Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Μακρόν, Ρέντζι και Ραχόι


του Γιώργου Καπόπουλου

Δίχως αμφιβολία στη Ρώμη και στη Μαδρίτη τόσο ο επανεκλεγείς την Κυριακή στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος πρώην και φιλοδοξών να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, Ρέντζι, όσο και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας επενδύουν στη νίκη του Μακρόν για να σταθεροποιήσουν τη θέση τους.
Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, τα θερμά μηνύματα αλληλοϋποστήριξης που αντάλλαξαν το βράδυ της Κυριακής Μακρόν και Ρέντζι και η μηντιακή υπερπροβολή τους από τα επιτελεία των δύο ανδρών.
Στην Ιταλία ο Ρέντζι προφανώς θα ερμηνεύσει την επικράτηση Μακρόν ως την κορύφωση μετά την προεδρική εκλογή στην Αυστρία και τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία της ανάσχεσης του εθνικιστικού αντιευρωπαϊκού ακροδεξιού Λαικιασμού.
Μια ανάσχεση που σύμφωνα με το κυρίαρχο στα ΜΜΕ αφήγημα οφείλεται στο αδιέξοδο της επόμενης μέρας της νίκης του Brexit στη Βρετανία, αλλά και στο βραχυκύκλωμα στην Ουάσιγκτον στο οποίο συνοψίζεται ο απολογισμός των πρώτων εκατό ημερών του Τραμπ.
Στην περίπτωση μάλιστα -πολύ δύσκολη- που ο Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου διασφαλίσει δική του κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος θα προβληματισθεί εκ νέου αν πρέπει να διακινδυνεύσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή αν θα πρέπει να αφήσει τη Βουλή να εξαντλήσει τη θητεία της στις αρχές του 2018.
Απαλλαγμένος από την αριστερή πτέρυγα και τους Νταλέμα και Μπερσάνι, ο Ρέντζι θα προωθήσει την ολοκλήρωση της μετάλλαξης του Δημοκρατικού Κόμματος σε κεντρώο-μεταρρυθμιστικό επικαλούμενος την υποκατάσταση στη Γαλλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Ολάντ-Βαλς από τον Μακρόν και το κίνημα «En marche».

Από τη μεριά του, στη Μαδρίτη ο Ραχόι προφανώς επενδύει στη νίκη Μακρόν, ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις στην εκλογή νέου ηγέτη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας στις 21Μαΐου, όπου θα συγκρουσθούν η Ντιάζ που θέλει συνέχιση της ανοχής της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος με τον μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο ηγέτη Σάντσεθ, ο οποίος είναι ανοικτός σε διάλογο και μελλοντική συνεργασία με τους Podemos.
Ο Σάντσεθ έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν επικρατήσει θα αποχωρήσει μαζί με τους υποστηρικτές του από ο Σοσιαλιστικό Κόμμα με απρόβλεπτες σήμερα επιπτώσεις στην επιβίωση της κυβέρνησης Ραχόι.
Ολα τα παραπάνω δεν προεξοφλούν απλά και μόνον την πολύ πιθανή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, νίκη του Μακρόν, αλλά απλουστεύουν την επόμενη μέρα στη Γαλλία και στην Ευρώπη.
Το δίλημμα δεν είναι Μακρόν ή Λεπέν, σταθερότητα ή αποσταθεροποίηση, καθώς είναι πολύ πιθανό ένα πολιτικό σκηνικό, όπου την εκλογή του Μακρόν θα ακολουθήσει η αστάθεια αν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου δεν διασφαλισθεί αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία ελεγχόμενη από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.
Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά τον Ρέντζι ακόμη και στην πιο ευνοϊκή γι’ αυτόν και για το Δημοκρατικό Κόμμα μετεκλογική συγκυρία στη Γαλλία η επάνοδος στην εξουσία με πρόωρες εκλογές θα είναι παρακινδυνευμένο στοίχημα: Απέναντί του δίπλα στη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο και τη Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι έρχεται να προστεθεί η αποσχισθείσα από το κυβερνών κόμμα αριστερή πτέρυγα, με κοινό παρονομαστή την αποδοκιμασία της ευρωπαϊκής του πολιτικής που είναι η σύνθεση μιας σκληρής ρητορικής κατά της λιτότητας και των οδυνηρών κοινωνικά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.
Η όλη συζήτηση περί μοντέλου Μακρόν με πρώτο οπαδό τον Ρέντζι είναι πρόωρη, προδίδει ανασφάλεια, σύγχυση και αβεβαιότητα: Ακόμη και ως νικητής του Δεύτερου Γύρου, ο Μακρόν έχει μπροστά του ως ανοικτή πρόκληση τη διαμόρφωση του δικού του διακριτού πολιτικού στίγματος κυβερνητικής διαχείρισης.
Τέλος, οι πολιτικές, κοινωνικές, δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές ισορροπίες στην Ιταλία είναι οριακές και είναι αμφίβολο αν μπορούν να επηρεασθούν προς σταθεροποιητική κατεύθυνση από τις όποιες εκτός συνόρων πολιτικές εξελίξεις.
Σύγχυση και ανασφάλεια
Η όλη συζήτηση περί μοντέλου Μακρόν με πρώτο οπαδό τον Ρέντζι είναι πρόωρη, προδίδει ανασφάλεια, σύγχυση και αβεβαιότητα: Ακόμη και ως νικητής του δεύτερου γύρου ο Μακρόν έχει μπροστά του ως ανοικτή πρόκληση τη διαμόρφωση του δικού του διακριτού πολιτικού στίγματος.



Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου