iskra
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Αντε πάλι τα ίδια ο πρωθυπουργός: «Εγώ θέλω να πω μόνο ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία» δήλωσε για μια ακόμη φορά την Τετάρτη, μετά το τέλος της σύσκεψης της ομάδας διαπραγμάτευσης χωρίς τον… επικεφαλής (!) της, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες. «Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αφτιά στις Κασσάνδρες, στους κινδυνολόγους» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας έξαλλους τους Γερμαναράδες. «Δεν είμαστε Κασσάνδρες. Είμαστε ρεαλιστές» δήλωσε οργισμένος ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Γέγκερ.
Ο Β. Σόιμπλε πήρε τον Τσίπρα στο ψιλό: «Είναι ωραίο να ακούει κανείς όλα αυτά τα θετικά σχόλια από την Ελλάδα. Επί της ουσίας όμως δεν έχουμε προχωρήσει πολύ πιο πέρα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση – γι’ αυτό το λόγο εκπλήσσομαι από όσα λέγονται όλη την ώρα από την Αθήνα, και συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» δήλωσε στο μεγάλο τηλεοπτικό γερμανικό κανάλι ARD. Μόλις επίσης η ελληνική κυβέρνηση έδωσε ανεπίσημα την πληροφορία ότι η συμφωνία… «καθαρογράφεται», έσπευσε να τη διαψεύσει ο αντιπρόεδρος τηςΚομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, δηλώνοντας στο αγγλικό πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς: «Εργαζόμαστε εντατικά προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί […] Δεν βάζουμε προθεσμίες ότι θα τελειώσουμε τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Γιατί η πρώτη προθεσμία ήταν το τέλος Απριλίου. Όσο το συντομότερο τόσο καλύτερα» υπογράμμισε οΝτομπρόβσκις. Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου πήρε τηλέφωνο τον έλληνα πρωθυπουργό για… τρίτη φορά μέσα σε μόλις δέκα μέρες! Είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματά του σε σημαντικούς ευρωπαίους ομολόγους του. «Βρείτε λύση τώρα!» ήταν το πνεύμα του Αμερικανού στην επικοινωνία του με τον Τσίπρα, εννοώντας να δεχθεί ο έλληνα πρωθυπουργός κι άλλες υποχωρήσεις, πέρα από αυτές που έχει ήδη κάνει.
Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι εκβιασμοί και από την πλευρά της ΕΚΤ. Ο κεντρικός ευρωπαίος τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου, δεν αύξησε ούτε κατά ένα ευρώ το περιθώριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), αφήνοντας το πλαφόν στα 80,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, η ελληνική κυβέρνηση υποκρίθηκε ότι το όριο δεν αυξήθηκε επειδή δεν το ζήτησε η ίδια! «O ELA δεν αυξήθηκε επειδή δεν ζητήσαμε εμείς την αύξησή του» ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΓαβριήλ Σακελλαρίδης. Ναι, αλλά την περασμένη Τετάρτη 20 Μαΐου η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ζητήσει αύξηση του ELA για την Ελλάδα κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ και ο Ντράγκι είχε δώσει μόλις το ένα… πέμπτο, εν ολίγοις μόνο 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα λεφτά αυτά της λείπουν προφανώς, χώρια από τις νέες ανάγκες που δημιούργησε η απόσυρση περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ από τις τραπεζικές καταθέσεις. Το νέο πλήγμα που αναμένεται από την ΕΚΤ θα είναι η μείωση της αξίας των ομολόγων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, πράγμα που ισοδυναμεί με μείωση του πλαφόν παροχής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αν αυτό δεν αυξηθεί, ή με αύξηση ουσιαστικά του επιτοκίου χρηματοδότησης της ρευστότητας, αν αυτό το πλαφόν αυξηθεί, αφού θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να δίνουν περισσότερα ομόλογα για να πάρουν το ίδιο ποσό χρημάτων. Έτσι προωθείται μεθοδικά το σχέδιο του Σόιμπλε για κορύφωση της κρίσης και υπογραφή νέου Μνημονίου από τον Τσίπρα στο τέλος Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει «στεγνώσει» κυριολεκτικά από ρευστότητα, ίσως μη έχοντας καν να πληρώσει τις συντάξεις Ιουλίου που πρέπει να καταβληθούν περί τα τέλη Ιουνίου.
«Κανείς δεν θέλει να αφήσει τους Έλληνες να καταρρεύσουν εντελώς. Ένα κράτος σε αποσύνθεση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει μια εικόνα που προκαλεί τρόμο» έγραφε το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε. Την ίδια μέρα σε μακροσκελές κύριο άρθρο της με τίτλο «Το Grexit ως εκδοχή» τόνιζε στον υπότιτλο: «Όποιος ανακηρύσσει σε ταμπού μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθιστά τον εαυτό του εκβιάσιμο»! Προσπαθώντας δε να αυξήσει την ψυχολογική πίεση στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, η εφημερίδα της γερμανικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ γράφει ότι, αν υποχρεωνόταν η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, «η Νομισματική Ένωση συνολικά θα μπορούσε να ενισχυθεί μέσω της αποχώρησης ενός πασίγνωστα αναξιόπιστου μέλους»! Δεν πρόκειται δηλαδή να πάθει απολύτως καμιά ζημιά η ευρωζώνη αν εκδιωχθεί η Ελλάδα, ίσα ίσα που θα ενισχυθεί! Τι θα συμβεί σε εμάς σε μια τέτοια περίπτωση πάντα κατά τη Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε; «Μια αποχώρηση από το ευρώ θα ήταν κραυγή αφύπνισης για τους Έλληνες ότι πρέπει να αλλάξουν βαθιά το οικονομικό και το πολιτικό τους μοντέλο. Θα έπρεπε να σταθούν ενώπιον των δικών τους ευθυνών» γράφει χαιρέκακα η γερμανική εφημερίδα.
Στη συνέχεια έρχεται στο «ζουμί» της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας την ουσία της γερμανικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας. «Θα ήταν ένα σήμα προς άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, να μην πέφτουν στην παγίδα αριστερών λαϊκίστικων υποσχέσεων» γράφει η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ. Εδώ βρίσκεται η αλήθεια: πώς δηλαδή θα εξουδετερωθεί η αριστερή αντίθεση στην οικοδόμηση του Δ΄ Ράιχ της Γερμανίας.
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΠΡΙΝ'' το Σάββατο 30 Μαίου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου