Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο κεντρικός σχεδιασμός του Πεκίνου να ενισχύσει την παρουσία του σε στρατηγικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, όπως τεχνολογία, ενέργεια, υποδομές. |
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Έφης Τριήρη
Κίνηση ματ έκανε το Πεκίνο στον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο της Γερμανίας. Ο κινεζικός κολοσσός ΗΝΑ Group αναδείχθηκε πριν από λίγες ημέρες σε κορυφαίο μέτοχο της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Ευρώπης, της Deutsche Bank, αυξάνοντας το μερίδιό του περίπου στο 10%.
Πρόκειται για το έμμεσο αποτέλεσμα της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Deutsche Bank, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν στον ισολογισμό της, με φήμες μάλιστα περί ανάγκης οικονομικής υποστήριξης. Το ποσό ήταν δύσκολο να συγκεντρωθεί και έτσι η Deutsche Bank αναγκάστηκε να αποδεχθεί την προσφορά του κινεζικού ομίλου.
Το Βερολίνο έχει αντισταθεί σθεναρά στην επέλαση των κινεζικών επιχειρήσεων τόσο στο εσωτερικό του όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ζητώντας μάλιστα από την Κομισιόν να δράσει απέναντι σε κινεζικές εξαγορές σε κλάδους που θα μπορούσαν να πλήξουν τα στρατηγικά του συμφέροντα.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις καραδοκούν και φαίνεται ότι ξέρουν να περνούν τις Συμπληγάδες, σε μία εταιρική αναμέτρηση του Πεκίνου με Ευρώπη και ΗΠΑ στην οποία δεν ξέρουμε ακόμη τον νικητή. Ήδη, η κινεζική Fosum έχει κάνει επέλαση στην Ευρώπη και δη στην Πορτογαλία, μία χώρα που εξελίσσεται σε «ένα είδος κινεζικού αεροπλανοφόρου στην Ευρώπη, χωρίς κανείς να κάνει τίποτα για να ανακόψει αυτή την εξέλιξη», όπως είχε προειδοποιήσει κάποτε ο Φερνάντο Ούλριχ, πρόεδρος της τράπεζας BPI.
Η Κίνα κατέκτησε πέρυσι, για πρώτη φορά, τη θέση του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Γερμανίας, ξεπερνώντας τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Και η όρεξη των Κινέζων για επενδύσεις στην Ευρώπη παραμένει ακόρεστη. Μόνο το 2016 εισέρρευσαν στη γηραιά ήπειρο 40 δισ. δολάρια κινεζικό κεφάλαιο, που αντιπροσωπεύει αύξηση 77% σε σύγκριση με το 2015, με το 1/3 εξ αυτού να επενδύεται στη Γερμανία.
Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο κεντρικός σχεδιασμός του Πεκίνου να ενισχύσει την παρουσία του σε στρατηγικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, όπως τεχνολογία, ενέργεια, υποδομές. Και αφού οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των εκάστοτε χωρών μπλοκάρουν εξαγορές του, ο Κινεζικός Δράκος καιροφυλακτεί εμφανιζόμενος ως χρηματοδότης επενδύσεων.
Το θέμα όμως αποκτά γεωπολιτική διάσταση. Κάποιες φορές, οι κινεζικές επενδύσεις φαντάζουν ως χρήματα που πέφτουν από τον ουρανό, αλλά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «δούρειο ίππο» για να εισχωρήσει η κινεζική πολιτική στην καρδιά της Ευρώπης. Και να σημειωθεί ότι όλα αυτά γίνονται όταν το Πεκίνο επιχειρεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους με κρατικά κατευθυνόμενες και επιδοτούμενες προσπάθειες. Όταν η κινεζική οικονομία αναμένεται να παραμείνει ο βασικότερος κινητήριος μοχλός για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2017 και τα επόμενα έτη.
Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου