Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: «ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΤΟΧΗΣ – ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ»!

iskra




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥ
Αίσθηση προκάλεσαν οι ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Τζον Κάνιγκ.
«Δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα εισβολής και κατοχής στην Κύπρο», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης στο πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς από τη Μεγαλόνησο έκαναν λόγο για πρωτοφανή πρόκληση εκ μέρους των ΗΠΑ, δεδομένου και του γνωστού και παραδεκτού μέχρι και από την αμερικανική πλευρά βρώμικου ρόλου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ελληνική χούντα και στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.
Η ιστορική φράση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου «...παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν θα παραδώσω κοινότητα σε αναζήτηση κηδεμόνα...», κατά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, προσλαμβάνει στις σημερινές συνθήκες με μια Κύπρο παραδομένη στην τροϊκανή κηδεμονία και τα μνημόνια δραματική επικαιρότητα.

Την ώρα, λοιπόν, που εξαιτίας των συνεχών εκβιασμών της τρόικα και της εθελόδουλης στάσης της κυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη η Κύπρος οδηγείται σε όλο και μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική κρίση υπό την τροϊκανή μπότα, οι δηλώσεις αυτές του απερχόμενου αμερικανού Πρέσβη έρχονται να ενισχύσουν την άποψη, ότι η παραδομένη στην τρόικα Κυπριακή Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε "προτεκτοράτο" και νεοπαποικία των ευρωατλαντκών συμφερόντων.
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Συγκεκριμένα, για να επανέλθουμε στο θέμα των δηλώσεων του αμερικανού αξιωματούχου, όταν ένας από τους φοιτητές του πανεπιστημίου της Κύπρου ανακίνησε το ζήτημα των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ο Κάνιγκ απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την κατοχή από ένα ξένο κράτος, ούτε ανέχονται την τακτική των εποικισμών.
«Η Κυπριακή διένεξη βεβαίως ξεκίνησε πριν 51 χρόνια και φυσικά έλαβε μια δραματική τροπή το 1973 και δεν δικαιολογώ σε καμία περίπτωση το τι συνέβη τότε, όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αυτό θα σήμαινε ότι αγνοείτε την ίδια σας την ιστορία. Εγώ όμως δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό είναι το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής. Αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να βοηθήσω. Δεν το θεωρώ αυτό πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος».
Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ μάλιστα προχώρησε ακόμα παραπέρα, υπερασπιζόμενος την τακτική του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους να μην αναγνωρίζει την κατοχή.
«Δεν νομίζω να έχω συναντήσει έστω και έναν τουρκοκύπριο – ίσως να υπάρχουν μόνο λίγοι – που πραγματικά να πιστεύει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους πρέπει να συμφωνήσετε. Οπότε καλό θα ήταν να προσέχετε περισσότερο πως βλέπουν οι ίδιοι το Κυπριακό».
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Η υπεράσπιση της ευημερίας του κυπριακού λαού και της χώρας και η ουσιαστική επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου αφορά πρώτιστα την Αριστερά.
Από την Αριστερά περνάει για άλλη μια φορά από το μέλλον της Κύπρου.
Το 2004 το 76% του λαού της απέρριψε το σχέδιο ΑΝΑΝ, παρά τους εκβιασμούς και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για το πως μια μικρή χώρα μπορεί να αντισταθεί στους "κηδεμόνες" της και στην λυσσαλέα προσπάθεια μετατροπής ενός κυρίαρχου κράτους σε νεοαποικία και μπανανία.
Εννιά χρόνια αργότερα οι ίδιοι "κηδεμόνες" προσπαθούν να πάρουν τη «ρεβάνς». Αν τα καταφέρουν τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους μας.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ηττηθούν στην Κύπρο εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις και η πολιτική τους, που θέλουν δράσουν ως "πέμπτη φάλαγγα" για να συνεχισθεί η λεηλασία του πλούτου της Κύπρου, να καταπατηθεί κάθε έννοια δημοκρατίας και εθνικής – λαϊκής κυριαρχίας, πράγμα που θα παρασύρει και τον λαό στην Ελλάδα αλλά και τους λαούς της Ευρώπης και σε ακόμα μεγαλύτερες συμφορές και ταπεινώσεις.
Χρέος της Αριστεράς σε Ελλάδα, Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη είναι να πάρει ανοιχτά και καθαρά θέση και όχι να σιωπήσει, ώστε να οδηγήσει την Κύπρο και τον κυπριακό λαό σε νέους προοδευτικούς δρόμους και να δείξει ότι καμία "κηδεμονία" σε βάρος των λαών όλης της Ευρώπης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου