Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Εγείρεται σοβαρότατο θέμα αξιοπιστίας των εθνικολογιστικών στοιχείων

kontranews

του Γιώργου Βάμβουκα
Τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφορικά με την πορεία του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, μας δίνουν αφορμή να θίξουμε ένα καίριας σημασίας θέμα, που σχετίζεται με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Κεντρικής μας Τράπεζας και γενικότερα με την αξιοπιστία των εθνικολογιστικών μεγεθών.
 Όπως θα διαπιστωθεί στη συνέχεια, το ζήτημα που ανακινούμε είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι αξιοσημείωτες αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) και της Τράπεζας της Ελλάδος ως προς το επίπεδο του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, αλλοιώνει εντυπωσιακά το αποτέλεσμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κατά προέκταση τροποποιεί τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας. Για να γίνει κατανοητή η σοβαρότητα του θέματος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί τον επίσημο εθνικό φορέα, που για λογαριασμό της Ελλάδας ενημερώνει τους διεθνείς οργανισμούς, όπως Eurostat, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κ.λπ., για την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, δηλαδή εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων σε ποσότητες, σε αξία, ανά κατηγορία προϊόντων, ανά χώρα προορισμού και προέλευσης, κ.λπ. Επειδή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τάσεις των μεγεθών του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, θεωρούνται η επισημότερη πρωτογενής πηγή, πραχτικά είναι αδιανόητο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να έχουν έστω και την παραμικρή απόκλιση από τα αντίστοιχα της ΕΛΣΤΑΤ.


2001
2012
2013
2014
Ιανουάριος-
Ιούλιος
ΕΛΣΤΑΤ (δις ευρώ)
Εξαγωγές προϊόντων
Εισαγωγές προϊόντων
Εμπορικό Ισοζύγιο
Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (δις ευρώ)
Εξαγωγές προϊόντων
Εισαγωγές προϊόντων
Εμπορικό Ισοζύγιο
Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

24,3
48,4
-24,1
-23,8

20,2
47,5
-27,3
-20,6

27,6
49,3
-21,7
-6,7

22,0
41,6
-19,6
-4,6


27,6
46,8
-19,2
-0,7

22,5
39,8
-17,3
+1,2

15,6
28,0
-12,4
-1,03

13,6
24,4
-10,8
+0,57
 Παραδόξως, ανάμεσα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις, κάτι που πιστοποιούν τα στατιστικά δεδομένα που περιλαμβάνονται στον πίνακα του κειμένου. Από τα στοιχεία του πίνακα, η συγκλονιστική διαπίστωση που συνάγεται, είναι ότι οι αποκλίσεις στο εμπορικό ισοζύγιο, επιφέρουν αξιοπρόσεκτες αποκλίσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Για παράδειγμα, για το έτος 2013, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι υπήρξε πλεόνασμα +1,2 δις ευρώ, με κριτήριο τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης των -0,7 δις ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, όπου με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε πλεόνασμα +0,57, σε αντίθεση με την  ΕΛΣΤΑΤ που προκύπτει έλλειμμα -1,03 δις ευρώ.
Και ο ανυποψίαστος βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου θα διερωτηθεί: Και γιατί κ. καθηγητά, μας λες ότι η διαπίστωση αυτή είναι συγκλονιστική; Απάντηση: Η διαπίστωση αυτή, που είναι σωστή 100%, χαρακτηρίζεται τρομακτική, γιατί κατά τις περιόδους 2012, 2013 και α’ εξάμηνο 2014, αυτομάτως αλλάζουν προς το χειρότερο όλες οι εκτιμήσεις για τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας, όπως αυτοί αποτυπώνονται στην ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ. Για παράδειγμα, τα μέχρι τούδε επίσημα στοιχεία, μας λένε ότι τις χρονικές περιόδους 2012, 2013 και α’ εξάμηνο 2014, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν -7,0%, -3,9% και -0,7%, αντίστοιχα. Ωστόσο, αν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τις προαναφερθείσες περιόδους, δεν είναι αυτό που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά αυτό που συνάγεται βάσει των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου της ΕΛΣΤΑΤ, τότε οι αντίστοιχοι αναπτυξιακοί ρυθμοί της Ελλάδας για τις περιόδους 2012, 2013 και α’ εξάμηνο 2014, εκτιμώνται από τον υποφαινόμενο σε –8,1%, -5,9% και -1,8%.       
 Τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία του πίνακα εγείρουν σωρεία πολύ σοβαρών ερωτημάτων, τα οποία οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς, ο πίνακας θέτει άμεσα θέμα αναθεώρησης προς το δυσμενέστερο των ετήσιων αναπτυξιακών ρυθμών της χώρας. Σε ποιους λόγους οφείλεται η μεγάλη διάσταση μεταξύ των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος; Αν το αποτέλεσμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι αυτό που προκύπτει βάσει των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου της ΕΛΣΤΑΤ, ποιες είναι οι ποινικές ευθύνες που ανακύπτουν για το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και ποιοι θα πρέπει να πάνε φυλακή; Αν τα στοιχεία του πίνακα είναι σωστά, τότε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, είναι ναι ή όχι ένα άχρηστο κείμενο για τον κάλαθο των αχρήστων; Πασιφανές είναι ότι το ζήτημα που θέσαμε σήμερα από τις στήλες της Kontranews είναι εξαιρετικά σοβαρό και σίγουρα θα έχει συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου