Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Εκ του αποτελέσματος…*



του Δημήτρη Μηλάκα
Οι ομοιότητες αυτών που συνέβησαν στην Ισπανία με όσα συνέβησαν στην Ελλάδα την πενταετία των μνημονίων είναι πολλές. Ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι από την πολιτική ταυτότητα και καταγωγή των δύο εμβληματικών θριαμβευτριών στους δήμους της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης.
Η Άντα Κολάου, η νικήτρια της Βαρκελώνης, η οποία, υποστηριζόμενη από τους Podemos, υπερίσχυσε και των αποσχιστικών κομμάτων της Καταλωνίας, ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Θυμάτων των Υποθηκών, η οποία αγωνίστηκε εναντίον των κατασχέσεων κατοικιών από τις τράπεζες.
Η Μανουέλα Καρμένα, ηλικίας 71 ετών, που υποστηρίχθηκε από τους Podemos για τη δημαρχία στη Μαδρίτη, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ανήκει στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που έλαβαν μέρος στα κινήματα διαμαρτυρίας εναντίον των περικοπών στην Υγεία και την Παιδεία. Καθώς η ίδια διαθέτει ένα πολιτικά και ηθικά άμεμπτο βιογραφικό, απέναντί της είχε την αναμεμειγμένη σε σκάνδαλα διαφθοράς Εσπεράνθα Αγκίρε. 

Αν υπάρχει ένα πρώτο συμπέρασμα από τις τοπικές εκλογές στην Ισπανία, αυτό είναι ότι ο κόσμος σιχάθηκε τη διαφθορά, κουράστηκε από τη λιτότητα και αναζήτησε ένα ρήγμα στο δικομματικό πολιτικό σύστημα ελπίζοντας σε μια διέξοδο. Το τι θα γίνει τελικά στην Ισπανία – αν δηλαδή το κίνημα αμφισβήτησης μετουσιωθεί σε πολιτική δύναμη που θα διεκδικήσει την εξουσία – δύσκολα μπορεί κάποιος να το προβλέψει. Αυτό, ωστόσο, που μπορεί με βεβαιότητα ο καθένας να στοιχηματίσει είναι ότι στην περίπτωση που ο Ραχόι και το κόμμα του επιμείνουν να υπόσχονται παραδείσους εμμένοντας στις πολιτικές της λιτότητας, θα έχουν την τύχη της δικής μας Πασοκονεοδημοκρατίας.
Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα, το στοίχημα έχει αλλάξει επίπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μετουσιώσει την αμφισβήτηση και να της δώσει πολιτικό περιεχόμενο. Μ’ αυτόν τον τρόπο κατάφερε να οδηγήσει στο περιθώριο τα κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης και να διαπραγματεύεται με τους δανειστές μια νέα πορεία για τη χώρα. Από αυτήν ακριβώς την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα και από το πόσο συμβατή θα είναι με τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε και υποσχέθηκε ως αντιπολίτευση θα κριθεί τελικά από τον ελληνικό λαό…

* Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1866 στις 28-05-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου