Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας - Τα νέα πρόστιμα του Κ.Φ.Δ., ο πίνακας «Κ» και άλλα πολλά, για τα μάτια σας μόνο...

taxheaven


Καρποδίνης Μ. Δημήτριος

Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 

Τελικά ούτε συμφωνία για το χρέος, ούτε εκταμίευση δόσης πετύχαμε στο eurogroup παρά μόνο αναβολή για  συμφωνία σε καλή βάση για τον Ιούνιο όπως δήλωσε ο επίτροπος Μοσκοβισί.. Και ενώ τα προαπαιτούμενα, η ανεργία και οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% παραμένουν για τα επόμενα χρόνια εξακολουθούν να κλείνουν κατά μέσο όρο 100 επιχειρήσεις την ημέρα και να χάνονται θέσεις εργασίας. Όλοι μιλούν για επενδύσεις όμως οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις "κρατούν" στην ύφεση τις ελληνικές επιχειρήσεις και διώχνουν στο εξωτερικό νέους Έλληνες για να κτίσουν τα όνειρα τους σε μία άλλη περισσότερο "σοβαρή" χώρα. 


Χαλαρή ήταν η εβδομάδα που πέρασε από πλευράς εγκυκλίων και διατάξεων. Ωστόσο την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή νέο μικρής έκτασης νομοσχέδιο με σκοπό την εναρμόνιση της  ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (2015/2376).


Στο νομοσχέδιο υπάρχουν αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ, στα πρόστιμα κλπ.
Αναλυτικά οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:


Το νομοσχέδιο έχει ήδη καταχωρηθεί στο φορολογικό αρχείο του κόμβου και μάλιστα κάτω από το κάθε άρθρο μπορείτε να δείτε και την αιτιολογική έκθεση. [Δείτε το από εδώ]


Πίνακας Κ
Οι συνάδελφοι του Συλλόγου Λογιστών Ρόδου έφτιαξαν ένα χρηστικό εργαλείο για την συμπλήρωση του πίνακα Κ. Πολλά τα ζητήματα αλλά και οι απορίες που ανακύπτουν σχετικά με την συμπλήρωση του πίνακα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους που ασχολήθηκαν και έστειλαν το χρήσιμο αυτό εργαλείο που θα βοηθήσει σημαντικά όλους τους συναδέλφους στην αυτόματη συμπλήρωση του πολυσυζητημένου πίνακα Κ  Κατεβάστε από εδώ το χρηστικό εργαλείο και δείτε από εδώ το αναλυτικό άρθρο του Κ. Νιφορόπουλου για τον Πίνακα Κ

Δηλώσεις εισοδήματος.
Την περασμένη εβδομάδα άνοιξε και η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016.
Τα προβλήματα όμως με την υποβολή δηλώσεων Νομικών προσώπων παραμένουν, αφού ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί οι φετινές αλλαγές στο έντυπο Ν, ενώ δεν έχουν διορθωθεί επίσης και οι δόσεις του φόρου από 8 σε 6.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις δηλώσεις αγροτών και τους γνωστούς προ συμπληρωμένους κωδικούς 037-038 αναμένουμε εξελίξεις και αλλαγές, οι οποίες θα είναι σημαντικές. Συνεπώς καλό θα ήταν να περιμένετε και να μην υποβάλλεται ακόμη δηλώσεις που αφορούν αγρότες.
Όπως καταλαβαίνετε οι εξελίξεις αυτές πιθανότατα να παρασύρουν και την καταληκτική  ημερομηνία των δηλώσεων......«Έσω έτοιμοι».
Μέχρι να αλλάξει βέβαια η καταληκτική ημερομηνία (εάν και εφόσον) θυμηθείτε τι ισχύει σε ότι αφορά τις δόσεις αλλά και τις καταληκτικές ημερομηνίες δηλώσεων φορολογικού έτους 2016, για όλες τις περιπτώσεις . [Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος και πληρωμής δόσεων φόρου φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2016]

Επισημάνσεις
Η αγορά αγρού από αγρότη δεν είναι πάγιο αλλά αποτελεί τεκμήριο. Καλό είναι πάντα την τυχόν προσαύξηση περιουσίας να μπορούμε να την τεκμηριώνουμε σε τυχόν φορολογικό έλεγχο μας προκύψει. Πολλές και σημαντικές θα είναι οι εξελίξεις σχετικά με τους αγρότες άλλωστε θα υπάρξουν αλλαγές τις τελευταίας στιγμής που περιμένουμε εντός του Ιουνίου οπότε καλό είναι μην βιαστείτε να υποβάλετε δηλώσεις για τους αγρότες. 

Αν και το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές θέλω να υπενθυμίσω δύο ακόμα σημαντικά θέματα που είναι επίκαιρα, και τα οποία ρωτάνε αρκετοί συνάδελφοι.
●●●


Τα Briefing της  εβδομάδας

 ●●●

Ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε

Στις 8 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού
Μια που αναφερόμαστε σε ηλεκτρονικές εφαρμογές η Α.Α.Δ.Ε. διαθέτει εφαρμογή στο κέντρο  εξυπηρέτησης φορολογουμένων με σκοπό να απαντώνται ερωτήματα σχετικά με συμψηφισμούς ή την πορεία πίστωσης του ποσού για την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες.
Η Α.Α.Δ.Ε. στα πλαίσια εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων θα ενισχύσει τις Δ.Ο.Υ. με προσωπικό στους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο). (Κάθε χρόνο τα ίδια.....)
Επιστροφή του Κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και επιπτώσεις ( η ποινή φυλάκισης είναι 6 μήνες ) θα έχουν οι πολίτες στην περίπτωση που δηλώσουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία με σκοπό να λάβουν το εισόδημα.


  ●●●
Φορολογικές αποφάσεις - Nόμοι - Εγκύκλιοι
Δημοσιεύθηκε ο νόμος 4472/2017 (πολυνομοσχέδιο) - Άμεση επιστημονική κωδικοποίηση σε όλες τις διατάξεις που τροποποιούνται
Να υπενθυμίσουμε πως βάσει της παρ. 1 του άρθ. 69 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ Α' 74/19.05.2017), τo άρθρο 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από τις εν λόγω Ιατρικές δαπάνες καταργήθηκε, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου, από 1.1.2017. Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές από εδώ που αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ από 01/07/17 για τους αγρότες.
 
Αφορά 
Κοινοποίηση των διατάξεων σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. ( από 01/03/17 και μετά λόγω της νομικής μορφής των Τ.Ο.Ε.Β. ως νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος και φορολογούνται ως νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα )
 

Αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ 1069847 ΕΞ 2017 Επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε χωριά με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων

[Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η Φορολογική Διοίκηση δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. αίτηση για νέα εκκαθάριση, έτσι ώστε να ελεγχθούν τα πραγματικά περιστατικά.
]

●●●
Εργατικά - Ε.Φ.Κ.Α.
Με δελτίο τύπου το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε πως ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το τετράμηνο του 2017 εμφάνισε πλεόνασμα 100 εκατομμύρια
Σήμερα 29/05 η καταβολή του κοινωνικού εισοδήματος το οποίο ανέρχεται σε 43.989.884,06€ και αφορά περίπου 200.000 δικαιούχους. 
Με την αρ. 24/ 2017 εγκύκλιο του ΕΦΚΑ ρυθμίζονται οι κανόνες του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Καταργείται ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, ενώ από 13/05/2016 οι μηνιαίες κύριες συντάξεις αποτελούνται από το άθροισμα της εθνικής και το της ανταποδοτικής σύνταξης. Στους πίνακες ποσοστών αναπλήρωσης από τα ποσοστά αναπλήρωσης υπολογίζεται για το σύνολο χρόνου ασφάλισης το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του "Ηλιος" οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 2,6 εκατομμύρια με μηνιαία δαπάνη 2.336.678.419 € που το μεγαλύτερο μέρος αυτής καταβάλλεται στο νομό Αττικής και την Κεντρική Μακεδονία.
Άρειος Πάγος 537/2017 Λύση σύμβασης με μειωμένη αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης. Κρίσιμο στοιχείο για την συνδρομή των προϋποθέσεων είναι η λήψη πλήρους συντάξεως και δεν εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται ( Το εάν έλαβε την πλήρη σύνταξη μόνο με τις πραγματικές ημέρες ασφάλισης ή εάν αυτό κατέστη εφικτό με το συνυπολογισμό πλασματικού χρόνου, τον οποίο δικαιούταν νομίμως να προσμετρήσει, είναι αδιάφορο.)
Διευκρινίσεις για τις συνδικαλιστικές άδειες σύμφωνα με το ν. 4472/2017 (η διάρκεια της συνδικαλιστικής άδειας, η οποία κλιμακώνεται βάσει της συγκεκριμένης θέσης που κατέχει το συνδικαλιστικό στέλεχος, του βαθμού της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του αριθμού των μελών των εν λόγω συνδικαλιστικών οργανώσεων)
 ●●●

Θέματα ΓΕΜΗ
Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. 112/2017 (Η οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση όποιου έχει ειδικό έννομο συμφέρον, σύμφωνα με το άρθρο 48 του κ.ν.2190/1920, και διατάζει τη λύση ανώνυμης εταιρείας και τον διορισμό εκκαθαριστή νομίμως καταχωρίζεται στο Γ.Ε.ΜΗ. αμέσως μετά τη δημοσίευσή της και πριν από την τελεσιδικία της. Η οριστική αυτή απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, δηλαδή παράγει έννομες συνέπειες από την δημοσίευσή της.)
  ●●●
  
ΣΛΟΤ
Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 187 ΕΞ 21.2.2017 Λογιστική απεικόνιση εγγραφών διαγραφής χρέους δυνάμει δικαστικής απόφασης. Σε κούρεμα χρέους λόγω εξωδικαστικου συμβιβασμού η απομείωση της υποχρέωση εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις και αποτελεί έσοδο για την επιχείρηση.
Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 258 ΕΞ 21.2.2017 Η έννοια των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα, σε σχέση με την εφαρμογή των Ε.Λ.Π. για την κατάρτιση οικονομικών καταστάσεωνΕφόσον στο καταστατικό της εταιρείας ή από κάποιο άλλο νόμο προβλέπεται η σύνταξη Ισολογισμού τότε η γνώμη του ΣΛΟΤ είναι πως πρέπει να γίνει χρήση είτε των ΕΛΠ ή των ΔΠΧΑ

 ●●●  
ΣΤΕ
ΣτΕ 100/2017 Λειτουργία εμπορικών καταστημάτων Κυριακές - Ακυρώνει την με αριθμό Κ1-1119/7.7.2014 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  ( η ολομέλεια του ΣΤΕ έκρινε αντισυνταγματική και ακύρωσε την απόφαση του υπουργού για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή - Αφορούσε τρεις περιοχές και οκτώ υποπεριοχές )
ΣτΕ 2721/2016 - Τα διασφαλιστικά μέτρα των άρθρων 14 και 20 του ν. 2523/1997 μπορούν να ληφθούν σε βάρος του γενικού διευθυντή της εταιρείας μόνον εφ' όσον η αρμόδια αρχή αποδεικνύει ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο το πρόσωπο αυτό ασκούσε πράγματι καθήκοντα διοίκησης ή διαχείρισης της.
ΣτΕ 42/2017 Δικαιώμα προηγούμενης ακρόασης - Η έκταση της υποχρέωσης της φορολογικής αρχής να καλεί τον επιτηδευματία να ασκήσει το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην περίπτωση δυο διαφορετικών διαδικασιών που κινούνται παράλληλα και καταλήγουν στην έκδοση, τουλάχιστον, δύο διαφορετικών καταλογιστικών πράξεων (έκδοση πράξης επιβολής προστίμου, κρίση των βιβλίων ως ανεπαρκών και ανακριβών με εντεύθεν συνέπεια την έκδοση φύλλου ελέγχου με εξωλογιστικό προσδιορισμό φόρων) στο πλαίσιο των διατάξεων του Κ.Β.Σ.
●●●  

Λοιπά θέματα



Με απόφαση του το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής ένωσης δέχτηκε πως η τυχόν απαλλαγή του ΦΠΑ σε υπηρεσίες φόρτωσης και φορτοεκφόρτωσης πλοίων μπορεί (δύναται) να ισχύει και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες που πραγματοποιούνται σε προγενέστερο στάδιο. 
●●●
Αρθρογραφία
Ενδιαφέρουσα ήταν την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας.
·         Άρθρα (Upd) Η εκτύπωση των βεβαιώσεων για το φορολογικό έτος 2016 ( της συνάδελφου Ειρήνη Λιαπάτη )  Ιδιαίτερα χρηστικό με πίνακες ανά ασφαλιστικό ταμείο για τις βεβαιώσεις των συνταξιούχων.
·          Άρθρα Μερική απασχόληση - Προσωρινή πρόσθετη απασχόληση ( του συναδέλφου Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης ) Δείτε τις ενέργειες - υποχρεώσεις που πρέπει να προβείτε όταν υπάρχει προσωρινά πρόσθετη απασχόληση.
·         Άρθρα Προσωπική ευθύνη για πληρωμή φορολογικών εσόδων από πρόσωπα που ο νόμιμος τίτλος είσπραξης δεν έχει εκδοθεί στο όνομά τους ( της Νένα Π. Διονυσοπούλου ) Ιδιαίτερη προσοχή καθώς η ανάληψη ευθύνης είναι νομικό θέμα και πρέπει οι πελάτες μας να ενημερωθούν από νομικούς ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες στο μέλλον.
·         Άρθρα Ο χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων ( του Γεωργίου Σπ. Ευσταθόπουλου ) Ιδιαίτερα χρηστικό και πρέπει να το μελετήσετε το άρθρο ( διαφορετικά να το αποθηκεύσετε στην προσωπική σας βιβλιοθήκη ) καθώς θα μας απασχολεί διαχρονικά το θέμα της παραγραφής εφόσον το δημόσιο λόγω ανεπάρκειας ελεγκτικών μηχανισμών παρατείνει διαρκώς τα χρόνια παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων. 
·         Άρθρα Ουδείς Ακων Κληρονόμος - Αποδοχή με ευεργέτημα απογραφής - Αποδοχή και αποποίηση κληρονομιάς. ( της Νένα Π. Διονυσοπούλου )  Με χρηστικούς πίνακες στις έννομες σχέσεις και παραδείγματα τονίζονται οι πολλοί παράμετροι του σημαντικού θέματος για την σωστή λήψη απόφασης. 
·         Άρθρα Ν.Π. (Ι.Κ.Ε.) στην Ελλάδα vs Ν.Π. στην Κύπρο ( του ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ). Αν και οι φορολογικοί συντελεστές στην Κύπρο είναι σαφώς χαμηλότεροι πρέπει να αξιολογηθούν και άλλοι παράμετροι.  
  • Άρθρα Ο «αχρείαστος» «Πίνακας Κ» και η «περιπέτεια» της τοποθέτησης των «Λογιστικών αναμορφώσεων» στα φορολογικά έντυπα ( του επιστημονικού συνεργάτη του taxheaven - Κ. Νιφορόπουλου )
 ●●●

Δελτία τύπου - Ανακοινώσεις

Με διαμαρτυρία του ο δικηγορικός σύλλογος επέδωσε εξώδικο προς το ΕΦΚΑ για εκκρεμότητες και μη συμψηφισμό των εισφορών τους από τα γραμμάτια προείσπραξης τονίζοντας πως διαφορετικά θα ασκήσουν κάθε προβλεπόμενο ένδικο βοήθημα. 

Με αίτημα της η ΠΟΦΕΕ προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ και τον υπουργό οικονομικών ζητάει την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης.
Για να προχωρήσει η παράταση της συγκεκριμένης (η οποία θα επιτευχθεί προφανώς με τροπολογία που θα κατατεθεί στην βουλή) πρέπει να πάρουμε το "Οκ" και από τους γνωστούς αγνώστους. Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει θετική εξέλιξη με παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας.
●●●
   Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε πιο αναλυτικά από την ενότητα του κόμβου τις υποχρεώσεις του μήνα. Ωστόσο παραθέτω τις υποχρεώσεις της πρώτης εβδομάδας (αυριανές)
Μην ξεχάσετε την Τετάρτη 31/05 λήγει η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών 04/2015 για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Σήμερα 29/05 η καταβολή του κοινωνικού εισοδήματος όπως αναφέραμε και παραπάνω στην ενότητα "Εργατικά".

Αναλυτικά οι υποχρεώσεις της εβδομάδος:

Παρατάσεις...
Ανακοίνωση εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού», διευκρινίζεται ότι οι ηλεκτρονικοί φάκελοι τεκμηρίωσης δύναται να υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουλίου 2017. 

●●●
Με αφορμή τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Μάντσεστερ και στη χώρα μας θα έλεγε κανείς πως η τρομοκρατία είναι ένας ακήρυχτος πόλεμος ( με ή χωρίς θρησκευτικό υπόβαθρο ) ενός παρανοϊκού μυαλού που αποφάσισε να σκορπίσει τον θάνατο για να ικανοποιήσει τα αρρωστημένα πάθη του χωρίς δισταγμό δίνοντας ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης δεν είναι υπαρκτός και θανατηφόρος εάν είσαι στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Η Μάργκαρετ Θάτσερ έλεγε πως η δημοσιότητα είναι το οξυγόνο της τρομοκρατίας ίσως τελικά να είχε δίκιο. 
Κλείνω το σημερινό σχόλιο με ένα αντίο για τους ανθρώπους που "έφυγαν" από τη ζωή. Στο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μία σημαντική προσωπικότητα που σημάδεψε την σύγχρονη Ελληνική Ιστορία και τον υπερκατάσκοπο 007 "Ρότζερ Μουρ" τον ηθοποιό με το φλεγματικό αγγλικό χιούμορ και τις μυθικές ατάκες. Είναι ο πρώτος και μακροβιότερος Τζέιμς Μποντ που φεύγει από τη ζωή. Ακόμα και σήμερα βλέπω σειρές του όπως "Ο Άγιος" και θαυμάζω το στυλ του αιώνιου εργένη μέσα από τις ταινίες του "Τζειμς Μποντ" που καταφέρνει να αποτρέψει τρομοκράτες και κακοποιούς που απειλούν την ανθρωπότητα. Μοιραστείτε μαζί μου μια από τις σκηνές που θαυμάσαμε, αν και είμαι σίγουρος πως θα την έχετε δει...


Καλή συνέχεια ...


https://www.taxheaven.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου