Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ποιες σχολές προτίμησαν οι υποψήφιοι


Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού - Ερευνητή

Η μελέτη των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων είναι σημαντική γιατί η πρώτη προτίμηση κάθε υποψηφίου μας δείχνει τα όνειρά του. Για να δούμε τις αλλαγές που γίνονται κάθε χρόνο πρέπει να μελετάμε τις πρώτες προτιμήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Οι υποψήφιοι Γενικού Λυκείου με την κατηγορία του 90% ήταν το 2018 79.326 έναντι 78.725 την προηγούμενη χρονιά, συνεπώς η σύγκριση των δύο ετών είναι ασφαλής. Σε 237 τμήματα είχαμε αύξηση των πρώτων προτιμήσεων, σε 11 δεν είχαμε καμία μεταβολή και σε 189 είχαμε μείωση των πρώτων προτιμήσεων.
Μεγάλη αύξηση των πρώτων προτιμήσεων στα Παιδαγωγικά έφερε η κατάργηση του επιπλέον μαθήματος, όπως αναμενόταν. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε ξεχωριστά τα Παιδαγωγικά, που ήταν ο πρωταγωνιστής στην αύξηση των πρώτων προτιμήσεων.
Εντύπωση προκαλεί το «φρένο» στη συνεχή αύξηση των πρώτων προτιμήσεων για τις Ιατρικές Σχολές, μετά από πολλά χρόνια συνεχούς ανόδου, αφού το πτυχίο της Ιατρικής θεωρείται ένα από τα καλύτερα διαβατήρια για μια καλή δουλειά στο εξωτερικό. Πτώση ζήτησης και στις Νομικές Σχολές, ενώ στην Ψυχολογία έχουμε σταθερή ζήτηση. Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Μετσοβίου για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, είχαμε αύξηση των προτιμήσεων, που ακολουθεί δειλά την μικρή ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα.

Στους πρωταγωνιστές της αύξησης των πρώτων προτιμήσεων βρίσκουμε τη Σχολή Πλοιάρχων και των Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού, τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, αλλά και το τμήμα Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τμήματα χαμηλής ζήτησης στην περιφέρεια αύξησαν τις πρώτες προτιμήσεις στους υποψηφίους, δείγμα ότι περισσότεροι υποψήφιοι επέλεξαν τις σπουδές στην πόλη τους ανεξάρτητα επιστημονικού αντικειμένου. Τέτοια τμήματα είναι το Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά, η Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Άγιο Νικόλαο, το Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, το Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Δράμα και άλλα. Θεωρώ, χωρίς να έχω στοιχεία, ότι οι υποψήφιοι που επέλεξαν αυτά τα τμήματα είναι κάτοικοι των συγκεκριμένων πόλεων ή κοντινών χωριών.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η σύγκριση των προτιμήσεων δείχνει μικρή αύξηση στις προτιμήσεις σε κάποια τμήματα. Έτσι το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών από 144 πρώτες προτιμήσεις ως ΤΕΙ έφτασε τις 221, το Ναυπηγών από 62 σε 82. Το τμήμα της Φυσικοθεραπείας από 528 πρώτες προτιμήσεις το 2017 είχε 467 το 2018, το Φωτοφραφίας από 292 σε 274. Η εικόνα, δηλαδή, είναι μεικτή, πράγμα που δείχνει ότι παρ’ όλο το θόρυβο που προέκυψε οι υποψήφιοι δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα θετικά. Υπήρχε μικρή αύξηση των προτιμήσεων σε κάποια τμήματα αλλά όχι εντυπωσιακή αύξηση, όπως θα περίμενε κανείς μετά από μία μεγάλη αναβάθμιση, όπως επιχειρήθηκε.
Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τις μεγαλύτερες διαφορές στις προτιμήσεις των υποψηφίων από πέρυσι

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου