Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Κάντε διάλογο με στοιχεία, διαφορετικά είστε ψεύτες και ανεκδιήγητοι

kontranews

Του Γιώργου Βάμβουκα
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (19.9.2014), ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης δήλωσε: «Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές, κλείνοντας την καμπύλη αποδόσεων… Υπάρχει μόνο η προοπτική ανόδου. Και η προοπτική ανόδου στηρίζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει.
Θα έχουμε ανάπτυξη σχεδόν 3% το 2015». Παρόμοιες δηλώσεις ο κ. Χαρδούβελης είχε κάνει την ίδια μέρα στο Bloomberg. Οι έχοντες μνήμη ενθυμούνται ότι ο Στουρνάρας από τις αρχές του 2013 ως υπουργός Οικονομικών, δήλωνε ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης και πολύ σύντομα θα αρχίσει να δανείζεται στις διεθνείς χρηματαγορές με την έκδοση ομολόγων πολυετούς διάρκειας. Επειδή “τα λόγια είναι φτώχεια”, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, ερχόμαστε στην αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα των αριθμών. Τα στοιχεία του πίνακα προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών και άρα είναι γνωστά στον κ. Χαρδούβελη.
Από τα στοιχεία του πίνακα, κ. Χαρδούβελη και κ. Σταϊκούρα, εξάγονται ορισμένες ποσοτικές διαπιστώσεις, που πιστοποιούν ότι για ψηφοθηρικούς λόγους σκόπιμα παραπλανάτε τον ελληνικό λαό. Την περίοδο 2009-2014, οι συνολικές δαπάνες τοκοχρεολυσίων για την εξυπηρέτηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 523,2 δις ευρώ (€). Την περίοδο αυτή το σύνολο των κρατικών εσόδων (γενική κυβέρνηση) διαμορφώθηκε σε 612,4 δις €. Πέστε μας κ. Χαρδούβελη και κ. Σταϊκούρα, είναι δυνατόν η Ελλάδα να ανταποκριθεί στην χρηματοδότηση των υπέρμετρων κρατικών δαπανών (τοκοχρεολύσια, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, εθνική άμυνα, κ.ά.), όταν μόνο τα τοκοχρεολύσια αντιπροσωπεύουν το 85,4% (523,2:612,4=85,4%) των συνολικών κρατικών εσόδων; 

Με τι πόρους το κράτος θα πληρώσει μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, εξοπλιστικά προγράμματα, επιδόματα ανεργίας, κ.λπ., όταν τα κρατικά έσοδα επαρκούν για την χρηματοδότηση λιγότερο από το  50% των συνολικών κρατικών δαπανών; Το 2014, οι πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης εκτιμώνται σε 79 δις €. Αν στο ποσό των 79 δις προστεθούν τα τοκοχρεολύσια των 87,1 δις €, προκύπτει ότι το 2014 το σύνολο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης υπολογίζεται σε 166,1 δις €. Άρα, με βάση τα στοιχεία του 2014, τα κρατικά έσοδα καλύπτουν μόλις το 49,4% των συνολικών δημοσίων δαπανών (82,0:166,1=49,4%). Αντιλαμβάνεστε κ. Χαρδούβελη ότι το υπόλοιπο 50,6% των κρατικών δαπανών χρηματοδοτείται με πιστωτικά έσοδα (δημόσιος δανεισμός), με συνέπεια το 2014 τα πιστωτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να εκτιμώνται τουλάχιστον σε 100 δις €.
Όταν ο κ. Σαμαράς και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ισχυρίζονται ότι μετά τον Δεκέμβριο του 2014, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, ψεύδονται και γελοιοποιούνται. Για να τα καταφέρει η Ελλάδα μόνη της, το δημόσιο χρέος θα πρέπει να είναι μετά τον Δεκέμβριο του 2014 βιώσιμο, δηλαδή να μπορούμε να το εξυπηρετούμε μόνοι μας. Τα στοιχεία του πίνακα πιστοποιούν ότι έτσι όπως το δικομματικό καθεστώς κατάντησε την Ελλάδα, η πατρίδα μας θα χρεοκοπούσε σε μερικές μέρες, αν οι ξένοι πιστωτές σταμάταγαν να μας δανείζουν. Λέει ο κ. Χαρδούβελης ότι θα βγούμε τον Νοέμβριο να δανειστούμε με έντοκα των 18 μηνών και με ομόλογα διάρκειας 7 ετών. Όταν κατά τη διάρκεια του 2014, το δημόσιο χρέος αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς και η εθνική οικονομία σέρνεται στο τούνελ της ύφεσης, ποιοι θα δάνειζαν μια χώρα που οι ετήσιες δανειακές της ανάγκες κυμαίνονται γύρω στα 100 δις ευρώ; Αν στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει απομείνει ίχνος σοβαρότητας, να επιχειρηματολογήσει με στοιχεία και όχι με κενολογίες. Αν ο πρωθυπουργός, ο κ. Χαρδούβελης και σία, δεν μιλήσουν με στοιχεία, ώστε να γίνει γόνιμος διάλογος και οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών, τότε θα μας δώσουν το δικαίωμα να ισχυριστούμε ότι έχουμε μπλέξει με επαγγελματίες ψεύτες και ανεκδιήγητους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου