Ενώ η επιρροή της Άκρας Δεξιάς στο ελληνικό εκλογικό σώμα και την κοινή γνώμη έχει γίνει αντικείμενο αρκετών ερευνών, το κρίσιμο ζήτημα της διείσδυσής της στο κράτος παραμένει στο ημίφως. Η Άκρα Δεξιά πάντως -παρότι το αρνείται, στην προσπάθειά της να εμφανίζεται ως δύναμη αντισυστημική- αναζητά διαρκώς τα ερείσματα και τα αγκυροβόλια της στο κράτος.
Πόσο έχει προχωρήσει η παρείσφρηση της Άκρας Δεξιάς στην αστυνομία, τον στρατό, τη δικαιοσύνη και την Εκκλησία (αφού και η τελευταία αποτελεί κράτος); Πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά», όπως επισήμως και το ίδιο το κράτος παραδέχεται, ή για συμπτώματα μιας πιο γενικευμένης ολίσθησης σε μη δημοκρατικές πρακτικές και αυταρχικές ιδεολογίες; Η έρευνα αυτή τεκμηριώνει το υπαρκτό πολιτειακό πρόβλημα στη σημερινή Ελλάδα, το οποίο υπερβαίνει σαφώς τα «μεμονωμένα περιστατικά». Μέριμνά της είναι να μην το υποβαθμίσει ούτε όμως και να το διογκώσει, με δεδομένη και τη βαριά ιστορική παράδοση που κουβαλάει η χώρα.
Έρευνες για την ακροδεξιά πολιτική κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία έχουν ήδη διεξαχθεί, αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής και τεκμηρίωσης της παρείσφρησης αυτής της κουλτούρας εντός των δομών του ελληνικού κράτους.
Την έρευνα, την οποία επιμελήθηκε ο καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, πραγματοποίησε μια διεπιστημονική ομάδα ελλήνων ερευνητών που απαρτίζεται από τους: Δημήτρη Κουσουρή, Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο, Κλειώ Παπαπαντολέων, Αλέξανδρο Σακελλαρίου και τον ίδιο τον επιμελητή.
Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις "νήσος".
Τον Απρίλιο του 2014 μια συντομευμένη εκδοχή της μελέτης παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες. Η συντομευμένη αυτή εκδοχή είναι διαθέσιμη online στα αγγλικά και τα γερμανικά.
Πηγή: rosalux.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου