Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει βιώσιμο δημόσιο χρέος



του Γιώργου Βάμβουκα
Αφορμή για τη σημερινή μας επιφυλλίδα, αποτελεί το χθεσινό άρθρο του Γιώργου Κουρή στην Kontranews, με τίτλο: «Γιατί όταν βλέπανε ότι βουλιάζαμε, εδώ και 10 ή 20 χρόνια οι διάφοροι οικονομολόγοι που βγαίνουν τώρα στα κανάλια και μας λένε αηδίες, δεν έβαζαν τις φωνές;». Επειδή ανήκω στην κατηγορία των οικονομολόγων, που από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ασκούσα σκληρή κριτική στις εκάστοτε κυβερνήσεις, για την αποτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και την συντελούμενη υπερδιόγκωση των κρατικών χρεών και ελλειμμάτων, όντως το ερώτημα του Γιώργου Κουρή είναι εύλογο και λογικό.
Για παράδειγμα, ποιος ήξερε πριν το 2008, τους Βαρουφάκη, Λαπαβίτσα, κ.ά., που μετά το 2010 καταφέρονται κατά των μνημονίων και ομιλούν για τα αίτια χρεοκοπίας της χώρας; Προσωπικά, την περίοδο 1987-2012, ως μόνιμος αρθρογράφος του εβδομαδιαίου περιοδικού Οικονομικός Ταχυδρόμος, έγραψα περίπου 600 άρθρα εκ των οποίων τουλάχιστον τα 200, εστίαζαν στα αίτια της αχαλίνωτης διεύρυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τη δραματική αύξηση του δημοσίου χρέους και την προδιαγραφόμενη χρεοκοπία της χώρας.

Δεν θα μπορούσα να μην μνημονεύσω, τον διευθυντή του Οικονομικού Ταχυδρόμου Γιάννη Μαρίνο, τον αρχισυντάκτη Δημήτρη Στεργίου, τον Παύλο Κλαυδιανό, τον Κώστα Κόλμερ, τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, τον Σπήλιο Παπασπηλιόπουλο, κ.λπ., οι οποίοι μέσα από τα κείμενά τους, υπογράμμιζαν το ενδεχόμενο μελλοντικής κατάρρευσης των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας.
Αν και δεν επιθυμώ να ευλογήσω τα γένια μου, θα ήθελα να αναφέρω ότι το πρώτο, σε σύνολο πέντε βιβλίων μου για την ελληνική οικονομία, δημοσιεύτηκε το 1989. Στο επόμενο βιβλίο μου που κυκλοφόρησε το 1996, με τίτλο “Ελληνική Οικονομία: Πολιτική για την Ανάπτυξη και την Εξυγίανση των Δημοσίων Οικονομικών” (Εκδόσεις το Οικονομικό), στα γενικά συμπεράσματα (Κεφάλαιο 11) έγραφα τα εξής: «Όσα μέτρα σταθεροποιητικής πολιτικής έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας από τον Οκτώβριο του 1985 μέχρι σήμερα, αποσκοπούσαν κυρίως στη μείωση των κρατικών χρεών και ελλειμμάτων της εθνικής μας οικονομίας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα χρέη και τα ελλείμματα του δημοσίου τομέα διευρύνονται με αχαλίνωτους ρυθμούς και καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εξυγιάνει τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας, συμπεραίνεται ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις ερμηνεύουν με λαθεμένο τρόπο τους αιτιώδεις παράγοντες, που προκαλούν τη διόγκωση των κρατικών χρεών και ελλειμμάτων… Η αδυναμία όλων των κυβερνήσεων μετά το 1980, να καλύψουν τις δημόσιες δαπάνες με υγιείς φορολογικούς πόρους, δηλαδή με φορολογικά έσοδα τα οποία θα προέρχονται από τη σταθερή και μακρόπνοη αναπτυξιακή διαδικασία, συνέβαλε ώστε οι επιπρόσθετες δημόσιες δαπάνες να χρηματοδοτούνται με πιστωτικά έσοδα, δηλαδή με δημόσιο εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό.
Η υπέρβαση των δημοσίων δαπανών έναντι των εσόδων, συνεπάγεται τη διεύρυνση των κρατικών ελλειμμάτων, η χρηματοδότηση των οποίων με εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό, συντελεί στην αύξηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας… Η εξυγίανση των Δημοσίων Οικονομικών της Ελλάδας, προϋποθέτει την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του οικονομικού μας συστήματος, ώστε ο διακαής πόθος της επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από στόχος να γίνει πραγματικότητα».       
Δυστυχώς, τα αίτια που προκάλεσαν την κατάρρευση των Δημοσίων Οικονομικών το 2009, με οικτρό επακόλουθο την υποταγή της χώρας στη γερμανική μπότα των μνημονίων τον Μάιο του 2010, εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Η διαχρονική αύξηση του δημοσίου χρέους και οι ενδογενείς παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, οφείλονται σε αιτιώδεις παράγοντες, που εδώ και τριάντα χρόνια, ο υποφαινόμενος αναλύει και σχολιάζει σε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα του στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Η κακοπροαίρετη κριτική, που αρκετοί εγκάθετοι και αργυρώνητοι του δικομματικού καθεστώτος, ασκούν στην Kontranews, μας υποχρεώνει να τους υπενθυμίζουμε ορισμένα σημεία του βιογραφικού μας. Η Kontranews παρέχει τη δυνατότητα, ελεύθερης και καλοπροαίρετης διατύπωσης των απόψεών μας, για τις τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές της εθνικής οικονομίας. Σε επανειλημμένες αναλύσεις μου από τη θέση αυτή, με ιδιαίτερη έμφαση επισημαίνεται, ότι, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της χώρας, εξαρτάται από την προαγωγή της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αναμφίβολα, ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει βιώσιμο δημόσιο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου