Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Υπ. Οικονομικών: «Μπλόκο» στα σχέδια των Ελλήνων για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων – εισοδημάτων σε offshore του εξωτερικού – Όλη η εγκύκλιος με το «πλέγμα» των απαγορεύσεων – Έλεγχος στις εταιρίες που έχουν υποβάλλει αίτηση για το άρθρο 99


 
    «Μπλόκο» στα σχέδια διαφόρων Ελλήνων για μεταβίβαση της περιουσίας τους σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, βάζει το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνοντας μια σειρά από κριτήρια που εμποδίζουν την έξοδο αυτών των κεφαλαίων.

Με μεγάλη καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τους Εφόρους για το «πλέγμα» των απαγορεύσεων που υπάρχει σε φορολογικό πεδίο σε περίπτωση που κάποιος ζητήσει μεταφορά στο εξωτερικό της έδρας της φορολογικής του κατοικίας.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι Έφοροι είναι να εξαντλήσουν την αυστηρότητα των νέων διατάξεων έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να μπορεί να τους φορολογεί σαν να έμεναν στην Ελλάδα.

Οι διατάξεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ «δίνουν και παίρνουν». Τα δημοσιεύματα αυτά σε συνδυασμό με την ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων έχουν τρομοκρατήσει τους Έλληνες φορολογούμενους που αναζητούν τρόπους προκειμένου να οδηγήσουν σε ασφαλές καταφύγιο τις οικονομίες τους στο εξωτερικό.

Στο υπουργείο Οικονομικών μετά το «σήμα κινδύνου» που εξέπεμψε η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσαν τις διατάξεις της εγκυκλίου σε άμεση εφαρμογή παρότι αυτές έχουν δημοσιευθεί από τις 31 Μαρτίου 2011 στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως!

Ειδικότερα στην εγκύκλιο ορίζεται ότι:

- Όσοι υποβάλλουν δήλωση μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στις 47 «μη συνεργάσιμες» φορολογικά χώρες (δηλαδή στα νησιά Κέιμαν, στο Γιβραλτάρ, την Ουρουγουάη κλπ) παραμένουν υποχρεωτικά φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που σημαίνει ότι θα φορολογούνται για το ... παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα.

- Όσοι υποβάλλουν δήλωση μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας σε χώρες όπου δεν υπάρχει φορολογία για τα εισοδήματα, θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις για να γίνει το αίτημα δεκτό από τις φορολογικές ελληνικές αρχές. Για παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος αποκτά τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός του στην Ελλάδα, τότε πρέπει να φορολογείται και στη χώρα μας. Το ίδιο θα εφαρμόζεται και εάν το σύνολο του εισοδήματός που αποκτά στην Ελλάδα ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ετησίως, ή συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον 25% σε Ομόρρυθμη ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία ή κοινοπραξία ή κοινωνία αστικού δικαίου ή συμμετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 5% σε Ανώνυμη Εταιρεία ή ΕΠΕ.

- Εάν ένας φορολογούμενος δηλώνει πως θα μεταβεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (δηλαδή δεν «διπλοφορολογείται» για το ίδιο εισόδημα αλλά πληρώνει φόρο μόνο στη μία από τις δύο χώρες), τότε η εφορία πρέπει να θέσει θέμα «διπλής κατοικίας». Σε αυτήν την περίπτωση, το υπ. Οικονομικών θα έλθει σε επαφή με την φορολογική αρχή του εξωτερικού, προκειμένου να καταλήξουν ποιος θα φορολογεί τον φορολογούμενο.


Η οδηγία του υπουργείου είναι πλέον πως μια απλή «γνωστοποίηση» στο Τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ., της πρόθεσης του φορολογούμενου να προβεί σε αλλαγή κατοικίας, «δεν θα πρέπει να συνεπάγεται αυτομάτως και την αλλαγή της κατοικίας του».

Ο Γιώργος Ζανιάς έδωσε χθες εντολή και για ειδικές διασταυρώσεις στοιχείων για τις εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

1. Επιχειρήσεις που έχουν ζητήσει να υπαχθούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Στόχος είναι να ελεγχθούν μια προς μια οι εταιρείες που έχουν υποβάλλει αίτηση για να υπαχθούν στο συγκεκριμένο άρθροκαι, στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα αναζητήσουν τους βασικούς μετόχους των εταιριών και θα ψάξουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν τα πρόσωπα αυτά στο εξωτερικό. Η έρευνα και η διασταύρωση των στοιχείων θα στηριχθεί στις πληροφορίες που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν σε:

- Εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό τα τελευταία δύο έτη. Οι τράπεζες έχουνήδη αποστείλει στη ΓΓΠΣ αναλυτικά στοιχεία για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που «σήκωσαν» χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν στο εξωτερικό την τελευταία τριετία. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα ονόματα, τους ΑΦΜ, τους δικαιούχους λογαριασμών, τα εμβάσματα, την ημερομηνία κάθε συναλλαγής και τη χώρα προορισμού. 
- Ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν στα χέρια τους λίστα με ονόματα Ελλήνων, που κατέχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου. Στη λίστα αυτή, την οποία απέστειλε το Βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές αρχές καταγράφονται όχι μόνο τα στοιχεία των Ελλήνων αγοραστών αλλά και των πωλητών των ακινήτων, η τιμή πώλησης κάθε ακινήτου ακόμη και οι φόροι που πληρώθηκαν στις βρετανικές φορολογικές αρχές. 
- Τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό.

2. Τους 1.500 μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου, καθένας από τους οποίους χρωστάει πάνω από 4 εκατ. ευρώ. Και για τους 1.500 μεγαλοοφειλέτες η ΓΓΠΣ θα ψάξει αν διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στα μέλη των οικογενειών των μεγαλοοφειλετών, που θεωρούνται συνυπόχρεα πρόσωπα.

3. Οφειλέτες μεσαίας κατηγορίας. Αμέσως μετά τους 1.500 μεγαλύτερους οφειλέτες θα πάρουν σειρά για έλεγχο οι οφειλέτες μεσαίας κατηγορίας. Και στις περιπτώσεις των οφειλετών αυτών, οι διασταυρώσεις θα έχουν ως στόχο να εντοπίσουν όσους
-Έχουν αποστείλει τα τελευταία 2 έτη εμβάσματα στο εξωτερικό. 
-Έχουν αποκτήσει ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
-Έχουν εισπράξει εισοδήματα από τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου