Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Capital Economics: Με 4 βήματα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή της στη δραχμή - Τι μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα σε ένα σαββατοκύριακο...


  
   Έναν οδηγό με τέσσερα βήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή της στη δραχμή παρουσιάζει σε έκθεσή της με τίτλο "Leaving the euro: A Practical Guide" (Αποχωρώντας από το ευρώ - Ένας πρακτικός οδηγός) η Capital Economics.
Ποια είναι όμως τα 4 βήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την υιοθέτηση της νέας δραχμής;

Βήμα πρώτο: Κατανοείς πως έχεις πρόβλημα

Εάν η άρνηση ήταν ποτάμι, θα ήταν αυτό που θα είχε διασχίσει τις περισσότερες φορές η Ευρώπη. Σχεδόν κάθε Ευρωπαίος ηγέτης εμμένει στην άποψη πως η Ευρωζώνη μπορεί να διασωθεί και να ξεπεράσει την κρίση χρέους. 
Ακόμη και η αριστερά στην Ελλάδα ισχυρίζεται πως μπορεί να απαρνηθεί τη λιτότητα χωρίς να προκαλέσει τη διάσπαση του ευρώ. 
Το μείζον ζητούμενο είναι πως τελικά η Ελλάδα πρέπει να παραδεχθεί πως έχει πρόβλημα, ένα πρόβλημα μάλιστα που επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την πορεία του ευρώ. 
Κατά τους αναλυτές της Capital Economics, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας ή/και του υπέρογκου δημοσίου χρέους, αρκετά κράτη της Ευρωζώνης υποφέρουν από χρόνια προβλήματα τα οποία οδηγούν μοιραία στην έκρηξη της ανεργίας. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει επιπρόσθετα το χρέος και αποδυναμώνει την ισχύ των τραπεζών.  
Αποτελέσμα, η οικονομία να απαιτεί ένα πρόγραμμα δραματικής δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσω μείωσης του χρέους αλλά και ταυτόχρονης ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η στάση πληρωμών και η υιοθέτηση νέου, εθνικού και σημαντικά υποτιμημένου νομίσματος, μπορεί να αποτελεί τη μόνη, πρακτική λύση.

Βήμα δεύτερο: Κατάρτιση σχεδίου υποτίμησης

Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ δεν σημαίνει μόνο αντικατάσταση του ενιαίου νομίσματος από τη δραχμή. Το νέο νόμισμα πρέπει να είναι σημαντικά υποτιμημένο.
Ως αποτέλεσμα, μισθοί, συντάξεις, τιμές και συμβόλαια χρήζουν άμεσου επαναπροσδιορισμού, σε σχέση με το νέο νόμισμα. Πρόκειται για θέμα καθαρά νομικής φύσεως.
Κατά τον οίκο, η υποτίμηση του νέου νομίσματος έναντι του ευρώ από μόνη της δεν αρκεί. Θα σημαίνει αποτίμηση της απόστασης Βερολίνο - Παρίσι σε μίλια και όχι σε χιλιόμετρα.

Βήμα τρίτο: Κράτα κρυφά τα σχέδιά σου 

Τα σχέδια για την προετοιμασία της ελληνικής αποχώρησης θα πρέπει να μείνουν μυστικά και κρυφά για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τουλάχιστον στη θεωρία, είναι καλύτερο να γνωρίζουν την πραγματικότητα... όσο το δυνατόν λιγότεροι.
Εάν, εξηγεί η Capital Economics, το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ διαρρεύσει, ούτε ένας επενδυτής δεν πρόκειται να μείνει στη χώρα! Τι θα επακολουθήσει; Μαζική απόσυρση καταθέσεων (Βank run) και εκτίναξη των spreads σε επίπεδα που προκαλούν ίλιγγο...
Το πρόβλημα με την Ευρώπη έγκειται στο εξής: Βρίθει από φήμες και διαρροές...

Βήμα τέταρτο: Απαιτείται άμεση δράση

Καθώς η μυστικότητα επί ευρωπαϊκού εδάφους δεν συνιστά επιλογή, είναι αναγκαία η λήψη μέτρων... άμεσα!
Πρώτα πρέπει να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων ώστε να αποφευχθεί το bank run. Εν συνεχεία, πρέπει να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα. Τρίτον, κρίνεται επιτακτική η προετοιμασία για το... απόλυτο χάος, το οποίο θα προκαλέσει ο επαναπροσδιορισμός μισθών και τιμών.
Μπορεί τελικά να έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα και μόνο σαββατοκύριακο, σχολιάζει ο οίκος και προτρέπει... Ναι κάντε το μέσα σε ένα σαββατοκύριακο!
Μάλιστα, κατά την Capital Economics, είναι αναγκαία μια επείγουσα συνεδρίαση της Βουλής ένα... Σάββατο, όπου θα ψηφιστεί νόμος για όλες τις λεπτομέρειες της εξόδου από το ευρώ: Τύπωμα δραχμής, έλεγχοι κεφαλαίων, επαναπροσδιορισμός χρεών, τιμών, μισθών, είναι μόνο μερικά από όσα πρέπει να γίνουν σε 48 ώρες!

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου