Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Εθνική στρατηγική για την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων ΜΕΡΟΣ Α’

kontranews

Του Γιώργου Βάμβουκα
Η παγκοσμια οικονομική ιστορία διδάσκει ότι η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων αναπτυξιακών ρυθμών για την οποιαδήποτε χώρα της υφηλίου, εξαρτάται άμεσα από τη διαχρονική άνοδο των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για παραγωγικές επενδύσεις.
 Οι αξιόλογες εισροές κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς, δίνουν τη δυνατότητα σε χώρες με μεγάλα κρατικά ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος, να εξασφαλίζουν σημαντικούς χρηματικούς πόρους, τόσο για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όσο και για την εξυπηρέτηση του κρατικού τους χρέους. Το θέμα που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια, είναι οι άμεσες επενδύσεις και η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ως άμεσες επενδύσεις θεωρούνται τα ξένα κεφάλαια που εισρέουν σε μια χώρα και αξιοποιούνται σε αποδοτικά επενδυτικά έργα σε διάφορους οικονομικούς κλάδους.
Γιατί όμως οι άμεσες επενδύσεις είναι τόσο σημαντικές, για την αναπτυξιακή πορεία της οποιασδήποτε χώρας του κόσμου; Οι κυριότεροι λόγοι είναι τέσσερις. Κατ’ αρχάς, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς στην οποιαδήποτε χώρα της υφηλίου, πραγματοποιούνται από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Οι πολυεθνικές εταιρείες είναι αυτές που διαθέτουν την τεχνογνωσία, να σχεδιάζουν, να παράγουν και να διακινούν τα παραγόμενα προϊόντα τους σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Ελλάδας. Έστω ότι υπάρχουν οι υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κλπ.) στα έγκατα του ελληνικού υπεδάφους. Γνωστό είναι ότι η χώρα μας δεν έχει τις επιστημονικές και τις τεχνολογικές δυνατότητες, όχι μόνο γεωτρήσεις να κάνει, αλλά ούτε να εντοπίσει σε ποια οικόπεδα της ελληνικής επικράτειας, υπάρχουν τα πολυσυζητημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Άρα, η παρουσία των ξένων πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα μας, καθίσταται αναπόφευκτη για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων, την άντληση των υδρογονανθράκων, την παραγωγή  πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εμπορία τους σε διεθνές επίπεδο.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη δομή της παγκόσμιας οικονομίας. Το συνολικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) των 220 περίπου χωρών του πλανήτη, ανήλθε το 2013 σε 75.000 δις ή 75 τρις δολάρια ($). Οι πολυεθνικές εταιρείες παράγουν το 50% περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία του 2013, η συμβολή των πολυεθνικών εταιρειών στο παγκόσμιο ΑΕΠ, προσδιορίζεται στα 38 τρις $. Ο τρίτος λόγος πηγάζει από το γεγονός, ότι, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν τουλάχιστον το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες. Το 2013 οι παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών διαμορφώθηκαν σε 27 τρις $. Άρα, οι εξαγωγές των πολυεθνικών σε αγαθά και υπηρεσίες εκτιμώνται σε 21,5 τρις $, συντελώντας έτσι στην ανάπτυξη των επιμέρους χωρών της διεθνούς οικονομίας. Ο τέταρτος και πολύ σημαντικός λόγος, είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρείες διαθέτουν κεφάλαια εκατοντάδων δις δολαρίων και γι’ αυτό έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν επενδύσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, το 2013 οι 500 μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις του κόσμου, πραγματοποίησαν πωλήσεις 31.100 δις $ έχοντας σύνολο κερδών 2.000 δις $.
 Από την ανωτέρω ανάλυση, το καίριο συμπέρασμα που συνάγεται, είναι ότι οι αναπτυξιακοί ρυθμοί, τόσο της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και των επιμέρους χωρών που συγκροτούν το διεθνές οικονομικό σύστημα, εξαρτώνται από τις παραγωγικές δυνατότητες και τα επενδυτικά κεφάλαια των πολυεθνικών εταιρειών. Το σύνολο των άμεσων επενδύσεων σε όλες τις χώρες του κόσμου, πραγματοποιείται από τις πολυεθνικές εταιρείες. Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ξένα κεφάλαια για την υλοποίηση επενδυτικών έργων σε διάφορους κλάδους και τομείς της εθνικής μας οικονομίας. Στην επόμενη επιφυλλίδα μας, με την παράθεση σχετικού στατιστικού πίνακα, θα διαπιστωθεί ο τεράστιος ρόλος των άμεσων επενδύσεων στην οικονομική ανάπτυξη όλων των χωρών της διεθνούς οικονομίας και θα επισημανθεί η αναγκαιότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για αποδοτικές επενδύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου