Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η Ελλάδα βρίσκεται εκεί που την έταξε γεωγραφία και ιστορία


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Η περιοχή στα Βορειοανατολικά της Συρίας, όπου τεθωρακισμένα των ΗΠΑ ξεκίνησαν κοινές περιπολίες με κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να ανακόψουν τις προσπάθειες τής σε απόσταση αναπνοής γειτονικής Τουρκίας να λιώσει συμμάχους της Ουάσιγκτων κατά του ISIS (τους οποίους όμως η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες/παρακλάδι του ΡΚΚ), δεν βρίσκεται ακριβώς στην γειτονιά μας αλλά δεν είναι και σε γεωπολιτικά αδιάφορη απόσταση. Η ενόχληση της Τουρκίας με “την παρουσία της Αμερικανικής σημαίας δίπλα τα σύμβολα της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG” εκφράσθηκε ως συγκρατημένη οργή από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Τον οποίο - για να οδηγούμε το επιχείρημα κάπου.. - ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει, λεει, στις 14-15 Μαΐου στην Κίνα.
Όπου οι δυο τους θα βρίσκονται στα πλαίσια του Forum “για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού”: καλή ευκαιρία για μια άτυπη προσπάθεια εκτόνωσης της Ελληνοτουρκικής έντασης. Που πήγε να ξεφύγει και προ εβδομάδων στα Ιμια, και τις Οινούσσες, και πιο πρόσφατα με τις θέσεις περί ευθείας διεκδίκησης στο Αγαθονήσι , ενώ το Αιγαίο παραμένει “σουρωτηρι” παραβάσεων και παραβιάσεων. Και η υπόθεση της μη-έκδοσης Τούρκων αξιωματικών επαναναφέγεται.
Κάποια στιγμή στην ίδια περίοδο “αναμενόταν” η Τουρκική αντίδραση για τις έρευνες που ξεκινά η Γαλλική TOTAL και η Ιταλική ΕΝΙ στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τις EXXON Mobil/Qatar Petroleum στην σειρά για την συνέχεια. ενώ διαδοχικές NAVTEX της Αγκυρας για υποβρύχια έρευνα απο το γνώριμό μας Barbaros (μετά τις αντίστοιχες NAVTEX για “εκπαιδευτικές βολές”) στα όρια των Οικοπέδων 6,10 και 11 της ΑΟΖ έχουν προκαλέσει νέο κύμα ανησυχίας στην Λευκωσία. Αλλά και στην Αθήνα. Ιδίως που το Οικόπεδο/Block 6 (των TOTAL/ENI) το διεκδικεί ευθέως η ιδια η Τουρκία στον ΟΗΕ...

Πάμε τώρα στην άλλη άκρια του χάρτη: όλοι παρακολουθήσαμε τα ακραία - έως και αιματηρά - γεγονότα στην πΓΔΜ, με τον (τραυματισμένο) ηγέτη της Αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ μετά την εισβολή παρακρατικών στο Κοινοβούλιο να μιλά για επίθεση δολοφονίας εις βάρος του, ρίχνοντας το βάρος στον Νίκολα Γκρουέφσκι. Και να συμπλέει με την ηγεσία της Αλβανικής μειονότητας αρνούμενος συμμετοχή του σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (για εκτόνωση της κατάστασης), την ώρα που ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ για θέματα της Ευρώπης Χόϊτ Μπράϊαν έφθανε μεσολαβητής τα Σκόπια.
Ενώ η Αλβανία του Έντι Ράμα ανακινεί ζήτημα προστασίας των εκτός της χώρες Αλβανικών πληθυσμών (δηλαδή στην πΓΔΜ και το Κόσσοβο), η Άγκυρα επαναφέρει και αυτή το ζήτημα των μουσουλμανικών πληθυσμών - αλλά ήδη αναφέρεται και σε “Τουρκική κοινότητα” στην πΓΔΜ. Τα σενάρια περί διάσπασης/διαμελισμού των Σκοπίων απωθούνται με έμφαση απο την διεθνή Κοινότητα και από την “Ευρώπη”, όμως το σταμάτημα/ η ανακοπή της Ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων λειτουργεί ως έμμεσος καταλύτης αποσάθρωσης της περιοχής (που η “Ευρωπαϊκή προοπτική” την κρατούσε σ’ ένα δρόμο).
Την ίδια στιγμή, η Τουρκική παρουσία/ δραστηριοποίηση στην (Κινεζικής μνήμης!) βάση υποβρυχίων στην Αυλώνα δεν μπορεί να μένει εκτός σχεδιασμών, ούτε και η “κοινη διαδρομή” του UCK με Άγκυρα με βάση τα κοινά θρησκευτικά ερείσματα. Την περασμένη εβδομάδα, σε σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ όλο αυτό το πράγμα δυσοίωνων εξελίξεων αναλύθηκε από τους αρμοδίους ΥΕθΑ και ΥπΕξ - αμφότερους προερχόμενους εκτός ΣΥΡΙΖΑ...
Όλοι είχαν σύννουν ύφος. Απο ΄κει και πέρα, “ακούμε τι θα λένε για την περιοχή σε Ουάσιγκτων και Βερολίνο” αλλά και Ιερουσαλήμ.
kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου