Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ομιλία κυρίου Γεωργίου Οικονόμου*

Νέα Πολιτική


Φίλοι και Φίλες,
Εκ μέρους του AHI σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.
Με μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση βλέπω ότι παρά τις απεργίες, τις πορείες και το δυσπρόσιτο του κέντρου της Αθήνας, η εκδήλωση μας έχει ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή, περισσότερη από ποτέ άλλοτε. Πραγματικά είναι για μας μεγάλη ικανοποίηση να έχουμε κοντά μας, συμπαραστάτες μας, τόσους εκλεκτούς συμπολίτες μας. Μας δίνει δύναμη και ενθάρρυνση για μεγαλύτερη προσπάθεια για την προώθηση και αναγνώριση των δικαίων του ελληνισμού μέσω της εφαρμογής της νομιμότητας.
Εκτός απροόπτων εξελίξεων, βγαίνουμε από το Μνημόνιο και η κατάσταση «ομαλοποιείται» εντός εισαγωγικών. Είναι η ελπίδα όλων μας να δημιουργηθεί ένα κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή ενός σταθερού επιχειρηματικού καθεστώτος για την προσέλκυση επενδύσεων, ξένων αλλά και ντόπιων.
Εκτός των οικονομικών προκλήσεων έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις οι οποίες είναι σε έξαρση τελευταίως. Συνεχίζει η ασταθής κατάσταση στην Συρία και στην Μέση Ανατολή γενικότερα καθώς και στην Λιβύη, προσετέθη δε τελευταίως και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) (Fyrom) όπου εκδηλώνεται ο μεγαλοϊδεατισμός της Αλβανίας και μαζί με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία δημιουργείται ένα επικίνδυνο κλίμα και κλοιός πέριξ της Ελλάδας. Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και το θέμα της Κύπρου το μίγμα καθίσταται εκρηκτικό.

Πιστεύω ότι τον μεγαλύτερο σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μας μπορεί και πρέπει να παίξουν οι Ην. Πολιτείες.
Όπως αναφέρει ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται σε όλα τα μέτωπα – Ανατολική Μεσόγειος – Συρία, Δυτικά Βαλκάνια, Νότια Μεσόγειος – Βόρεια Αφρική. Οι αμερικανοί φίλοι μας αρχίζουν να αποδέχονται εκείνο το οποίο ο ιδρυτής του ΑΗΙ Ευγένιος Ρωσσίδης πάντοτε επρέσβευε ότι η Ελλάδα είναι γεωπολιτικώς πιο απαραίτητη στην Δύση από την Τουρκία.
Σήμερα το πιο πιεστικό και άμεσο πρόβλημα για τον Ελληνισμό είναι το Κυπριακό. Οι συνομιλίες για ομοσπονδοποίηση του νησιού – Διζωνική Δικοινοτική Oμοσπονδία (κατ’άλλους Συνομοσπονδία) δεν φαίνεται να προχωρούν ομαλά, συνεχίζουν όμως να ασκούνται αφόρητες πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά για ακόμη περισσότερες απαράδεκτες υποχωρήσεις. Μεγάλο λάθος. Ούτε την Κύπρο συμφέρει η επιδιωκόμενη λύση, αλλά ούτε και την Ευρώπη και την Αμερική. Αν ευοδωθούν οι παρούσες συνομιλίες, σε λίγο η Τουρκία θα ελέγχει το νησί και η Κύπρος θα είναι το μέσον για να εφαρμόσει την επιθετική πολιτική της που είναι ο πλήρης έλεγχος της Ανατ. Μεσογείου και όχι μόνο, και η επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μια ανεξάρτητη Κύπρος χωρίς συνεταιρισμούς και χωρίς την εξίσωση του 20% με το 80% είναι το γεωστρατηγικό προγεφύρωμα της Δύσης, ανάχωμα για τους εξ Ανατολών κινδύνους.
Η μέχρι τούδε πολιτική κατευνασμού του θηρίου πρέπει να λήξει, πρέπει το κυπριακό να τοποθετηθεί σε νέα βάση που να διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και την λειτουργικότητα του κράτους.
* Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής ( από το Ετήσιο Δείπνο που διοργάνωσε τo American Hellenic Institute την 17η Μαΐου 2017, στη Μεγάλη Βρετανία)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου