Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Προέλαση του χαλιφάτου προς την Βαγδάτη

Νέα Πολιτική



του Μελέτη Μελετόπουλου*
Καταλαμβάνοντας την Κυριακή την πόλη Ραμάντι στο Δυτικό Ιράκ, οι τζιχαντιστές άνοιξαν το δρόμο προς την Βαγδάτη. Χθες, στη γειτονική Συρία, οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Παλμύρας, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πλησιάζοντας επικίνδυνα και την Δαμασκό.
Το χαλιφάτο (ISIS) επεκτείνει την επικράτειά του ταυτόχρονα προς ανατολάς και προς δυσμάς, απειλώντας και την πρωτεύουσα της Συρίας και την πρωτεύουσα του Ιράκ. Τόσο η Δαμασκός όσο και η Βαγδάτη αποτελούν ιστορικές πόλεις με τεράστια συμβολική σημασία, έδρες χαλιφών και μεγάλα πολιτικοστρατιωτικά κέντρα του ισλαμικού κόσμου κατά τον Μεσαίωνα. Η πιθανή πλέον κατάκτησή τους από τους τζιχαντιστές θα μεταβάλει το χαλιφάτο σε ολοκληρωμένη κρατική επικράτεια, με μεγάλες πόλεις, σημαντική γεωπολιτική εμβέλεια, παγκόσμια επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο και άμεσο κίνδυνο για την Δύση.

Διότι, ασφαλώς, οι φιλοδοξίες του χαλιφάτου δεν εξαντλούνται στην κατοχή της Εγγύς Ανατολής και τη δημιουργία ενός υπερκράτους, που θα εκτείνεται από την Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό κόλπο και στη βόρειο Αφρική μέχρι το Μαρόκο. Στον πυρήνα της σκέψης των τζιχαντιστών, βρίσκεται η πεποίθηση ότι ο δυτικός πολιτισμός είναι ο κόσμος του κακού, και πρέπει να καταστραφεί. (Γι’ αυτό ακριβώς και ισοπεδώνουν και τα ρωμαϊκά, χριστιανικά και άλλα μη ισλαμικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτειά τους.) Όσοι ασπάζονται αυτήν την παρανοϊκή θεωρία, είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου στο πεδίο της μάχης ή να ανατιναχθούν μετά των αλλοφύλων, προκειμένου να συμβάλουν στον κοινό τους στόχο.
Η προσοχή της αμερικανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής είναι κατά κύριο λόγο στραμμένη προς την Ρωσία και την Κίνα. Και όμως, οι δυνάμεις αυτές συνδέονται με ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς με το δυτικό πολιτισμό. Ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα πρόκειται να προκαλέσουν παγκόσμιο πόλεμο, όπως πολλοί δυτικοί αναλυτές φοβούνται. Αποτελούν υπερδυνάμεις με απόλυτη συναίσθηση της ανάγκης σταθερότητας, διεθνούς συνεργασίας και συνοχής του παγκόσμιου συστήματος. Όμως θέτουν και «κόκκινες γραμμές» στο πεδίο ελέγχου τους. Και αντιδρούν όταν κάποια τρίτη δύναμη παραβιάζει τη σφαίρα επιρροής τους. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ουκρανία, όταν ευρωπαϊκές δυνάμεις επεχείρησαν να παίξουν εν ου παικτοίς. 
Τόσο ο δυτικός κόσμος, η Αμερική και η Ευρώπη, όσο και η Ρωσία (αλλά και η Κίνα, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη δυτική επαρχία Ξι-Γάνκ) έχουν κοινό παρονομαστή τον κίνδυνο της παγκόσμιας τρομοκρατίας των τζιχαντιστών, τη μαζική εισβολή λαθρομεταναστών και την εδαφική επέκταση του χαλιφάτου, που πλησιάζει επικίνδυνα την Ευρώπη.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς αποτελεί κύρια πύλη εισόδου μεταναστών από την Ασία και την Αφρική και συνορεύει με την ισλαμοποιούμενη Τουρκία. Επείγει να σταματήσει η ελληνική κρίση, να βρεθεί μία βιώσιμη λύση που θα σταματήσει τη βαρειά ύφεση και η Ελλάδα να θωρακιστεί απέναντι στο επερχόμενο χάος.

*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου