Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ (ΞΕΝΑ FUNDS)

iskra

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ ΔΡΙΤΣΑ ΜΕ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ
Iskra: ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΜΜΕΣΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΧΣ
ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Άρον-άρον, εκπρόθεσμα, παρά τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, κατατέθηκε την Τετάρτη (24/9) στη Βουλή, από τον Υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και στο νομοσχέδιο για την Εφοδιαστική, τροπολογία με την οποία αξιοποιείται το χαριστικό για τις τράπεζες καθεστώς τουαναβαλλόμενου φόρου προκειμένου να απαξιωθούν τα κεφάλαια που έχει βάλει το Δημόσιο στιςτράπεζες και οι τελευταίες να ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί στα ιδιωτικά συμφέροντα και πρώτα απ' όλα στα ξένα funds.
Ως γνωστόν ο αναβαλλόμενος φόρος συνιστά ένα μεγάλο δώρο στις τράπεζες, που ψηφίστηκε με νόμο του 2012. Με αυτόν το νόμο περί του λεγόμενου αναβαλλόμενου φόρου δίνονταν η ευχέρεια στις τράπεζες να συμψηφίσουν τις ζημιές τους από το κούρεμα των ομολόγων τους μέσω του PSI+, μεμείωση του αναλογούντος φόρου για τις χρήσεις των επομένων ετών και με ορίζοντα τριακονταετίας.
Η σκανδαλώδης τροπολογία που κατέθεσε ο Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να μετατρέψουν αθροιστικά το ''δώρο'' του εναπομείναντος αναβαλλόμενου φόρου, ύψους 3 δισ και του οποίου δεν εχουν κάνει χρήση μέχρι τώρα, σε φορολογική απαίτηση, η οποία θα μπορούσε να προσμετρηθεί στα εποπτικά τους κεφάλαια.
Κατ' αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα μπορούν να μειώσουν ισόποσα, δηλαδή κατά 3 δισ, τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests στα οποία θα υποβληθούν τον Οκτώβρη, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ).

Είναι προφανές ότι οι τράπεζες μετά απ' αυτήν τη μεγάλη μείωση των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, θα μπορέσουν να γίνουν ''ελκυστικές'' στα ιδιωτικά κεφάλαια, ειδικότερα στα ξένα funds, για την κάλυψη, μέσω Αυξήσεων του Μετοχικού τους Κεφαλαίου, του υπολοίπου μέρους των κεφαλαιακών αναγκών τους που θα έχουν προκύψει από τα stress tests.
Ως γνωστόν σε αυτές τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (Α.Μ.Κ) δεν επιτρέπεται, με νόμο του κ.Γιάννη Στουρνάρα, να συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), παρότι πλειοψηφούν μέτοχος, με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, ενώ επιτρέπεται η τιμή διάθεσης των μετοχών στην Α.Μ.Κ να βρεθεί και κάτω από τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Με αυτή τη μεθόδευση εξασφαλίζεται σκανδαλωδώς ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον, τα ξένα funds, θα αποκτήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τη μεγάλη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ενώ τα κεφάλαια που έχει βάλει μέχρι τώρα στις τράπεζες το δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, ύψους 39 δισ περίπου, θα απαξιωθούν, σχεδόν, ολοκληρωτικά.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που ο Παν. Λαφαζάνης χαρακτήρισε την ανωτέρω τροπολογία Χαρδούβελη ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ίσως το μεγαλύτερο της μεταπολεμικής περιόδου. (Βλέπε στηνIskra και σχετικό video με την ομιλία του Παν. Λαφαζάνη στη Βουλή)
Η σκανδαλώδης ρύθμιση Χαρδούβελη, ας σημειώσουμε ότι δεν έχει σταλεί προς γνωμοδότηση στηνΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΡΙΩΤΗΣ


Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει το επίκαιρο ρεπορτάζ, από διάφορες ιστοσελίδες, σχετικά με τη σύγκρουση στη Βουλή για τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.

ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στο τριπλό όφελος που προκύπτει από την τροπολογία για την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών αναφέρθηκε την Πέμπτη (25/9), ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εφοδιαστική. Ωστόσο, ο κ. Χαρδούβελης δέχθηκε ταπυρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη που χαρακτήρισε την τροπολογία ως «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν συμβεί στην ελληνική ιστορία».
Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε στην ομιλία του πως ο αναβαλλόμενος φόρος ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου και σε όλες τις εταιρείες βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Όπως είπε, η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο που κατατέθηκε στην Βουλή εξασφαλίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, καθώς οδηγεί στην ισχυροποίηση των κεφαλαίων των τραπεζών εν όψει της άσκησης προσομοίωσης της ΕΚΤ, θα αυξήσει το μελλοντικό τίμημα πώλησης των τραπεζών και θα μειώσει το ενδεχόμενο απομείωσης του αποθεματικού 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ακόμη πως η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο θα διασφαλίσει πως ενδεχόμενα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες θα είναι λιγότερα και θα μπορούν πιο εύκολα να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα. «Εάν όλα πάνε καλά με τα stress tests θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα διαγραφής κόκκινων δανείων και ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», είπε ο κ. Χαρδούβελης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε κριτική στην τροπολογία, αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης να την καταθέσει εκπρόθεσμα στη Βουλή.
Ο ίδιος την χαρακτήρισε ως «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν συμβεί στην ελληνική ιστορία», λέγοντας πως ευεργετούνται οι ιδιώτες τραπεζίτες και το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο.
«Είναι μέγα σκάνδαλο να απαξιώσετε πλήρως τα λεφτά που έβαλε το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ στις τράπεζες και να περάσετε σε μια νύκτα με μαρουλόφυλλα τις τράπεζες σε ξένα χέρια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Παν. Λαφαζάνης ζήτησε την κατάργηση του νόμου που προβλέπει τη μη συμμετοχή του ΤΧΣ σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και επιτέθηκε στον Διοικητή της Τράπεζας της ΕλλάδοςΓ.Στουρνάρα, λέγοντας πως προήχθη στη θέση αυτή «για τα θαυμάσια έργα του» και ειδικά για τις αποφάσεις που αφορούν στην Eurobank.
«Θα έπρεπε να διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού το δημόσιο χρήμα», είπε ο κ. Λαφαζάνης απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών και προσέθεσε πως οι αμοιβές των τραπεζιτών παραμένουν «μυθικές» σε σχέση με το «κατάντημα» στο οποίο έχει έλθει ο ελληνικός λαός.
Οι αναφορές του κ. Λαφαζάνη προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια ο οποίος τόνισε πως δεν βοηθάει η ένταση τον ουσιαστικό διάλογο και ζήτησε να μην υπάρχουν αναφορές για σκάνδαλα που δυναμιτίζουν το κλίμα.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας ανέφερε πως θα ήταν όνειδος για το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφισθεί η τροπολογία για το αναβαλλόμενο, ενώ έκανε λόγο για «μονοδρομικές υπέρ των τραπεζών ρυθμίσεις που δίνονται χωρίς αντάλλαγμα για τον ελληνικό λαό».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εγείροντας ξανά ζήτημα στη βάση των δηλώσεων του για τις καταθέσεις και την κριτική που δέχθηκε για αυτές.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της διαφύλαξης της τραπεζικής πίστης, αλλά την ίδια ώρα έρχεται μέσα στη Βουλή και καταψηφίζει την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο και ζητεί την απόσυρσή της. «Αυτή η τροπολογία σώζει καταθέσεις», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος επέκρινε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του αποθεματικού του ΤΧΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου