Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Οι επόμενες ενθαρρυντικές διαβεβαιώσεις και η εικόνα Καραμανλή-Βενιζέλου


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Έτσι που σιγά-σιγά χωνεύεται η προσγείωση από τις προσδοκίες ότι "κάτι" θα έβγαινε από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας - ενώ δεν βγήκε τίποτε: όχι μόνον τίποτε για το χρέος (ούτε καν τα "λογάκια με καλές προθέσεις"/wording for good intentions που αναμένονταν), αλλά ούτε καν για την ολοκλήρωση της διαβόητης δεύτερης αξιολόγησης που θα επέτρεπε να διατυπωθεί το compliance report που θα έκανε να ξεκινήσει η πορεία, τουλάχιστον, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την κάλυψη των αναγκών αποπληρωμών Ιουνίου/Ιουλίου - θα μας επιτραπεί να συστήσουμε στην Κυβέρνηση και τους χειριστές να προετοιμάζονται ψυχολογικά για τον επόμενο γύρο ενθαρρυντικών διαβεβαιώσεων από τους "εταίρους"...
Και, στην προετοιμασία αυτή, να έχουν αποθηκεύσει στην μνήμη τους την εικόνα χαριτωμενιάς που είδαμε όλοι προ ημερών όταν, ανηφορίζοντας τον διάδρομο της Βουλής, ο Κώστας Καραμανλής (πρώην πρωθυπουργός, με ιδιοκτησιακή σχέση με την Ν.Δ. - κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και επίδοξη αυριανή Κυβέρνηση) έκανε την φιλική χειρονομία να τσιμπήσει το μαγουλάκι του Βαγγέλη Βενιζέλου (του πλέον δυναμικού, βασικού στελέχους της ήσσονος Αντιπολίτευσης, με γνωστές τις φιλοδοξίες για καθοδηγητικό ρόλο στον χώρο του πάλαι ποτέ διαλάμψαντος ΠΑΣΟΚ/ήδη ΔηΣυμπ, δίπλα" τουλάχιστον στην κατά τις δημοσκοπήσεις πλησιάζουσα την εξουσία Ν.Δ.).

Μην απορείς από την εκ πρώτης (ή και δεύτερης) όψεως ασχετοσύνη των δυο εικόνων, φίλε αναγνώστη. Θεωρούμε ότι θα σου δείξουμε την χρησιμότητα. Λοιπόν: ήδη όταν στο Eurogroup "την κρέμασαν" την Ελλάδα - την Κυβέρνηση, βέβαια, που έκανε τους χειρισμούς και τον δυστυχή τον Ευκλείδη που τους κουβάλησε: όμως μην στρουθοκαμηλίζουμε, η Ελλάδα είναι που θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2021 (να γιορτάσει τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας), και εν συνεχεία 2% ή μάλλον 2,2% μέχρι το 2060 (αν ήταν λίγο πιο φιλόφρονοι θα έλεγαν μέχρι το 2071, για τα 250 χρόνια από την Επανάσταση του΄21...) - διατυπώθηκαν πλήθος από φιλικές/υποστηρικτικές/ευνοϊκές υπέρ της Ελλάδος θέσεις. Τι Μοσκοβισί πριν και μετά, τι Ντάϊσσελμπλουμ, ακόμη και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε συνοφρυωμένα ότι "πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα", όμως και ο φίλος της Ελλάδας Βόλφι Σώϋμπλε είχε εκφράσει την εκτίμησή του για την πρόοδο των Ελλήνων πριν λίγα 24ωρα, όχι;
Όσο, λοιπόν, τώρα η Ελλάδα θα πιέζεται να δειχθεί λίγο ακόμη διαλλακτικότερη - π.χ. να καταπιεί διάφορα πολιτικά σχόλια επισήμων, από τις διακηρύξεις Αχτσιόγλου περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων από μια ορισμένη μέρα του 2018 (αντί για την "νομιμόφρονα" αποδοχή ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει μόνον αφού κλείσει και η έσχατη αξιολόγηση του Μνημονίου-3!) μέχρι την δήλωση του Διοικητή της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη ότι η διαβόητη πώληση των λιγνιτικών μονάδων "δεν είναι γραμμένη στην πέτρα" - κυρίως όμως να κάνει πίσω από την δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι τα μέτρα του Μνημονίου-3+ για 2019-20 επ' ουδενί θα ισχύσουν αν δεν προχωρήσει το "κάτι" για το χρέος, τόσο θα δούμε να επανέρχονται τα φιλικά/υποστηρικτικά/ευνοϊκά διεθνή σχόλια. Και οι τοποθετήσεις "να μας βοηθήσουν" να πάμε το πράγμα λίγο παρακάτω.
Ε, τότε, ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος και όλοι τους ας την έχουν στο μυαλό τους την εικόνα Κώστα Καραμανλή να κάνει μαγουλάκι στον Βαγγέλη Βενιζέλο. Στις βαριές τις ώρες, η επιδεικτική φιλικότητα λειτουργεί σαν υπαγωγή, σαν επιβολή/αποδοχή ιεραρχίας. Αυτό, δεν κάνει καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου