Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Πρόταση για Εθνικό Συμβούλιο Επενδύσεων


Γράφει ο Μάκης Ανδρονόπουλος  – 

Τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων υπό τον Πρωθυπουργό για την εποπτεία εφαρμογής ενός δυναμικού επενδυτικού προγράμματος με συμμετοχή του ΣΕΒ και δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως πολιτικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών, πρότεινε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας σε συνέδριο για την ανάπτυξη που διοργάνωσε. Δήλωσε ότι η αποεπένδυση έχει αναστραφεί και οι καθαρές επενδύσεις έχουν θετικό πρόσημο, καθώς και ότι τα μέλη του ΣΕΒ δρομολογούν επενδύσεις 16 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία.
Οι προτάσεις του ΣΕΒ είναι συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες με εσωτερική λογική και προκαταλαμβάνουν το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια θα πρέπει να δούμε πόσο είναι συμβατά τα δύο προγράμματα και κυρίως εάν κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Είναι σαφές ότι η νοοτροπία σε σχέση με την εργασία παραμένει η ίδια, δηλαδή φορτώνει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στις πλάτες του κράτους και των εργαζομένων, αντί να τους κάνει μέτοχους στην προσπάθεια και στα οφέλη της ανάπτυξης.
Οι βασικοί άξονες του επιθετικού Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων που εισηγείται ο ΣΕΒ για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, το οποίο βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων, οφείλει να περιλαμβάνει τους ακόλουθους άξονες:

  1. Μείωση 25% του βάρους που επιφέρουν τα εμπόδια και η γραφειοκρατία ως το 2020, η επίτευξη του οποίου αναβάλλεται από το 2013.
  2. Μείωση 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών (διοικητικών) διαφορών ως το 2020.
  3. Μείωση 30% του χρόνου αδειοδότησης μέχρι το 2020.
  4. Μείωση 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
  5. Διπλασιασμός των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία ως το 2023.
  6. Αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% και δημιουργία κατ’ ελάχιστον 50.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2021.
  7. Αποφυγή οπισθοδρόμησης στις εργασιακές ρυθμίσεις.
  8. Περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους.
  9. Ηλεκτρονικές συναλλαγές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα
  10. Οριζόντια επενδυτικά κίνητρα και απλές φορολογικές διαδικασίες.
  11. Ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.
  12. Πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση.

Χρειάζεται κάτι πολύ ισχυρότερο

Ο κ. Φέσσας έθεσε ως κεντρικό σημείο του προβληματισμού ότι «το πόσο σύντομα θα πιάσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους». Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων σήμερα γίνεται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, περίπου 87,5% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.. Αυτό απαιτεί αύξηση των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως.
Με αυτό το σενάριο, το κενό μπορεί να κλείσει σε 4-5 χρόνια και οι επενδύσεις να αυξηθούν από 22 δισ. ευρώ σήμερα σε 45 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κινείται η υπόλοιπη Ευρώπη. «Όσο συντομότερα το πετύχουμε τόσο γρηγορότερη θα είναι η σταθερή και σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία τουλάχιστον 200.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανακοπή της πληγής του brain drain».
Ο ΣΕΒ αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα έχουν νομοθετηθεί πολλές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν όμως υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν αλλάξει το επενδυτικό περιβάλλον και αυτό είναι που αξιολογούν οι επενδυτές. Γι΄ αυτό χρειάζεται κάτι πολύ ισχυρότερο:
  1. Ένα συνολικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που να καλύπτει τόσο οριζόντιες όσο και κάθετες/κλαδικές μεταρρυθμίσεις (Τι πρέπει να γίνει)
  2. Με αποτελεσματικούς μηχανισμούς διασφάλισης υλοποίησης και επίλυσης προβλημάτων (Πως θα γίνει) και με
  3. Έναν πολύ ισχυρό Υποστηρικτή με δύναμη να το επιβάλλει και δέσμευση να το επιτύχει. (Ποιος θα το κάνει).
Βάση της επενδυτικής μεταρρύθμισης αποτελεί η εργαλειοθήκη για τις παραγωγικές επενδύσεις που έχει ετοιμάσει η Deloitte και η εργαλειοθήκη για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που έχει ετοιμάσει η BCG. Οι επενδυτικές εργαλειοθήκες περιέχουν 230 καλές πρακτικές από 35 χώρες που μπορούν να επιταχύνουν 10 κατηγορίες επενδύσεων.
Πηγή slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου