analyst
Αρκετοί θεωρούν πως ο υπερπληθωρισμός αποτελεί πια παρελθόν επειδή, παρά την τεράστια αύξηση της ρευστότητας εκ μέρους όλων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, το μαζικό τύπωμα χρημάτων δηλαδή, οι τιμές των προϊόντων δεν αυξήθηκαν – ούτε οι μισθοί, οπότε δεν τέθηκε σε λειτουργία ο φαύλος κύκλος μισθών-τιμών που προκαλεί την άνοδο του πληθωρισμού.
Δεν συνειδητοποιούν όμως πως στην πραγματικότητα ο υπερπληθωρισμός έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του, αλλά εν πρώτοις στις τιμές των παγίων περιουσιακών στοιχείων – όπως είναι οι μετοχές και τα ακίνητα. Η αιτία είναι το ότι, τα νέα χρήματα απορροφήθηκαν από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις, οι οποίες δεν καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα, για παράδειγμα, αυξάνοντας τις τιμές τους – αλλά τα τοποθετούν στις αγορές των παγίων.
Την ίδια στιγμή οι μισθοί πιέζονται στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όπου έχουν πάψει πλέον να αυξάνονται ανάλογα με την παραγωγικότητα των εργαζομένων – οπότε είναι λογικό να μη δημιουργείται πληθωρισμός στην παραδοσιακή του μορφή.
Όσον αφορά τώρα τα διεθνή χρηματιστήρια, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ – ενώ σε σχέση με τα ακίνητα, η μία φούσκα διαδέχεται την άλλη. Μεγαλύτερη ίσως αυτήν την εποχή είναι η φούσκα στο Τορόντο του Καναδά, η οποία θυμίζει τη γνωστή φούσκα της τουλίπας στην Ολλανδία – κατά την οποία οι τιμές του λουλουδιού είχαν υπερβεί ακόμη και τις πιο τρελές φαντασίες των ανθρώπων.
Ειδικότερα, τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016, παρά το ότι οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 16%. Οι μέσες τιμές πώλησης μειώθηκαν μεν κατά 3,3% το Μάιο, αλλά είχαν αυξηθεί κατά 33% το Μάρτιο και κατά 25% τον Απρίλιο – όταν ο μεγαλύτερος εναλλακτικός ενυπόθηκος δανειστής του Καναδά, η Hope Capital Group, οδηγείται στη χρεοκοπία, ενώ λίγες ημέρες πριν η Moody’s υποβάθμισε τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, λόγω της έκθεσης τους στη φούσκα ακινήτων.
Περαιτέρω, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Καναδά προειδοποίησε πως οι τιμές των ακινήτων ευρίσκονται σε μία εξαιρετικά ασταθή ζώνη, ενώ δεν δικαιολογούνται καθόλου από τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς (πηγή) – κάτι που φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, το οποίο συγκρίνει την εξέλιξη των τιμών στον Καναδά με αυτές στις Η.Π.Α.
Την ίδια στιγμή η τοπική κυβέρνηση του Οντάριο ανακοίνωσε δραστικά μέτρα, όπως είναι η επιβολή φόρου 15% σε αγοραστές ακινήτων που δεν είναι κάτοικοι της χώρας – σε ξένους επενδυτές δηλαδή, για να μην αυξηθούν περεταίρω οι τιμές τους.
Ολοκληρώνοντας, ο υπερπληθωρισμός έχει εμφανισθεί επίσης στα ψηφιακά νομίσματα και ιδιαίτερα στο BITCOIN – η τιμή του οποίου υπερέβη κάποια στιγμή το εξωπραγματικό ύψος των 2.600 $ από 232 $ στις 25.05.16! Πρόκειται φυσικά για έναν παραλογισμό, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει το σύστημα σε ένα μοναδικό στην ιστορία κραχ – από το οποίο δεν θα υποφέρουν βέβαια οι ανώτερες εισοδηματικές τάξεις που σήμερα κερδίζουν, αλλά οι μεσαίες και οι κατώτερες που σήμερα χάνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου