρι τους 180 απαιτούν όχι μόνο 3-4 ακόμη μετακινήσεις ανεξάρτητων βουλευτών από αυτούς που εμμένουν για την ώρα στο "παρών", αλλά και το "σπάσιμο" είτε των ΑΝ.ΕΛ. είτε των βουλευτών που αποτελούν ακόμη τη ΔΗΜ.ΑΡ., είτε και των δύο, καθώς η ανεξαρτητοποίηση χθες λίγο πριν την ψηφοφορία της κ. Φούντα, υποβίβασε τη ΔΗΜ.ΑΡ. από το επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Γεγονός αρχικά ήσσονος σημασίας σε μία Βουλή που σε λίγες μέρες ίσως να μη λειτουργεί καν, αλλά ίσως καθοριστικής σημασίας αν αποδειχτεί ο "μοχλός" απεγκλωβισμού και για άλλους βουλευτές της όχι μόνο ως ανεξάρτητοι αλλά και ως πολιτική επιβίωσή τους τη μεταστροφή από το "παρών" στο "Σταύρος Δήμας".

Η δεύτερη ψηφοφορία
Για να μην ξαναβρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, η κυβέρνηση είχε χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών από τη χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Στα 160 «ναι» του πρώτου γύρου προσέθετε μόλις 5-6 επιπλέον, ώστε εάν έφτανε στον ψυχολογικής σημασίας αριθμό 170 να το εμφανίσει ως ευχάριστη έκπληξη που θα προσέδιδε δυναμική στην προσπάθεια. Τελικά σταμάτησε στους 168, αλλά μία υπόκωφη δυναμική στο εσωτερικό της εναπομείνασας ΔΗΜ.ΑΡ. και στους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και σε μερικούς από τους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν για δεύτερη φορά "παρών", διατηρεί για την ώρα έστω και αμυδρές τις ελπίδες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, αν και όλα τα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη ενεργοποιήσει τους εκλογικούς τους μηχανισμούς.

Είπαν "ναι"
Στους 168 από 160 την περασμένη Πέμπτη ανήλθαν οι βουλευτές που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μεταξύ αυτών οι δύο ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Τον κ. Δήμα ψήφισαν επίσης οι Βασίλης Οικόνόμου, Γιάννης Κουράκος, Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και Παναγιώτης Μελάς. Υπερψήφισαν επίσης, όπως και στην πρώτη ψηφοφορία, οι Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου και Γιώργος Νταβρής.

«Παρών»
Στο «παρών» έμειναν επί του παρόντος οι Νίκη Φούντα (που λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη), Θωμάς Ψύρρας και Νικος Τσούκαλης, της πρωτοβουλίας των οκτώ που είχαν ζητήσει συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Η ανεξαρτητοποίηση της κ. Φούντα συνεπάγεται πάντως τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜ.ΑΡ., που μένει με εννέα πλέον βουλευτές, ενώ οι πληροφορίες ότι θα την ακολουθήσει ο κ. Ψύρρας δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού ο τελευταίος προχώρησε σε μία ηχηρή διάψευση, χωρίς αυτός να «κλείνει» όμως απόλυτα και τη στάση του στην τρίτη ψηφοφορία. Απουσίαζε ως ασθενής η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά των ΑΝ.ΕΛ., η οποία απλά δήλωσε πως αν ήταν στη Βουλή θα ψήφιζε "παρών".
Με δεδομένο ότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων έδειξαν πειθαρχία στην πρώτη ψηφοφορία, οι ανεξάρτητοι βουλευτές αναμενόταν να κρίνουν το αν θα δημιουργηθεί "δυναμική" για τον Σταύρο Δήμα, μέχρι την τρίτη ψηφοφορία. Το ζητούμενο από το Μαξίμου ήταν ο αριθμός 170, αν και γνώριζαν ότι το 168 ήταν οροφή, πράγμα που επετεύχθη.

Σταύρος Δήμας: Η προσωπική "μάχη" του υποψήφιου προέδρου
Ο Κορίνθιος πολιτικός Σταύρος Δήμας είναι ένας έμπειρος πολιτικός στο χώρο της κεντροδεξιάς με ισχυρή αναφορά στην παραταξιακή λογική και ολιγότερο στο κομματικό πυρήνα της σημερινής Ν.Δ., παρότι υπήρξε μέχρι το 2012 αντιπρόεδρός της. Ως υποψήφιος πρόεδρος δεν έχει εμπλακεί σε καμία αντιπαράθεση, αλλά η αποδοχή στο πρόσωπό του σε όλο το πολιτικό φάσμα φαίνεται να του επιτρέπει κάποιες λεπτές διακριτικές κινήσεις στη μάχη για τους 180. Η χθεσινή εξέλιξη με τους 168 υπέρ του φαίνεται ότι, εκτός των πολιτικών κινήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου με τις οποίες για την ώρα εξαντλήθηκε η μεταστροφή ανεξαρτήτων βουλευτών από το "παρών" στο "Σταύρος Δήμας" με οροφή του 168, λογίζεται και σε κάποιες δικές του προσωπικές επαφές. Άλλωστε, την ώρα που πιο αισιόδοξοι χθες μίλαγαν για οροφή τους 170, το περιβάλλον του υποψήφιου προέδρου μιλούσε δύο ώρες προ της ψηφοφορίας για 168 και δεν έπεσε έξω ούτε μία ψήφο. Η υπερψήφισή του από τους κ.κ. Γιοβανόπουλο και Κουράκο αλλά και από την κυρία Ιατρίδη είχε ειδικό βάρος στις τηλεφωνικές και προσωπικές επαφές που είχε μαζί τους. Σε αυτό τον καμβά μέτρησε και η στάση ως αιτιολόγηση τουλάχιστον από τον κ. Στάθη Μπούκουρα, ανεξάρτητο βουλευτή, πλέον, προερχόμενο από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος και δημόσια επικαλέστηκε την κοινή τους καταγωγή από την Κορινθία και την εξαιρετική τιμή για το νομό αν ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από την περιοχή που εκπροσωπεί και ο ίδιος ως βουλευτής Κορινθίας.

Οι ψήφοι
Με αυτή την παραταξιακή λογική ο Σταύρος Δήμας φέρεται να είναι και ένα από τα "όπλα" ώστε να πιεστεί ο Βύρων Πολύδωρας για να μετατοπιστεί από το "παρών" υπέρ του στην τρίτη ψηφοφορία, με μία επαφή φιλίας και επίκλησης των παραταξιακών αντανακλαστικών που ο Πολύδωρας συχνά-πυκνά επικαλείται όταν του υπενθυμίζουν ότι δεν ανήκει πια στη Ν.Δ. Προφανώς ένα τηλεφώνημα και προς τον αμφίσημο, αν και σταθερό μέχρι στιγμής στο "παρών", Β. Καπερνάρο θα είχε τη δική του σημασία την κατάλληλη στιγμή, αν συνυπολογίσουμε ότι ο κ. Καπερνάρος κάθε φορά προ της ψήφου του δηλώνει ότι ακούει τη "βάση των ψηφοφόρων της εκλογικής του περιφέρειας". Διόλου απίθανο δε θα πρέπει να θεωρείται, τέλος, και η βουλευτής Σερρών, η κ. Κόλλια, με την απουσία της για λόγους υγείας και παρότι δήλωσε πως αν παρίστατο θα ψήφιζε "παρών", με τη στάση της αυτή να σηματοδοτούσε ένα πρώτο βήμα αλλαγής πλεύσης. Αλλά ακόμη και έτσι, ακόμη κι αν και η προερχόμενη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ανεξάρτητη κ. Φούντα ψήφιζε Δήμα, ακόμη και οι δύσκολα μεταβαλλόμενοι πλέον Ψύρρας και Τσούκαλης που ανήκουν ακόμη στη ΔΗΜ.ΑΡ., επέλεγαν το ίδιο, όλοι μαζί θα έφταναν τους 174, με δεδομένο ότι οι 168 δε θα έχουν διαρροές. Άρα και πάλι θα λείπουν 6 βουλευτές που θα πρέπει να αναζητηθούν είτε στους ΑΝ.ΕΛ. είτε στη ΔΗΜ.ΑΡ., κάτι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί από 'κει και πέρα με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Άρα και ο Σταύρος Δήμας γνωρίζει ήδη ότι όσο διασταλτικά και να εκτιμά κάποιες επιπλέον ψήφους υπέρ του, οι πιθανότητες παραμένουν ισχνές, χωρίς κάτι θεαματικό, και γι' αυτό εκτιμά πως πλέον μόνο από το Μαξίμου ίσως να υπάρχει κάποιος ακόμη "κρυφός άσος".

Τα σχέδια του πρωθυπουργού: Σενάρια για νέα πρωτοβουλία Σαμαρά
Νέες πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αντίστοιχες του διαγγέλματος της Κυριακής, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν πρέπει να αναμένονται μέχρι τη Δευτέρα. Σε επικοινωνιακό επίπεδο ωστόσο θα ενταθεί η προσπάθεια "απενοχοποίησης" όσων ακόμη βουλευτών επιθυμούν να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, με την ταυτόχρονη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση με τον Πάνο Καμμένο και για την πολιτική αποσταθεροποίηση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, για την οικονομία.
Ο κ. Σαμαράς δηλαδή φέρεται ότι θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να δείξει ότι δεν επενδύει ο ίδιος σε σενάρια αριστερής παρένθεσης και ότι η ευθύνη για εκλογές ανήκει προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε όσους βουλευτές επιμείνουν στο "παρών".
Όσον αφορά στο σενάριο απόσυρσης του κ. Δήμα πριν την τρίτη ψηφοφορία και υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη, το σενάριο αυτό μάλλον έχει "καεί" από τη θεαματική προσέγγιση του Κουβέλη και άλλων 6 βουλευτών του τουλάχιστον με τον Τσίπρα υπό τη μορφή συνεργασίας, όπως λένε κάποιοι εξ αυτών ή αυτοδιάλυσης της ΔΗΜ.ΑΡ., όπως λένε άλλοι.
Στο ερώτημα όμως τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της Δευτέρας η Χρυσή Αυγή αλλάξει στάση και ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας - ένα σενάριο που συζητείτο από νωρίς το πρωί στο περιστύλιο και το εντευκτήριο της Βουλής - η απάντηση ήταν: "Και τι μπορούμε να κάνουμε;". Στοιχείο που από μόνο του αναδεικνύει πως στις 29 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί ένα πραγματικό θρίλερ.

Ψηφοδέλτια: Έπιασε δουλειά ο «γαλάζιος» εκλογικός μηχανισμός
Ενώ επισήμως η Ν.Δ. αισιοδοξεί ότι θα εκλεγεί πρόεδρος, ανεπισήμως έχει στηθεί εκλογικός μηχανισμός στη Συγγρού που δουλεύει... στο φουλ.
Από τη μια, η επιτροπή οργανωτικών στελεχών που έχει συσταθεί υπό το γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο καταρτίζει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων. Οι παραιτήσεις γενικών γραμματέων υπουργείων σε αυτή την κατεύθυνση είναι. Από την άλλη, το επικοινωνιακό team φτιάχνει τα πρώτα διαφημιστικά σκαριφήματα και κλείνει ραντεβού με τις διαφημιστικές εταιρείες. Στόχος; Το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, 29 Δεκεμβρίου, να «πέσουν» τα πρώτα σλόγκαν στο διαδίκτυο, μέχρι να προκηρυχθούν επισήμως οι εκλογές - «εντός δεκαημέρου», όπως ορίζει το Σύνταγμα. Σε δεύτερο επίπεδο, πάντως, οι διαρροές για την εν λόγω προετοιμασία δεν αποκλείεται να γίνονται (και) για να σταθμίσουν τη στάση τους οι βουλευτές, που κατά βάθος δε θέλουν εκλογές διότι ξέρουν ότι δε θα επανεκλεγούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου