Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

H ΔΕΗ και το ανόητο σποτ της ΝΔ

analyst


Το παρατεταμένο «black out» στην Αθήνα είναι η πρώτη μεγάλη προειδοποίηση για το τι θα επακολουθήσει σύντομα, όσον αφορά τις υποδομές της χώρας – ενώ εάν οι Πολίτες πεισθούν από τέτοια παραπλανητικά βίντεο και ψηφίσουν ξανά κάποιο από όλα εκείνα τα κόμματα που κατέστρεψαν τη χώρα από το 2010 έως σήμερα, θα είναι άξιοι της μοίρας τους
.
«Όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, η χθεσινή βλάβη που προκάλεσε «Black out» στην Αθήνα, οφείλεται σε πτώση αγωγού γραμμής μεταφοράς που έπεσε πάνω σε 3 ζυγούς 150KV του Υποσταθμού στο ΚΥΤ Παλλήνης. Πώς συνέβη η πτώση του αγωγού (καλώδιο); Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχει σπάσει η αλυσίδα του αγωγού, με αποτέλεσμα να προκληθεί η έκρηξη και να ενεργοποιηθεί η προστασία που έβγαλε εκτός συστήματος σημαντικό κομμάτι της ζήτησης στην Αθήνα.
Στο συμβάν του Ιουλίου αντίστοιχα, πιθανόν λόγω αστοχίας υλικού σε αυτεπαγωγή, προκλήθηκε έκρηξη και τα θραύσματα έφτασαν στους αυτό-μετασχηματιστές,  με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί επί 3,5 λεπτά βραχυκύκλωμα. Τότε δεν ενεργοποιήθηκε η προστασία του συστήματος και το πρόβλημα δεν έφτασε στους καταναλωτές, αν και υπάρχει η εκτίμηση ότι υπήρξε εσφαλμένη λειτουργία της προστασίας που έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τον εξοπλισμό του ΑΔΜΗΕ.
Κοινός τόπος και των δύο συμβάντων, τόσο του χθεσινού όσο και του Ιουλίου, είναι η ενδεχόμενη ελλιπής συντήρηση του συστήματος. Όπως αναφέρουν πηγές των εργαζομένων κάθε χρόνο, παραμονές του καλοκαιριού παραδοσιακά γίνονται συντηρήσεις και επιτόπιος οπτικός έλεγχος σε κρίσιμα στοιχεία και υποδομές του συστήματος, όπου εντοπίζονται αντίστοιχες αστοχίες υλικού.
Ένα ακόμη σημείο κριτικής αφορά στο χρόνο αποκατάστασης. Συγκεκριμένα προ πενταετίας, αντίστοιχο με το χθεσινό περιστατικό στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που είναι ο σημαντικότερος ΥΣ της Αττικής, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε σε διάστημα 25 λεπτών. Χθες χρειάστηκαν πάνω από 2,5 ώρες. Πάντως υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρείας η οποία έχει πλέον κρατικοποιηθεί και έχει φύγει από τον έλεγχο της ΔΕΗ.  Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ ανήκει σε ποσοστό 51% απευθείας στο κράτος, το 24% ανήκει στην κινεζική «State Grid» και το 25% σε επενδυτές στο χρηματιστήριο”.
.

του Βασίλη Βιλιάρδου

Επικαιρότητα

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, όσα είδαμε στο Μάτι και στην Κινέττα ή οι έξι ώρες «black out» της ΔΕΗ στην Αθήνα, είναι μόνο η αρχή. Με απλά λόγια, όσο μειώνονται οι επενδύσεις (σχηματισμός παγίου κεφαλαίουμε αποτέλεσμα να μη ανανεώνεται και να μην επιδιορθώνεται τίποτα, δεν προσλαμβάνεται το απαιτούμενο προσωπικό, ενώ αυτοί που απασχολούνται με μισθούς πείνας δεν έχουν εύλογα διάθεση να δουλέψουν παραγωγικά, τόσο θα συμβαίνουν τέτοια καταστροφικά γεγονότα – ενώ όσο και να κατηγορούμε το ΣΫΡΙΖΑ, φαίνεται καθαρά από το γράφημα πως όλα αυτά δεν ξεκίνησαν το 2015 αλλά πολύ πριν, όταν άρχισε να εφαρμόζεται η πολιτική των μνημονίων.

Ειδικά όσον αφορά τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα, φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί – σε δις € από το 2008 έως το 2014, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης του 10% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20%. Εάν σημειώσει δε κανείς εδώ πως το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει καταρρεύσει κατά 26%, ενώ η μέση αύξηση του στην Ευρώπη από το ξεκίνημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν 10%, τότε θα κατανοήσει πως το μέγεθος είναι πολύ μεγαλύτερο – αφού πλέον το ΑΕΠ της Ελλάδας υπολείπεται κατά 36% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οπότε ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου επίσης. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει με απλά λόγια, όταν κανείς δεν επισκευάζει το σπίτι του για πολλά χρόνια, τότε κάποια στιγμή καταρρέει – ενώ όταν η ΔΕΗ δεν αλλάζει ούτε τα καλώδια, τότε μπορεί να προκληθούν ακόμη και φονικές πυρκαγιές, εκτός από όλα τα υπόλοιπα.
2008200920102011201220132014
59,3943,4838,2632,8327,1221,4718,94
Το παραπάνω ποσοστό είναι ένα από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, καθώς επίσης το μικρότερο στην ΕΕ – γεγονός που σημαίνει ότι, θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας, σε σχέση με τα άλλα κράτη. Εκτός αυτού, παρά την κατακόρυφη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα παραγομένου προϊόντος, η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας συνεχίζει να είναι ανεμική, επειδή ακριβώς η άνοδος της δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς – αλλά, επί πλέον, από τις επενδύσεις σε νέες διαδικασίες παραγωγής, καινούργια μηχανήματα κλπ., οι οποίες δεν διενεργούνται σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα.
Ακόμη χειρότερα, όταν αυξάνεται το ΑΕΠ μας αμέσως κλιμακώνονται τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, αφού πρέπει να εισάγουμε προϊόντα που δεν είμαστε σε θέση να παράγουμε σε ανταγωνιστικές τιμές – οπότε ουσιαστικά η Ελλάδα είναι καταδικασμένη στη στασιμότητα.
Συνεχίζοντας, ελπίσω να μην πιστεύει κανείς πως για το «black out» της ΔΕΗ φταίνε οι μισθοί του προσωπικού της ή οι κακοί συνδικαλιστές και όχι τα 2,8 δις € που της οφείλουν οι καταναλωτές – επειδή καταρρακώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις τους, έχασαν τις δουλειές τους και τελικά εξαθλιώθηκαν από τη βαθιά ύφεση που κλείνει σχεδόν δέκα χρόνια.
Σίγουρα δε όλα αυτά συντελούν στην απαξίωση της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ), για να ξεπουληθεί σε μία εξευτελιστική τιμή, όπως τα κερδοφόρα αεροδρόμια (ανάλυση) με τη γνωστή σκανδαλώδη σύμβαση – ενώ θα ακολουθήσει η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΠΕ κοκ. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ιταλία, όπου η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ήταν επίσης μόνο η αρχή – εάν η νέα κυβέρνηση της δεν αλλάξει αμέσως πορεία. Δυστυχώς τέτοιου είδους γεγονότα όπως τα παραπάνω θα συμβούν στην Ελλάδα και στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατεί η ίδια κατάσταση.
Ο ορισμός της ανοησίας
Από την άλλη πλευρά τώρα, μετά τη δήλωση για τα 200 δις € που δήθεν κόστισε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης του 2015 κατά τον Γερμανό κ. Regling (η δική μας θέση έχει αναλυθεί, πηγή), ακολούθησε ένα σποτ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – κατά το οποίο «ολόκληρο το κόστος του τρίτου αχρείαστου μνημονίου ήταν πολύ χαμηλότερο, στα 100 δις €
Ειδικότερα, κατά το βίντεο που δικαιούται βραβείο ανοησίας, χάθηκε ανάπτυξη (ΑΕΠ) 34 δις € – χωρίς φυσικά να τεκμηριώνεται από πουθενά κάτι τέτοιο, ενώ είναι ανόητο να συγκρίνεις το ΑΕΠ που δεν είναι έσοδα στο σύνολο του  (αλλά μόλις στο 28%) με τον ΕΝΦΙΑ που είναι έσοδα ή με νοσοκομεία και σχολεία που είναι δαπάνες, αφού μοιάζει σαν να θεωρεί μία επιχείρηση ολόκληρο το τζίρο της κέρδος!
Στη συνέχεια αναφέρεται πως χάθηκαν (=δεν κερδήθηκαν) 200.000 θέσεις εργασίας – κάτι που όμως αντικρούει την αύξηση του ΑΕΠ, αφού εάν θα ήταν πράγματι 34 δις € θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί 680.000 θέσεις εργασίας και όχι 200.000 (50.000 € ετήσια παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο). Όσον αφορά την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την οποία λογικά προκαλεί η εφαρμογή των μνημονίων που και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει, η σύγκριση με τα κόκκινα δάνεια της προηγουμένης περιόδου (γράφημα) τεκμηριώνει πως δεν επρόκειτο για ένα καινούργιο πρόβλημα, αλλά για ένα παλαιότερο – αφού όταν κάποια στιγμή στο 2015 κορυφώθηκαν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, οι Πολίτες δεν μπορούσαν ούτε καν να δανειστούν και έπαψαν εντελώς να πληρώνουν το δημόσιο, αδυνατώντας να τα καταφέρουν (εκτός του ότι από κάποιο χρονικό σημείο και μετά τελείωσαν οι αποταμιεύσεις τους).
Το πώς προστίθενται τώρα τόσα διαφορετικά μεγέθη και το πώς προκύπτουν τα 100 δις €, μόνο αυτός που σκηνοθέτησε το σποτ το γνωρίζει – χωρίς καν να αναφέρει το κόστος της εποχής Σαμαρά, έτσι ώστε να έχουμε όλοι εμείς οι απλοί Πολίτες ένα μέτρο σύγκρισης.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας, εάν οι Πολίτες πεισθούν από τέτοιου είδους ανοησίες και ψηφίσουν ξανά τη ΝΔ ή ένα άλλο από όλα εκείνα τα κόμματα που κατέστρεψαν τη χώρα από το 2010 έως σήμερα, θα είναι άξιοι της μοίρας τους – αφού θα συμπεράνει κανείς ότι δεν έχουν ακόμη καταλάβει πως η Ελλάδα κυριολεκτικά θυσιάστηκε για να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες (με τα μνημόνια που της επέβαλλε να σέρνει η Τρόικα όπως στη φωτογραφία του άρθρου, τα οποία εφάρμοσαν οι ενδοτικές κυβερνήσεις της).
Στη συνέχεια δε χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα προς αποφυγή για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να μην διανοηθούν να αντιδράσουν στην πολιτική λιτότητας, στην οποία τις εξαναγκάζει η Γερμανία – θησαυρίζοντας έκτοτε, όπως αποδεικνύεται από τον ισοσκελισμένο πλέον προϋπολογισμό της, από τη μείωση του δημοσίου χρέους της, καθώς επίσης από τα θηριώδη πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της που πλησιάζουν στα 300 δις € ετήσια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου