Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Δέκα γεγονότα που επηρέασαν τον ενεργειακό κλάδο το 2018


του Robert Rapier
Το τέλος του 2018 πλησιάζει και ήρθε η ώρα να ρίξουμε ξανά μια ματιά στις κορυφαίες "ιστορίες" του ενεργειακού κλάδου για το 2018. Φέτος δεν είχαμε ένα γεγονός που ξεχώρισε και το τοποθετήσαμε στην κορυφή της λίστας, αντίθετα πολλά ήταν αυτά τα οποία συνέβησαν και επηρέασαν τις τιμές του πετρελαίου. 
H τιμή του πετρελαίου θυμίζει "roller coster"
Η τιμή του αργού πετρελαίου ξεκίνησε τη χρονιά στα $60 ανά βαρέλι και το Brent ήταν μόλις κάτω από τα $67 το βαρέλι. Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, μετά από αρκετές εξελίξεις το αργό κλείνει στα $80 το βαρέλι και το Brent ήταν πάνω από τα $86 το βαρέλι. Αλλά τότε οι τιμές κατέρρευσαν σε ένα ποσοστό  εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας που προκάλεσε και την διακοπή της εισαγωγής αμερικανικού πετρελαίου και σε κάποιο άλλο βαθμό λόγω της επιβολής των κυρώσεων στο Ιράν που έγινε την τελευταία στιγμή με τη Σαουδική Αραβία ωστόσο να έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει τις εξαγωγές του Ιράν. Ο συνολικός αντίκτυπος ήταν η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Καθώς μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα του έτους το αργό έχει μειωθεί στα $45 το βαρέλι και το Brent στα $54 το βαρέλι. 

Οι ΗΠΑ "έσπασαν" το ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου 
Νωρίτερα στις αρχές του 2018 η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (Energy Information Administration - EIA) ανακοίνωσε ότι έσπασε, στην παραγωγή αργού πετρελαίου, το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ των 10.044 εκατομμυρίων βαρελιών τον Νοέμβριο του 1970.  Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του 2018 φθάνοντας τα 11.465 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. 
Επιβράδυνση στο πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας της Κίνας
Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της Κίνας ενισχύεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρήθηκε μια επιβράδυνση φέτος. Πρώτον, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε δασμό 30% σε εισαγόμενο ηλιακό εξοπλισμό για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Μετά από αυτό, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις επιδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η υποχώρηση του τομέα ηλιακής ενέργειας στην Κίνα προκάλεσε πτώση στον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας το 2018. 
Η κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα συνεχίζεται
Καθώς η οικονομία της Βενεζουέλας βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην κρίση, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας συνεχίζει να καταρρέει. Μέχρι τον Νοέμβριο είχε πέσει στα 1,137 εκατ. βαρέλια δηλαδή είχε υποστεί μείωση 50% από το 2016. Η συνεχιζόμενη πτώση ασκεί περαιτέρω πίεση στην οικονομία της χώρας. Σημειωτέον πως τα πράγματα χειροτέρεψαν, καθώς η ConocoPhillips κέρδισε διαιτησία ύψους 2 δισ. δολ έναντι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας για την απαλλοτρίωση δύο έργων στη Βενεζουέλα 2007.
O Pruitt αποχωρεί και η βιομηχανία αιθανόλης το γιορτάζει! 
O επικεφαλής του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency), Scott Pruitt, αποτελούσε "αγκάθι" στη βιομηχανία αιθανόλης στις ΗΠΑ. Στο άκουσμα της παραίτησής του οι μετοχές των περισσότερων παραγώγων αιθανόλης αυξήθηκαν και κυρίως μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ πως τερματίζονται οι περιορισμοί στην ετήσια πώληση καυσίμων με 15% αιθανόλη. 
Νέο ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Τον Ιούνιο του 2018 τα στοιχεία για την παγκόσμια ενέργεια έδειξαν ένα νέο υψηλό επίπεδο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2017 και συγκεκριμένα κατά 426 εκατ. τόνους υψηλότερο από το 2016. Αυτό ήταν κατά 1,6% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος και κατά 1,3% από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών. Η Κίνα είναι η χώρα που παράγει το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα με τις κινεζικές εκπομπές να ξεπερνούν εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ μαζί. 
Ο ΟΠΕΚ αυξάνει και μετά μειώνει την παραγωγή 
Η συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο, μαζί με την Ρωσία, κατέληξε στην απόφαση να αυξήσει την παραγωγή για πρώτη φορά μετά την περικοπή της παραγωγής τον Νοέμβριο του 2016. Ο εμπορικός πόλεμος όμως ΗΠΑ – Κίνας άρχισε να προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της ζήτησης.  Στη συνέχεια, όμως, τον Δεκέμβριο μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το φθινόπωρο ο OΠΕΚ και οι σύμμαχοι συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια. 
Στη λεκάνη Permian οι πόροι διπλασιάστηκαν – Σε επίπεδα ρεκόρ τo αμερικανικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Τον Δεκέμβριο , η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα πάνω  την παραγωγή στη λεκάνη Permian σε 46,3 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου και 281 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Η Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 19,5% στα 39,2 δισ. βαρέλια, πραγματοποιώντας ένα νέο ρεκόρ για τα αποθέματα αργού πετρελαίου. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης πως νέο ρεκόρ σημειώθηκε και στα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. 
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται
Αφού πέρασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σχεδόν αποκλειστικά κάτω από τα 3 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, τον Αύγουστο υπήρξε προειδοποίηση ότι τα χαμηλά αποθέματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των τιμών. Πράγματι κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 60% και βρέθηκε κατά μέσο πάνω από τα $4 ανά βρετανικές θερμικές μονάδες για πρώτη φορά από το 2014.
Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός 2020 
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός είχε ανακοινώσει ότι θα περιορίσει την περιεκτικότητα σε θείο σε όλα τα καύσιμα των πλοίων από το σημερινό 3,5% στο 0,5% έως το 2020. Ωστόσο για φέτος φαίνεται πως οι προμήθειες δεν θα επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης. 

Forbes

Πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου