Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Οδηγός επιβίωσης για την επίθεση της εφορίας



Του Σπύρου Δημητρέλη
 
Η… επίθεση της εφορίας έχει ξεκινήσει και οι φορολογούμενοι θα πρέπει τους επόμενους μήνες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξοφλήσουν σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Υπάρχουν, όμως, πολλοί που δεν μπορούν. Τα επίσημα στοιχεία της εφορίας δείχνουν ότι ένας στους πέντε φορολογούμενους δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους στην ώρα τους. Υπάρχουν λύσεις, όμως, που μπορούν να διευκολύνουν τους φορολογούμενους.
 
Αναλυτικά οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι τους επόμενους μήνες είναι οι εξής:
-έως τις 31 Αυγούστου πρόκειται να φορτωθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων του ΕΝΦΙΑ. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι περίπου 7,4 εκατ. φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που διαθέτουν ακίνητη περιουσία ανέρχεται σε περίπου 3,2 δισ ευρώ. Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2019.

-τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη και τρίτη και τελευταία αντίστοιχα δόση του φετινού εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι δυο δόσεις συνολικά υπολογίζονται σε περίπου 2,2 δισ ευρώ ευρώ
 
Οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις παραπάνω φορολογικές υποχρεώσεις έχουν στη διάθεσή τους διάφορες επιλογές προκειμένου να αποφύγουν το σκληρό πρόσωπο της εφορίας, δηλαδή την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις. Ειδικότερα μπορούν:
-να προχωρήσουν στη ρύθμιση των φορολογικών τους οφειλών, του συνόλου ή ακόμη και κάθε δόσης συγκεκριμένου φόρου, με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων (για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς). Η ρύθμιση γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του taxisnet και ο φορολογούμενους επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,51%. Η δυνατότητα της ρύθμισης υπάρχει ακόμη και για τις οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμενος εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης να πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης.
-να μην ρυθμίσουν την φορολογική τους οφειλή αλλά να πληρώνουν κάθε μήνα το ποσό που μπορούν να πληρώσουν. Στην περίπτωση αυτή η διάθεση συνεργασίας του φορολογούμενου εκτιμάται από τη φορολογική διοίκηση και σπανίως επιβάλλονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό ισχύει βέβαια στις περιπτώσεις μικρών οφειλών και όχι μεγάλων οφειλών και οφειλών που έχουν προκύψει από φορολογικούς ελέγχους (π.χ. πρόστιμα, προσαυξήσεις).
-να κάνουν χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Εφόσον ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας διαθέτει επαρκές πιστωτικό όριο μπορεί να πληρώσει τη φορολογική του οφειλή μέσω της κάρτας και να την εξοφλήσει σε έως 12 άτοκες δόσεις. Θα πρέπει, όμως, να είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεων διότι σε διαφορετική περίπτωση επιβαρύνεται με το τσουχτερό επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας το οποίο συνήθως ξεπερνά το 15%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον η φορολογική οφειλή που είναι ληξιπρόθεσμη δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ η φορολογική διοίκηση, συνήθως, δεν προχωρά στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Τα συνηθέστερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενοι και η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες. Ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις (για το τμήμα του ποσού από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%) και 1.250 ευρώ από έναν τραπεζικό λογαριασμό.


Πηγή capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου