Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τα καλά παιδιά δεν παίζουν με τις τράπεζες

Νέα Κρήτη


Η συζήτηση για τις τραπεζικές καταθέσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Πληροφορούμε τους φίλους και τις φίλες που ελπίζουν σε πολιτικά οφέλη από αυτή τη συζήτηση ότι δεν υπάρχει στον κόσμο τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να αντέξει μία τέτοια δυσφήμηση.
Τους ζητούμε, επίσης, να σκεφτούν ότι ο ελληνικός λαός έχει στηρίξει με το υστέρημά του τις τράπεζες κι αν αυτές καταρρεύσουν εκείνοι που θα έχουν χάσει τα χρήματά τους θα είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι. 
Του Θανάση Μαυρίδη (capital.gr)
Τι λένε; Ότι αν πέσει η κυβέρνηση οι αποταμιευτές θα πάνε στις τράπεζες να πάρουν τα χρήματά τους μαζικά για να μην τους τα φάνε οι θιασώτες της δραχμής. Μπορεί η "άλλη πλευρά" να έχει δώσει πλήθος αφορμών για να σκεφτεί κανείς τι έχει να αντιμετωπίσει στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπεύθυνοι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν αρμόζει στη δημόσια θέση τους.  
Να το πούμε πιο απλά! Να αφήσουν έξω από την αντιπαράθεσή τους το τραπεζικό σύστημα. Είναι άλλο πράγμα να επισημαίνει κανείς πόσο καταστροφικές είναι οι θέσεις  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί δραχμής και πως αυτές οι απόψεις μπορούν να καταστρέψουν τις τράπεζες και είναι άλλο πράγμα να δηλώνει ότι θα πάρει τις καταθέσεις του και θα φύγει. 
Σκέφτηκε ότι με αυτό τον τρόπο θα έχει πολιτικά οφέλη. Θα του πούμε τι δεν σκέφτηκε. Δεν σκέφτηκε, λοιπόν, ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας δεν έχει καταθέσεις στην τράπεζα. Είχε κάποτε, αλλά όχι σήμερα. Οι καταθέσεις του χτες έγιναν φόροι, ενίσχυσαν το οικογενειακό εισόδημα, μέχρι που έπαψαν να υπάρχουν. Κάποιοι άλλοι όμως έχουν την πολυτέλεια να συζητούν που θα πάνε τις καταθέσεις τους. 


Επίσης, δεν σκέφτηκε ότι ένα άλλο μέρος του πληθυσμού έχει κουραστεί από τέτοιου είδους απειλές. Δεν έχει σημασία αν είναι αληθινές ή όχι. Mε τον καιρό οι λέξεις χάνουν την αρχική τους σημασία και με έναν μεταφυσικό τρόπο αποκτούν άλλη δυναμική από εκείνη που είχαν αρχικά. Το 2010 η μεσαία τάξη ήταν τρομαγμένη στην προοπτική να χάσει τα προνόμιά της. Σήμερα δεν υπάρχει μεσαία τάξη για να τρομάξει. Υπάρχουν οργισμένοι άνθρωποι που συντάσσονται στις γραμμές της ακροδεξιάς, ασπαζόμενοι τις θεωρίες του μίσους. 
Τέλος, δεν σκέφτηκε το ενδεχόμενο να συμβεί κάποιο ατύχημα επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης και όχι κάποιας άλλης μελλοντικής. Τι θα κάνουν τότε; Πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την ήττα; Ποιός θα τους φταίει; Θα έχουν κάνει ένα ανέλπιστο δώρο στον κ. Τσίπρα. Ο τελευταίος δεν θα έχει πλέον να φοβάται μην τυχόν και του σκάσει στα χέρια η βόμβα. Αυτή θα έχει ήδη σκάσει στα χέρια των προηγούμενων. 
Το τραπεζικό σύστημα είναι οι καταθέσεις μας. Και με τις καταθέσεις του κόσμου δεν επιτρέπεται να παίζει κάποιος, όποιον "ιερό σκοπό" κι αν εξυπηρετεί. Είδαμε τις επιπτώσεις του προηγούμενου κύματος φυγής των καταθέσεων. Νομίζει κανείς ότι η Οικονομία της χώρας αντέχει άλλη μία τέτοια αιμορραγία; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου