Το Ποντίκι
* Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1866 στις 28-05-2015
του Σταύρου Χριστακόπουλου
Στο πανηγύρι του G7 στη Γερμανία γίνεται μια μεγάλη μάχη πολλαπλών συμβολισμών, καθώς διεξάγεται:
♦ Σε μια πόλη που έμεινε στην Ιστορία για τον σφοδρότατο βομβαρδισμό και την ισοπέδωσή της από τους Δυτικούς συμμάχους στα τελειώματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στη Δύση εγείροντας ερώτημα για το αν επρόκειτο για έγκλημα πολέμου.
♦ Σε μια πόλη που επιλέχθηκε από τη Γερμανία για να σηματοδοτήσει τη γερμανική ανόρθωση και την ανάκτηση της ισχύος του σημερινού αδιαμφισβήτητου «αφεντικού» της - γερμανικής πλέον - Ευρώπης.
♦ Με θέμα τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης την τελευταία επταετία.
♦ Με το ελληνικό πρόβλημα να παραμένει, επί μια πενταετία, στον πυρήνα του ευρωπαϊκού σκέλους της κρίσης.
♦ Με τους Αμερικανούς να πιστεύουν - σταθερά - ότι η λιτότητα πρέπει να λάβει τέλος και η Γερμανία να επενδύσει ώστε να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση. Και παράλληλα να πιέζουν τόσο τους δανειστές όσο και την Ελλάδα ώστε να προκύψει συμφωνία το αργότερο έως τις 5 Ιουνίου.
♦ Τέλος, η σύνοδος αυτή διεξάγεται την επομένη των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση στην Ισπανία, οι οποίες πιστοποίησαν την άνοδο των ποικίλων δυνάμεων κατά της λιτότητας, με πρώτους τους Podemos, που γεννήθηκαν από το κίνημα των Αγανακτισμένων στις σπανιόλικες πλατείες.
Η πίεση των ΗΠΑ
Η μάχη των ιστορικών συμβολισμών στη Δρέσδη δεν είναι, προφανώς, άσχετη με τη μάχη για το «δέον γενέσθαι» στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι επίσης άσχετη με την αμερικανο-γερμανική διαμάχη για την ορθότητα της γερμανικής συνταγής για την Ευρώπη.
Για ενεργοποίηση - με εντολή Ομπάμα - του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ώστε να πιέσει για λύση στο ελληνικό θέμα στη σύνοδο των G7 στη Γερμανία, κάνουν λόγο τα ρεπορτάζ. Εκεί ο Σόιμπλε θα κληθεί να μιλήσει για το ελληνικό θέμα και θα του ασκηθεί πίεση για λύση έως τις 5 Ιουνίου. Εκεί ο Λιου θα θέσει και ζήτημα τερματισμού της λιτότητας στην Ε.Ε.
Προφανώς, καλοδεχούμενα όλα αυτά, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ στο παρελθόν έχουν φάει κατ’ επανάληψη «πόρτα» από τον Σόιμπλε, ενίοτε με τρόπο άγαρμπο. Το αμερικανικό «χαρτί» δεν είναι απαραιτήτως φλος ρουαγιάλ και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σπανίως δέχεται υποδείξεις στην έδρα του, όπως ήδη έδειξε χθες. Άρα το παιχνίδι είναι ανοιχτό.
Το ευρωπαϊκό χάος
Ίσως, μάλιστα, για τη Γερμανία ισχυρότερος παράγοντας προβληματισμού να είναι οι εκλογές στην Ισπανία και το πολιτικό μήνυμα που προσκόμισαν στη συζήτηση για την Ευρώπη, όπως και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πολωνία, όπου ο φίλος των επιχειρηματιών και του ευρώ Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι έχασε πανηγυρικά από τον αρνητή του ευρωνομίσματος Αντρέι Ντούντα.
«Ο άνεμος της Ελλάδας, ο άνεμος της Ισπανίας και ο άνεμος της Πολωνίας δεν φυσούν προς την ίδια κατεύθυνση. Φυσούν, αντιθέτως, προς αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά όλοι αυτοί οι άνεμοι δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επίσης έχει την Κυριακή αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτικό ερώτημα αφορά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ισπανία, καθώς το πρώτο σήμα, η αποδυνάμωση του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, ήδη δόθηκε, αλλά είναι άγνωστο αν η ισπανική πολιτική σκηνή βαδίζει προς μερική ή ολική ανατροπή.
Αμέσως μετά τη σύνοδο των G7 στη Δρέσδη, έρχεται μια ακόμη μεγάλη συνάντηση στο Βερολίνο, τη Δευτέρα, μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η συνάντηση αφορά την ενίσχυση της διακυβέρνησης και του θεσμικού πλαισίου της ευρωζώνης, υπό τη σκιά της πίεσης του Λονδίνου για συνολική αλλαγή της Ε.Ε., και μάλιστα με το αμφιλεγόμενο «όπλο» του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας.
Ο γαλλογερμανικός άξονας δεν επιθυμεί αλλαγή των συνθηκών και θέλει να διαμηνύσει στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι πρέπει πρώτα η χώρα του να αποφασίσει τι θέλει και ύστερα να κάνει τις προτάσεις του στην Ε.Ε.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την απειλή που λέγεται Μαρίν Λεπέν, στη Γαλλία, προφανώς το ευρωσύστημα έχει πολλά να συνυπολογίσει στη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος.
Το «αγκάθι» του ΔΝΤ
Σε αυτό το κλίμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μπει στη διαπραγμάτευση ως ο κακός της παρέας, ο οποίος, αγκιστρωμένος στις «αρχές» και τους κανόνες του, δεν θέλει επ’ ουδενί λόγω να φανεί ότι υποχωρεί έστω και κατ’ ελάχιστον από αυτούς. Ως εκ τούτου διαμηνύει ότι δεν θέλει μια «βρόμικη» (δηλαδή ασαφή και χαλαρή) συμφωνία, αλλά μια ξεκάθαρη, με συγκεκριμένους όρους, που δεν θα απέχουν ούτε χιλιοστό από τις μνημονιακές συμφωνίες.
Η αμερικανική πίεση προς το ΔΝΤ δεν φαίνεται να αφορά την υποχώρηση του Ταμείου επί της ουσίας, αλλά μια χρονική μετάθεση των απαιτήσεών του, ώστε να διευκολυνθούν όλοι να προχωρήσουν σε μια συμφωνία τώρα με ορίζοντα των τελικών διευθετήσεων το φθινόπωρο.
Όσο για τον ρόλο του στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες είναι αντιφατικές. Η Γερμανία, η οποία δεν το ήθελε στην αρχή της κρίσης, τώρα το θεωρεί αναπόσπαστο παράγοντα της ελληνικής διαχείρισης. Το ίδιο το Ταμείο δεν μπορεί να φύγει ως αποτυχημένο, αλλά δεν μπορεί να μείνει χωρίς την εφαρμογή του δικού του πλαισίου.
Η Κομισιόν δεν το θέλει, διότι προτιμά να αναπτύξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τη δική της Task Force υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία πήρε το βάπτισμα του πυρός στην Ελλάδα. Η Γερμανία σε αυτήν τη φάση θα προτιμούσε το ΔΝΤ στον ελεγκτικό ρόλο, ώστε αυτός να μην περάσει στην Κομισιόν, η οποία θα διεκδικούσε με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας στο ευρωσύστημα.
Εν μέσω όλων αυτών, ο Τσίπρας προσπαθεί να επισπεύσει τη συμφωνία πριν βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει το δίλημμα «συμφωνία ή χρεοκοπία». Μύλος...
* Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1866 στις 28-05-2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου