Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΑΚΙΟΕ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ .

Ελληνικό δημόσιο, ο μεγαλύτερος οφειλέτης της Ευρώπης.

Διπλή ελληνική «πρωτιά», στην καθυστέρηση εξόφλησης οφειλών προς ιδιώτες καθώς και στο ύψος των οφειλών αυτών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ καταγράφει νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το κρατικό «φέσι» προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις άγγιξε το 2013 τα 350 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ύψος της οφειλής των 350 εκατ. ευρώ (0,9% του ΑΕΠ) είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Το μικρότερο εκτιμώμενο κόστος καθυστέρησης πληρωμών το κατέχει η Φινλανδία (0,005% του ΑΕΠ).


Επίσης μεγαλύτερη από κάθε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλών: 114 ημέρες κατά μέσο όρο.

Δεύτερη έρχεται η Ιταλία, όπου η καθυστέρηση κυμαίνεται στις 90 ημέρες ενώ στην πιο συνεπή χώρα της Ευρώπης (Γερμανία), η εξόφληση γίνεται μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες, ένας αριθμός που μάλιστα μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων. Να σημειωθεί ότι πλέον στην ΕΕ ισχύει το όριο των 60 ημερών, κάτι που έχει θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο χρόνος αυτός αποπληρωμής των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες διπλασιάστηκε από το 2008, γεγονός που αποδίδεται στην κρίση, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου