Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

2013 στην Ευρώπη, 1964 στην Ελλάδα!

ΕΛεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

Του Τζώρτζη Ρούσσου
 Πενήντα χρόνια πίσω γύρισε ο δείκτης πραγματικής σύγκλισης με τους υπόλοιπους εταίρους
Οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ
Πίσω στο παρελθόν, στις ταραγμένες ημέρες της δεκαετίας του 1960, εκεί που οι παππούδες και οι γονείς μας αδυνατούσαν να βρουν και τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν, οδηγείται η ελληνική κοινωνία σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Η πάντοτε έγκυρη αυτή ανάλυση, που θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες, καταστρέφει την εικονική πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας που επιχειρεί να επιβάλει μέσω της επικοινωνιακής πομφόλυγας του success story η κυβέρνηση Σαμαρά. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν άλμα στο κενό για την ελληνική οικονομία και βέβαια αφήνουν πλήρως εκτεθειμένο τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος επιχειρεί με ύβρεις να κάνει το άσπρο μαύρο για να δώσει μια άλλη και όχι την πραγματική εικόνα της κατάστασης που βιώνει η χώρα. Κάθε δείκτης που αφορά την ελληνική οικονομία δείχνει πού οδηγούν οι μνημονιακές πολιτικές, με την Ελλάδα να επιστρέφει ολοταχώς σε δεκαετίες που έμοιαζαν χαμένες στη λήθη του χρόνου.
Μπορεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις των πάντα έγκυρων επιστημόνων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, να απαιτούνται τουλάχιστον 20 χρόνια για να καταφέρει η ελληνική οικονομία να δημιουργήσει 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας και να ρίξει το ποσοστό του δείκτη ανεργίας σε μονοψήφιο νούμερο, όμως αυτό που κυρίως εξάγεται από τη φετινή έρευνα για την ελληνική οικονομία είναι το «όπισθεν ολοταχώς». Αναλυτικότερα:
* Η ψαλίδα με τις οικονομίες της υπόλοιπης Ευρώπης χάσκει ορθάνοιχτη, αφού ο δείκτης πραγματικής σύγκλισης των οικονομιών των χωρών-μελών έχει οπισθοχωρήσει στο επίπεδο του 1964!!!

* Σε σταθερές τιμές η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει επανέλθει πίσω στο… μακρινό 2000.
* Την τριετία 2011-2013 το απόθεμα παγίου κεφαλαίου της χώρας μειώνεται για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.
* Σε πραγματικές τιμές η σύγκλιση των πραγματικών μισθών έναντι του μέσου όρου των 15 έχει οπισθοχωρήσει κατά 30 και πλέον χρόνια και έχει κυλήσει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980.
* Οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ. Στην έκθεση οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμούν ότι από το 2009 έως σήμερα οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ αν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απολέσουν το 50% της αγοραστικής τους δύναμης. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε συγκριτική ανάλυση οι απώλειες ανά μισθωτό είναι 30% και για τους μισθωτούς ως κοινωνική ομάδα 40%. Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε από αυτήν την ομάδα τα διευθυντικά στελέχη, των οποίων οι υπέρογκες αποδοχές δεν αποτελούν μόνον αμοιβή εργασίας αλλά και συμμετοχή στα κέρδη, η συνολική απώλεια πλησιάζει το 45%.
* Το 2013 οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα ήταν μικρότερες από αυτές της Σλοβενίας και της Κύπρου (οι δύο χώρες όπου επίσης μειώθηκε ο πραγματικός μισθός).
Ετσι, οι μέσες αποδοχές διαμορφώθηκαν στα 22.325 ευρώ στην Ελλάδα, στα 34.000 ευρώ στην Ισπανία, στα 38.000 ευρώ στη Γερμανία, στα 49.000 ευρώ στη Γαλλία και στα 45.000 ευρώ στην Ιρλανδία.
Ομως η αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών που ήθελαν τη μείωση του μισθολογικού κόστους ώστε να αυξηθεί η εξαγωγική δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας καθίσταται πλήρης, αφού, σύμφωνα με τους δείκτες, παρ’ ότι καταγράφεται μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας έναντι των 36 κυριότερων ανταγωνιστικών στην Ελλάδα χωρών κατά 19,2%, εντούτοις δεν παρουσιάζεται αξιόλογη επιτυχία στη μείωση των τιμών των προϊόντων που εξάγουμε!
«Ανεργη» ανάπτυξη
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφής η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι εμπειρογνώμονες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για άνεργη ανάπτυξη, αφού εκτιμούν ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα αφορούν δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας και άρα μικρής απασχολησιμότητας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ δεν περιορίζεται στην ανάλυση των προβλημάτων και την καταγραφή των δεικτών. Ετσι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ προτάσεις που θα φέρουν τη σφραγίδα εγκυρότητας των επιστημονικών συνεργατών του Ινστιτούτου Εργασίας, για τους τομείς της οικονομίας στους οποίους θα πρέπει να κατευθυνθούν κεφάλαια ώστε να αυξηθούν το ΑΕΠ αλλά και οι θέσεις απασχόλησης. Επίσης, θα προτείνεται από πού θα πρέπει να εξευρεθούν αυτά τα κεφάλαια αλλά και το ύψος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου