Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Το λιανεμπόριο κόβει τα πόδια της ανάκαμψης


Του Βασίλη Γεώργα

Μέρα με τη μέρα διαψεύδονται οι προσδοκίες της κυβέρνησης και μεγάλης μερίδας της αγοράς ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απελευθέρωνε δυναμική ικανή να οδηγήσει οδηγούσε σε ανάκαμψη της οικονομίας. Η προσοχή του οικονομικού επιτελείου είναι πλέον στραμμένη στα στοιχεία που δημοσιεύει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τις επιδόσεις της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, αποκορύφωμα των οποίων θα είναι η ανακοίνωση του ΑΕΠ στις 12 Αυγούστου.

Η κατάρρευση των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο κατά 6,4% αν και αφορά σε έναν πολύ δύσκολο μήνα κατά τον οποίο κορυφώνονταν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η αβεβαιότητα κρατούσε τους καταναλωτές κλεισμένους στο καβούκι τους, είναι σε κάθε περίπτωση ενδεικτική της κυρίαρχης τάσης που επικρατεί στην αγορά από την αρχή του έτους και η οποία αναμένεται να διευρύνει το μέγεθος της ύφεσης που το πρώτο τρίμηνο έτρεχε ήδη για 9 συνεχόμενους μήνες με 1,4%.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ ξεχωρίζουν τα πολύ μεγάλα ποσοστά πτώσης που κατέγραψαν οι πωλήσεις ειδών τροφίμων (-6,8%), ένδυσης – υπόδησης (-6,8%) και οι αγορές σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-6,2%) και Πολυκαταστήματα (-4%), τα οποία δείχνουν ότι η κατανάλωση συνεχίζεται να μειώνεται και να μην μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη του ΑΕΠΤ. Τον Ιούνιο η εικόνα εκτιμάται ότι ήταν ακόμη πιο δύσκολη καθώς ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ 24% και η εξίσωση των συντελεστών στα νησιά που αναμένεται να φέρουν περισσότερα έσοδα στον δημόσιο κορβανά, αφαιρώντας τα, όμως, από την αγορά.


Στην κυβέρνηση έχουν ήδη ξεχάσει τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και εύχονται η υφεσιακή δυναμική στην οικονομία να μην επεκταθεί τόσο ώστε να επιβεβαιώσει τις Κασσάνδρες οι οποίες μιλούν για ύφεση μεταξύ 1,5% και 2% στο τέλος της χρονιάς.

 Παρότι είναι αντικειμενικά νωρίς για να κριθεί ολόκληρη η χρονιά, γεγονός είναι πως οδεύοντας πλέον στην τελική ευθεία του τρίτου τριμήνου, το μόνο αναπτυξιακό αντίμετρο που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε ισχύ στην οικονομία είναι οι τουριστικές εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό, καθώς τόσο η επενδυτική δραστηριότητα όσο και οι εξαγωγές, παραμένουν καθηλωμένες. Οι προσδοκίες είναι, όμως, και στο μέτωπο του τουρισμού περιορισμένες καθώς παρά τις αυξημένες ροές, οι εισπράξεις αναμένεται ότι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαϊου έτρεχαν με πτώση 6,2%.

Στον αντίποδα η πίεση που προκαλούν στο διαθέσιμο εισόδημα οι πρόσθετες επιβαρύνσεις, είναι πολύ ισχυρή καθώς ήδη στο πρώτο 6μηνο οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 2 δις. ευρώ περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι ενώ συνολικά λόγω των νέων φορολογικών μέτρων η δημοσιονομική πίεση το 2016 είναι αυξημένη κατά 4,2 δις. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ σε σχέση με πέρυσι.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο αλλά και ευρύτερα στην οικονομία, συνεχίζει να είναι και σήμερα το ίδιο βαρύ όσο και πριν την αξιολόγηση, σύμφωνα με επιχειρηματίες, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η ιδιωτική κατανάλωση από την ανάκαμψη της οποίας –ελλείψει επενδύσεων και δημοσίων δαπανών- είναι απόλυτα εξαρτημένη η αύξηση του εθνικού προϊόντος, θα συνεχίσει να μειώνεται σταθερά τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως η πτώση ξεπεράσει κατά πολύ το 0,3-0,4% (127 δις. ευρώ) που εκτιμά η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση, οδηγώντας τελικά σε ύφεση σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή την οποία έχουν ενσωματώσει οι παραδοχές του μνημονίου, επηρεάζοντας και την ίδια την εφαρμογή του προγράμματος.


Πηγή liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου