Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (-3,05%), ΣΤΑ ΥΨΗ (6,52%) ΤΟ ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ

iskra

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΓΟΡΕΣ» ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η στήριξη των αγορών, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, θεωρείτο το πιο ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης Σαμαρά, ιδιαίτερα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά της Ελλάδας.  
Το τελευταίο διάστημα, όμως, βλέπουμε ακόμα και τις διεθνείς αγορές να “αδειάζουν” την ελληνική κυβέρνηση, παρά την απέλπιδα προσπάθεια της τελευταίας να εμφανίσει για την ελληνική οικονομία ένα αισιόδοξο σενάριο απεμπλοκής από τα μνημόνια και την τρόικα και ξεπεράσματος της ύφεσης.  
Το Χρηματιστήριο Αθηνών από τη Δευτέρα (29/9) εισήλθε στην τέταρτη πτωτική βδομάδα, με την πτώση του Χρηματιστηριακού δείκτη την τελευταία βδομάδα να φτάνει το 5,41%.  
Τη Δευτέρα (29/9), το Χρηματιστήριο κατέγραψε πτώση -3,05%, πέφτοντας μόλις στις 1053 μονάδες, ενώ από την άλλη μεριά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έφτασε σε νέα ύψη, 6,52%, ασύμφορα για οποιαδήποτε δυνατότητα προσφυγής του δημοσίου στις αγορές για δανεισμό.
Βεβαίως, οι διεργασίες δεν είναι καθόλου καλές και στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Η κατρακύλα, όμως, των δεδομένων στο ελληνικό Χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα είναι τόσο βαθιά που δεν έχει σύγκριση με τις αρνητικές επιδόσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και οφείλεται σε εγχώριους παράγοντες.
Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν “σοκ” για την κυβέρνηση, η οποία βλέπει τα αδιέξοδά της να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, τη θέση της, εν όψει και της έλευσης της τρόικας για το έλεγχο στην υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος, να αδυνατίζει απελπιστικά και την προοπτική της απεμπλοκής της χώρας από τρόικα - μνημόνια με τη δυνατότητα προσφυγής στις αγορές να καθίσταται, μάλλον, χίμαιρα.  
Οι δυσμενέστατες αυτές εξελίξεις για την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα, γίνονται πολύ πιο δυσάρεστες αν τις συνδυάσουμε με την ταχεία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη, η οποία βλέπει την οικονομική κρίση στο χώρο της να υποτροπιάζει και να συνοδεύεται με την απειλητικότατη άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων.  

Αυτήν την ώρα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία μπορεί να υπάρξει μια κυβερνητική λύση με αριστερό πρόσημο, δίνοντας ένα άλλο παράδειγμα για προοδευτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.  
Κυβερνητική λύση με αυθεντικό αριστερό πρόσημο στην Ελλάδα σημαίνει αποφασιστικότητα, μεγάλο εργατικό-λαϊκό κίνημα, εμμονή σε ένα ριζοσπαστικό, χωρίς αλλοιώσεις, πρόγραμμα, ένα ισχυρό, δημοκρατικό, πρωτοπόρο και λειτουργικό κόμμα της Αριστεράς και μέτωπο των αριστερών δυνάμεων.

ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (-3,05%)
Απελπιστική κατάσταση η σημερινή στην αγορά αξιών, με το Γενικό Δείκτη να μην καταφέρνει να συγκρατήσει το επίπεδο των 1.070 μονάδων ύστερα από το «τίναγμα της γάτας» λίγο μετά το άνοιγμα. Όπως αναφέρθηκε και στο σχόλιο κλεισίματος της Παρασκευής, η συνεδρίαση εκείνη άφησε την αίσθηση ότι η ελληνική αγορά δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί από τον κλοιό των πωλητών και η επενδυτική ψυχολογία έχει επιδεινωθεί σε ακραίο βαθμό, όπου για να αντιστραφεί το κλίμα θα χρειαστεί ένα γεγονός τόσο μεγάλο το οποίο θα καταφέρει να αποσπάσει τις επιπτώσεις της πολιτικής αστάθειας.
Ο τζίρος μπορεί να ήταν δυσανάλογος των σημερινών απωλειών (ξεπέρασε για λίγο τα 100 εκατ. ευρώ) αλλά αυτό δικαιολογείται περισσότερο από την έλλειψη αγοραστών παρά από αδυναμία από τη μεριά των πωλητών.
Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή μεγάλης τραπεζικής χρηματιστηριακής, η κατάσταση στο Χ.Α είναι προϊόν πολλών χρονικά πραγμάτων. Το πρώτο είχε διαφανεί από τις αρχές του καλοκαιριού όπου είχε ολοκληρωθεί η «μίνι» ανακεφαλαιοποιήση των ελληνικών τραπεζών με την εγχώρια αγορά να "στεγνώνει" από ρευστότητα.
Ακολούθησαν μετά οι ανησυχίες για τον ίδιο κλάδο αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών ενόψει stress test. Αυτή η περίοδος συγχρονίστηκε και με το πορτογαλικό κρούσμα χρεοκοπίας της Banco Espirito Santo, θέτοντας ερωτήματα αναφορικά με την ανθεκτικότητα τουλάχιστον του ευρωπαϊκού τραπεζικού γίγνεσθαι.
Και μετά από έναν Αύγουστο όπου η αγορά κινούνταν σε ένα στενό εύρος τιμών, "χωνεύοντας" τα προαναφερθέντα, ήρθε ο Σεπτέμβριος με την ολοκλήρωση της ΔΕΘ για να βιώσουμε μια εκτεταμένη προεκλογική περίοδο.
Οι fund managers στο Λονδίνο, ιδιαίτερα μετά το τελευταίο road show της ΕΧΑΕ άρχισαν να ενδιαφέρονται για την τύχη των υφισταμένων θέσεών τους και προφανώς πήραν καλύτερη ενημέρωση για το ρίσκο της χώρας μας. Μετά από τις όποιες πωλήσεις από πλευράς τους, τη σκυτάλη παίρνουν και τα εγχώρια χαρτοφυλάκια τα οποία οδηγούνται αναπόφευκτα και σε margin calls. Αν δεν υπάρξει ένα...χέρι βοηθείας από τους ξένους επενδυτές, οσονούπω και με ταυτόχρονη αύξηση των συναλλαγών, η Λ. Αθηνών εκτιμάται ότι θα βιώσει και άλλες δυσάρεστες ημέρες σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Οι ρευστοποιήσεις ήταν γενικευμένης κλίμακας στη σημερινή συνεδρίαση καταδεικνύοντας ότι η πτώση αντανακλά αύξηση συστημικού κινδύνου παρά κάτι εφήμερο.
Ξεπούλημα παρατηρήθηκε και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ναενισχύεται κατά 39 μονάδες βάσης στο 6,52%.
Στο ταμπλό, ο FTSE Large Cap υποχώρησε στις 341.93 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 3% ενώ ο δείκτης τραπεζών υποχώρησε 3,51% στις 141.55 μονάδες.
Συνολικά, νέα χαμηλά έτους σημείωσαν αρκετές μετοχές όπως τα ΕΛΠΕ, ΕΥΑΠΣ, ΕΥΔΑΠ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΟΛΠ. ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΥΓΕΙΑ, ΑΒΑΞ και ΜΙΓ.
Καμία μετοχή δεν κατάφερε να τερματίσει σε θετικό έδαφος πέρα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που έκλεισε αμετάβλητη στα 3,2 ευρώ μετά το άνοιγμα των δημοπρασιών και ερχόμενη από απώλειες -6,56%. Να σημειωθεί εδώ ότι ο μέσος όρος της τιμής της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήταν τα 3,08 ευρώ έναντι κλεισίματος 3,2 ευρώ.
Πιέσεις άνω του 5% για πέντε από τα εικοσιπέντε blue chips όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η ΕΧΑΕ, η ΑΛΦΑ και η ΔΕΗ. Ακολούθησαν με κλείσιμο άνω του 4% χαμηλότερα οι ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΟΗ. Ο ΟΠΑΠ κατέγραψε απώλειες 3,35%, η ΦΦΓΚΡΠ (-2,67%), ο ΟΤΕ (-2,63%), η ΠΕΙΡ (-2,31%) και η ΕΤΕ (-2,15%).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι απώλειες υπήρξαν πιο βαριές με τον επικείμενο δείκτη να κλείνει 4,58% χαμηλότερα στις 936.11 μονάδες. Πέραν της μετοχής του ΙΑΤΡΙΚΟΥ (+4,4%) και του ΣΑΡΑΝΤΗ (+0,4%) οι υπόλοιπες 18 υποχώρησαν σημαντικά με την Τρ. Αττικής να ηγείται των απωλειών σημειώνοντας και νέο ιστορικό χαμηλό τα 0,075 ευρώ ενώ έκανε και τοπικό τα 0,068 ευρώ. Ακολούθησε η ΣΙΔΕΝΟΡ (-8,8%), ο ΟΛΘ (-7,91%), η ΑΡΑΙΓ (-7,79%) και η ΙΝΤΚΑ (-7,16%). Ο ΑΒΑΞ και τα ΕΛΚΑ έκλεισαν 6,25% και 6,15% χαμηλότερα αντίστοιχα.
Περαιτέρω από τη... λάμψη τους έχασαν και τα τραπεζικά warrants με αυτό της ΕΤΕ και της Τρ. Πειραιώς να καταγράφουν νέα χαμηλά από την πρώτη μέρα διαπραγμάτευση τους, με το πρώτο να κλείνει στα 0,413 ευρώ και το δεύτερο στα 0,41 ευρώ. Πιέσεις όμως δέχτηκε και το ΑΛΦΑΤΠ κλείνοντας 5,8% χαμηλότερα ύστερα από τις σημαντικές πιέσεις που δέχτηκε η μετοχή της ΑΛΦΑ.
Σημαντικό όγκο συμβολαίων σημείωσε ο FSTSE ξεπερνώντας τα 10.000 συμβόλαια ενώ σημαντικό θα είναι να δούμε κατά πόσο έχει επηρεαστεί ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων. Αν δηλαδή είναι προιονIntra day acticity ή χτίσιμο θέσεων (short ή long).
Απώλειες καταγράφουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το "χλιαρό" ξεκίνημα τους, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ όπου η περιοχή βιώνει τη χειρότερη πολιτική αναταραχή από τότε που η Κίνα πήρε και πάλι τον έλεγχο της πρώην βρετανικής αποικίας πριν από δύο δεκαετίες.
ΣΤΑ 6,52% Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ
Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ. Ανησυχίες για το δημοψήφισμα στην Καταλονία. Άνω του 6% παραμένει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
Την... ανιούσα παίρνουν και πάλι οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, με την πολιτική αβεβαιότητα να συντηρεί τις πιέσεις κυρίως στα ελληνικά και ισπανικά ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 6,52%, του 5ετούς στο 4,93% και του 3ετούς στο 4,05%.
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Καταλονίας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της, δεδομένου ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική περιφέρεια της Ισπανίας.
Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού τίτλου διαμορφώνεται στο 2,25%, του ιταλικού στο 2,44%, και του πορτογαλικού στο 3,12%, ενώ χωρίς αξιόλογη μεταβολή κινείται η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund (στο 0,97%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Bloomberg World Bond Indexes, τα ισπανικά κρατικά ομόλογα έχουν αποδώσει 13% από την αρχή του έτους, οι αντίστοιχοι ιταλικοί τίτλοι 12% και οιγερμανικοί 7,1%.
Εν τω μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, αλλά και στις πωλήσεις ομολόγων που έχουν προγραμματίσει για αυτήν την εβδομάδα Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου