Η έκτακτη σύγκλιση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης σήμερα και τα αντιφατικά σενάρια περί συμφωνίας που έρχονται από την Ευρώπη δείχνουν ότι το ελληνικό δράμα κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Αρκετοί αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ έχουν πλέον «στρατοπεδεύσει» γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένουν κάποιο διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν στους δημοσιογραφικούς κύκλους είναι πολλά και αντικρουόμενα και τούτο δεν είναι παράλογο αφού εντελώς αντιφατικές είναι και οι δηλώσεις των μελών της κυβέρνησης. Από τη μία ο κύκλος γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο για λεπτομέρειες που απομένουν για την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ενώ σε άλλο επίπεδο υπουργοί της κυβέρνησης δεν διστάζουν να μιλάνε για πιθανότητα ρήξης.
Στην εξίσωση συμμετέχουν φυσικά και οι «θεσμοί» που με τη σειρά τους μεταδίδουν ανάμεικτα σήματα και προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στην Αθήνα. Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών σε υψηλό επίπεδο κάνουν λόγο για ανάγκη εξεύρεσης συμφωνίας και για πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον στον ΔΝΤ αλλά την ίδια ώρα το Ταμείο αφήνει να διαρρεύσει ότι ζητάει τις απολύσεις ακόμα και των καθαριστριών που επανήλθαν στις θέσεις τους με τον νόμο Κατρούγκαλου.
Από την Ευρώπη, επίσης, λαμβάνουμε αντιφατικά μηνύματα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να αναφέρει ότι δεν υπάρχει σενάριο GREXIT για την Ελλάδα, την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι του ΕΚΤ όλο και πιο συχνά αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτήσει τις καθημερινές της ανάγκες.
Υπολογίζοντας τα προαναφερθέντα με τη μοναδικά συγκλίνουσα απ’ όλες τις πλευρές δήλωση περί ελάχιστου χρόνου είναι λογικό να αναμένουμε τις επόμενες ώρες ένα διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Τι όμως θα μπορούσε να αναφέρεται σε αυτό;
Το πρώτο σενάριο είναι να αναγγελθεί μια συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφέρει ότι τα τεχνικά κλιμάκια έφτασαν σε συμφωνία και έχουν ήδη γράψει την τεχνική έκθεση απολογισμού των διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα. Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση θα είναι φυσικά η ίδια η συμφωνία και η επίδρασή της στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παράμετρο που χρειάζεται και το ΔΝΤ για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση αλλά και που θα συναρτάται άμεσα με την περίπτωση της ελάφρυνσης του χρέους. Η ανάγνωση ενός τέτοιου διαγγέλματος θα έδινε το σήμα για την έναρξη μιας έντονης ενδοκυβερνητικής διαδικασίας προκειμένου να πεισθούν τουλάχιστον 151 μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αφού ο Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι θα την περάσει από τη Βουλή.
Το δεύτερο σενάριο είναι να αναγγελθεί μια διαφωνία. Σε αυτή την περίπτωση ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει πιθανώς ένα κείμενο συμφωνίας (ή θα αναφερθεί σε αυτό) στο οποίο η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες υποχωρήσεις αλλά το οποίο δεν γίνεται δεκτό από τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών». Θα ανακοινώσει ότι η Ελλάδα αποχωρεί από το Brussels Group ενώ ταυτόχρονα θα αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν μια απόφαση επί των όσων η Ελληνική κυβέρνηση πρότεινε βασισμένη στην εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό στο τέλος του Γενάρη. Αυτό το σενάριο θα κινητοποιούσε τους πάντες για τις επόμενες 3 ημέρες και πιθανότατα θα οδηγούσε και σε περιορισμό στις αναλήψεις (κάτι που δεν είναι ούτε πολύ κακό, ούτε πολύ τρομακτικό για την ελληνική κοινωνία τώρα πια).
Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ώρες αναμένουμε μια εξέλιξη που θα ζωγραφίσει την κατάσταση με εντονότερα χρώματα.
Πηγή ΤΡΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου