Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΩΝ 350 ΕΚ.

iskra

.. AΠΑΙΤΕΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΨΗΦΙΣΘΕΝΤΩΝ ΝΟΜΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Την ώρα που στην Ελλάδα ο Α. Σαμαράς κάνει όνειρα για να αποφύγει το τρίτο μνημόνιο και τη νεοαποικιακή κηδεμονία της τρόικας, έρχονται οι τραγικές Κυπριακές εξελίξεις για να τομν προσγειώσουν στη σκληρή πραγματικότητα.
Η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ , ΔΝΤ) της Κύπρου συνεχίζει, όπως επανειλημμένα έχει γράψει η Iskra, να εκβιάζειτη Λευκωσία με τη χορήγηση της δόσης των 350 εκατ. ευρώ, απαιτώντας την ακύρωση ψηφισθέντων νομοθετικών ρυθμίσεων στην Κυπριακή Βουλή, οι οποίες στοιχειωδώς προστατεύουν την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη.
Ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης (άλλος Γεωργιάδης κι αυτός...) μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ "Πρώτη ενημέρωση" (24/9) επιβεβαίωσε την ωμότητα του εκβιασμού από ΕΕ, ΕΚΤκαι ΔΝΤ και εξέφρασε δουλικότατα την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να συμμορφωθεί στις τροϊκανές απαιτήσεις και να φέρει σε πέρας, τις παράνομες αναπομπές  (ήδη το πράττει) νόμων στο Ανώτατο Δικαστήριο και στη Βουή καταργώντας στην ουσία την Κυπριακή Βουλή και την Κυπριακή Δημοκρατία!!!
Τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο, που έχουν οδηγήσει τη μεγαλόνησο σε μείζονα πολιτική κρίση κτυπάνε την καμπάνα και για την Ελλάδα.
Δείχνουν ότι ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ θα θέσουν άμεσα και στην Ελλάδα θέμα απελευθέρωσης εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας και ότι θα επιμείνουν στη σκληρή κηδεμονία προκειμένου να προχωρήσει μέχρι τέλους η λεηλασία της χώρας μας αλλά και η αρπαγή των ακινήτων των μικρομεσαίων στρωμάτων.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΚΤΡΟΠΗ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΒΟΥΛΗ ΕΚΧΩΡΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΟ ΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ
Η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) να μην επικυρώσει το νόμο ο οποίος αφορά το δικαίωμα του δανειολήπτη να ζητά αναστολή της εκποίησης της περιουσίας του, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η τράπεζα δεν εφαρμόζει τον κώδικα για τις αναδιαρθρώσεις, αλλά να κάνει δεκτή την αναπομπή του Προέδρου και να στείλει το νόμο στην ΕΚΤ για διαβούλευση.
Το συγκεκριμένο νομοθέτημα κατά παραδοχή και της ίδιας της Κυβέρνησης δεν συγκρούεται ούτε με το Σύνταγμα ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ως εκ τούτου δεν εμπλέκεται η ΕΚΤ. Αλλά με την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ δημιουργείται επικίνδυνο προηγούμενο, με την Τρόικα να μετατρέπεται σε κράτος εν κράτει. Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που η Βουλή αποτείνεται απευθείας στην ΕΚΤ, καθώς προηγήθηκε η περίπτωση με τους δύο εκτελεστικούς νόμους στην Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ζητείται έγκριση από την ΕΚΤ για νομοθέτημα το οποίο ψήφισε η Βουλή και το οποίο δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, όταν η Κυβέρνηση έθεσε τον πιο πάνω νόμο στην ΕΚΤ ως μέλος της Τρόικας, η απάντηση που πήρε ήταν: «Βρείτε τρόπο να τον αποφύγετε». Οπως και έγινε.
Πότε γίνεται αναπομπή; Στο μεταξύ, η υπόθεση με τις αναπομπές έφερε στην επιφάνεια το ερώτημα πότε μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπέμψει νόμους, τους οποίους ψήφισε η Βουλή. Μέχρι σήμερα είθισται οι αναπομπές τού εκάστοτε Προέδρου να βασίζονται σε λόγους αντισυνταγματικότητας. Στην προκειμένη όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επικαλέστηκε κάτι τέτοιο προφανώς επειδή οι νόμοι δεν είναι αντισυνταγματικοί αλλά λόγους δημοσίου και εθνικού συμφέροντος(!), καθώς και ότι οι νόμοι τους οποίους ψήφισε η Βουλή υποτίθεται ότι πλεονάζουν, αφού σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν σε άλλες νομοθεσίες.
Ωστόσο, όπως επεσήμαναν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, ούτε το ένα επιχείρημα του Προέδρου στέκει ούτε και το άλλο. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού διερωτήθηκε μάλιστα «ποιο είναι δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Οι απαιτήσεις της Τρόικας ή η προστασία της κυπριακής κοινωνίας και της οικονομίας; Και εάν όντως υπήρχαν σε άλλο νόμο οι δυνατότητες τις οποίες θέλει να δώσει η Βουλή στους δανειολήπτες, τότε γιατί εναντιώνονται Κυβέρνηση και Τρόικα;»
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΓ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απέστειλε σήμερα σε αξιωματούχους της ΕΕ, επιστολή για το θέμα του νόμου για τις εκποιήσεις.
Η επιστολή αποστάληκε στον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόσσο, τον νέο Πρόεδρο κ. Γιούνγκερ, τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπάυ και τον επερχόμενο κ. Τουσκ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλζ και στους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με την επιστολή αναλύονται οι καταστροφικές για την οικονομία και την κοινωνία πρόνοιες μιας πορείας μαζικών και ταχύτατων εκποιήσεων ειδικά για την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη καθώς και η εκβιαστική στάση της Τρόικα. Παρατίθεται με τεκμηριωμένο τρόπο, η εναλλακτική λύση της προστασίας της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης μέσα από τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.
Με την επιστολή του, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, καλεί, να συζητηθεί το ζήτημα σε Ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο, μέσα από μια πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δραματικές οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις.
Η επιστολή
Εξοχότατε Πρόεδρε
Όπως γνωρίζετε στην Κύπρο έχει προκύψει έντονη πολιτική αντιπαράθεση λόγω επιμονών της Τρόϊκααναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του νομοσχεδίου για τη μεταβίβαση και υποθήκευση ακινήτων.
Είναι πεποίθηση μας ότι επιβαλλόταν ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας. Γι΄ αυτό εξάλλου είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία για κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου από το Δεκέμβρη του 2012. Η Κυβέρνηση ολιγώρησε και κατάθεσε δική της πρόταση που συμφώνησε με την Τρόϊκα τον Αύγουστο του 2014. Αυτό το έπραξε δίχως να προηγηθεί ευρεία πολιτική και δημόσια διαβούλευση μεταξύ της Κυβέρνησης, των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων. Ούτε η Κυβέρνηση ή/και η Τρόικα εισήλθαν σε διάλογο εκ των προτέρων, για τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου που αφορά την αφερεγγυότητα ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη (οι δανειζόμενοι) να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους, ειδικά αναφορικά με το δικαίωμα προστασίας της κύριας κατοικίας τους.
Δυστυχώς, το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε μαζικές και ταχύτατες κατασχέσειςπεριουσιών και πιο συγκεκριμένα των πολύ μικρών κατοικιών και της επαγγελματικής στέγης, οδηγώντας κατ' επέκταση σε ακόμα περισσότερη ανεργία και ασφαλώς στην έλλειψη στέγης (σεάστεγους). Οι μαζικές εκποιήσεις θα οδηγούσαν επίσης σε μείωση των τιμών των ακινήτων με αποτέλεσμα να προκληθούν περαιτέρω προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.
Το νομοσχέδιο, δεν διαχωρίζει ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις και τα ενυπόθηκα τους δάνεια από τη μια και τους κατόχους ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και δανείων που αφορούν την επαγγελματική στέγη. Οι τελευταίοι επηρεάστηκαν δραματικά από τη διεθνή και τοπική οικονομική κρίση, που τους κατέστησε ανίκανους να αποπληρώσουν (όπως άλλωστε έπρατταν προηγουμένως) με τακτικό τρόπο τις δόσεις τους εξαιτίας των συνεπειών από την ανεργία, τις μεγάλες περικοπές εισοδημάτων ακόμα και κοινωνικών παροχών.
Επιπρόσθετα, σημειώνω ότι ο τραπεζικός τομέας δεν έχει μέχρι τώρα προχωρήσει ικανοποιητικά σε διαδικασίες πραγματικής αναδιάρθρωσης ενυπόθηκων δανείων, κατόπιν συνεννόησης με τουςδανειζόμενους, με αποτέλεσμα οι όροι να παραμένουν δυσμενείς για τους οφειλέτες.
Με παρεμβάσεις τις οποίες επέφερε η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή διασφαλίσαμε ότι περιπτώσεις, που θα αποδεικνύουν ενώπιον δικαστηρίου ότι η προσωρινή αδυναμία καταβολής της δόσης οφείλεται στην κρίση, να αναστέλλεται η εκποίηση της κύριας κατοικίας για δάνεια μέχρι €350,000 και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η έγκριση του Κυβερνητικού νομοσχεδίου δίχως τις τροποποιήσεις της Βουλής:
1) Θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό ιστό ενώ η συνοχή θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Ένα τέτοιο γεγονός δεν θα επιτρέψει, να επικεντρωθούμε σε όλα τα άλλα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
2) Θα επιτρέψει, (αφού ο νόμος εμπερικλείει τόσο βίαιους όρους) τη μαζική δημοπράτηση ιδιωτικών περιουσιών ακόμη και στρατηγικής υφής, στον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο αγοραστή, σε πολύ χαμηλές και άδικες τιμές, ενώ δεν αποκλείονται πραγματικές επιπλοκές στο περιουσιακό ζήτημα που είναι μέρος των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πρόβλημα.
3) Ο κυπριακό λαός δεν μπορεί να αντέξει μια ακόμη κοινωνική εισβολή στις βασικές του ανάγκες, η οποία θα καθιστούσε την οικογένεια του άστεγη ώστε να εφαρμοστούν οι απαιτήσεις της Τρόικας που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση, αποκλειστικά, του τραπεζικού τομέα.
4) Μια τέτοια μεταρρύθμιση τύπου «σοκ», θα υποβάθμιζε αναντίλεκτα την ήδη περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα καθώς και κάθε είδους σημαντική ανάπτυξη, όπως και την κατανάλωση. Επιπροσθέτως η προτεινόμενη νομοθεσία θα υπονόμευε βαθειά τις τιμές των ακινήτων (όπως στην Ιρλανδία), με κάποιους υπολογισμούς να κάνουν λόγο ότι θα φθάσουν στο 40%-50% της πραγματικής τους αξίας.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Οι εκπρόσωποι της Τρόικα, μετά από τις αποφάσεις της Βουλής εμμένουν στις απαράδεχτες τους αξιώσεις απειλώντας ανάμεσα σε άλλα με αναστολή της επόμενης δόσης. Αυτή η παράλογη και αντιπαραγωγική στάση, δεν γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία του λαού και των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο. Αυτή η προσέγγιση, συνιστά απαράδεκτο κυνισμό, τεχνοκρατικό εκβιασμό, καισυρρίκνωση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Απευθυνόμαστε σε σας με την παράκληση να αναλάβετε πολιτική πρωτοβουλία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός της Κύπρου και το δικαίωμα στη στέγη, ειδικά στις συνθήκες της παρούσας κρίσης.
Θα ήθελα με την ευκαιρία να αναφέρω ότι δεν έγινε καμία ανάλυση αξιολόγησης των επιπτώσεων από την εφαρμογή μιας τέτοιας νομοθεσίας, ούτε από μέρους της Κυβέρνησης, ούτε από μέρους της Τρόικα. Επιτρέψετε μου να υπενθυμίσω ότι αυτή η σημαντική προϋπόθεση ανακινήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια αξιολόγησης της εφαρμογής των Προγραμμάτων στις διάφορες χώρες.
Εξίσου, θα ήθελα να υπενθυμίσω, τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (πιο συγκεκριμένα τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων), ότι τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα «έχουν εξίσου ευθύνη για τα επιβληθέντα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσο και για τον αντίκτυπο τους στην κοινωνία».
Αξιοσέβαστε Πρόεδρε,
Μοιραζόμαστε την ίδια άποψη για τον εκσυγχρονισμό της υπό αναφορά νομοθεσίας αλλά διαφωνούμε με το περιεχόμενο της προταθείσας από την Κυβέρνηση και την Τρόικα νομοθεσίας που θα οδηγήσει σεμαζικές και χωρίς διακρίσεις κατασχέσεις καθώς και σε ιδιωτική δημοπράτηση πολύ μικρών κατοικιών και επαγγελματικής στέγης.
Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής κανενός ότι η Κύπρος, πέραν από τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, βρίσκεται και υπό ημικατοχή. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη γενικότερη κατάσταση σε βάρος του λαού μας, καθιστώντας την ανυπόφορη.
Απευθυνόμαστε σε Σας με την παράκληση να βοηθήσετε τον Κυπριακό λαό στο πολιτικό επίπεδο για να ξεπεράσει απαιτήσεις της Τρόικα που θα είναι καταστροφικές για τον ίδιο και την χώρα μας. Είμαστε βέβαιοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υποχρεώσεις μας έναντι στους δανειστές, δίχως να οδηγηθεί σε φτωχοποίηση μεγάλη μερίδα του λαού μας.
Με εκτίμηση,
Άντρος Κυπριανού
Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ»
24/09/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου